Όλα κρίνονται σήμερα για το προσφυγικό

Όλα κρίνονται σήμερα για το προσφυγικό

Σε ένα κείμενο επί της αρχής φαίνεται να έχουν καταλήξει οι "28", το οποίο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λαμβάνει υπόψιν τις κυπριακές ανησυχίες. Όλα θα κριθούν στην πρωινή ενημέρωση που θα έχει ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Ραντεβού για σήμερα έδωσαν οι  “28” οι οποίοι φέρεται να έχουν συμφωνήσει σε ένα κείμενο θέσεων που θα παρουσιάσουν σήμερα το πρωί στον Τούρκο πρωθυπουργό. Η Κομισιόν προτιμά να μην ανοίξει εντελώς τα χαρτιά της και είναι χαρακτηριστικό ότι χθες δεν πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου.

Κομβικής σημασίας θεωρείται η  συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις 9.00 π.μ. Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες θα παραστούν και οι Ντόναλτ Τούσκ, Ζαντ Κλοντ Γιούνκερ και Μάρκ Ρούτε.

Στη συνέχεια θα υπάρχει νέα συνεδρίαση των “28” και θα ακολουθήσει μια τελική διαβούλευση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως υπάρχει διαφωνία σε μια σειρά από τεχνικές λεπτομέρειες που στην ουσία είναι και πολιτικές.

Προκρίνεται σε πρώτη φάση το «σχέδιο Τούσκ» με ορισμένες μικρές αλλαγές την ώρα που ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε πως είναι έτοιμος να θέσει βέτο σε μια συμφωνία με την Τουρκία εάν υποχρεωθεί να το κάνει.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πιο νωρίς το βράδυ πως «έχει βρεθεί μια λεκτική φόρμουλα για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία ικανοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία». Αυτό φαίνεται σε πρώτη φάση να μην έχει δυσαρεστήσει τον κ. Αναστασιάδη.

Για το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας προς την Άγκυρα αυτό που τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ είναι πως “δεν θα υπάρξει απελευθέρωση βίζας παρά μονο αν εκπληρωθούν τα κριτήρια που έχουμε θέσει για αυτό το θέμα.”

Βασικό στοιχείο είναι να αναστείλει τελείως η Τουρκία την παράτυπη μετανάστευση στα ελληνικά νησιά. Όλα δείχνουν πως οι “28” έχουν καταλήξει ότι κάθε αίτημα ασύλου θα πρέπει να εξετάζεται χωριστά.

Τι ζητάει η Ελλάδα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα δίνει μάχη για να κατοχυρωθούν στο τελικό κείμενο:

• Η άμεση βοήθεια και συνεισφορά από ειδικευμένο προσωπικό, που θα έρθει από την ερχόμενη εβδομάδα, να συμβάλλει στην στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου και διαχείρισης του προσφυγικού.

• Η σοβαρή αύξηση των αριθμών μετεγκατάστασης (από την Ελλάδα) και επανεγκατάστασης (από την Τουρκία) προς της χώρες της Ε.Ε.

• Η πλήρης εναρμόνιση των αποφάσεων με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

• Συγκεκριμένα μέτρα και πίεση προς την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές και να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης.

Στήριξη Αναστασιάδη

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σε συνεννόηση με το Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, έχει εκφράσει την αντίθεση της Ελλάδας σε άνοιγμα οποιουδήποτε ενταξιακού κεφαλαίου της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, που αφορά την Κύπρο. 

Μιλώντας στην σύνοδο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου παρευρέθηκε ως παρατηρητής,  ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με το ξεπάγωμα των κεφαλαίων της Τουρκίας, φέρεται να τόνισε τα εξής:

• Η Τουρκία ζητά από την Ε.Ε περισσότερα από αυτά τα οποία προσφέρει.

• Φαινομενικά επιθυμεί να επισπεύσει την ενταξιακή διαδικασία, ενώ στην πράξει επιδιώκει να δυσχεράνει την θέση της κυπριακής κυβέρνησης.

• Με τον τρόπο αυτόν απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσης επίλυσης του κυπριακού.

• Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία δεν ζητά ξεπάγωμα κεφαλαίων που θα την πίεζαν να υιοθετήσει διαφορετική πολιτική σε συγκεκριμένους τομείς. Ζητά  να ξεπαγώσουν τα κεφάλαια που έχει παγώσει η Κύπρος.

• Δεν είναι τυχαίο ότι η τακτική αυτή ασκείται την ίδια στιγμή που διαφαίνεται σοβαρή προοπτική επίλυσης του κυπριακού.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να πρότεινε στους σοσιαλιστές να στηρίξουν τον Νίκο Αναστασιάδη – αν και ο Κύπριος Πρόεδρος ανήκει στην πτέρυγα της δεξιάς – γιατί ενδεχόμενη αποδυνάμωσή του, μέσα από το ξεπάγωμα των συγκεκριμένων κεφαλαίων, αδυνατίζει την διαπραγματευτική του θέση και απομακρύνει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Στο θέμα αυτό επανήλθε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του είπε ότι αυτά που παίρνει η Τουρκία από την συμφωνία είναι ήδη αρκετά και ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να προχωρήσει, αλλά όχι με ξεπάγωμα των κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος. Ο Πρωθυπουργός, αιτιολογώντας την θέση αυτή, επισήμανε ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας είναι η επίλυση του κυπριακού και ότι το άνοιγμα των κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, ουσιαστικά υπονομεύει το ενδεχόμενο αυτό.

Δείτε τί έγινε στη Σύνοδο Κορυφής μέχρι τις νεότερες εξελίξεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα