Όλα του… χρέους δύσκολα

Όλα του… χρέους δύσκολα
Greek Prime Minister, Alexis Tsipras, meets the Cypriot President, Nikos Anastasiades, at Maximos Mansion in Athens, Greece on Dec. 30, 2016. / , , , 30 , 2016 Menelaos Myrillas / SOOC

Μετά τις 23 Απριλίου, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αναμένονται οι θεσμοί στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας. Το βλέμμα του Μαξίμου, ωστόσο είναι ήδη στραμμένο στην Ουάσινγκτον γνωρίζοντας πως το «κλειδί» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το ζήτημα του χρέους

Το κομμάτι του χρέους αποτελεί ίσως το πιο δύσκολο σημείο της συνολικής συμφωνίας, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη, γνωρίζοντας καλά τα εμπόδια που ενδεχομένως να βάλει για άλλη μια φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέχρι το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στέλεχος των «53+» μιλώντας στο NEWS 247 εξηγούσε ότι μέσα από το κείμενο που κατατέθηκε στην Κεντρική Επιτροπή αναλύθηκαν αυτοί ακριβώς οι κίνδυνοι που έχει να αντιμετωπίσει μπροστά της η κυβέρνηση εκτιμώντας ότι πολύ δύσκολα ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών θα αφήσει να δοθεί οποιαδήποτε λύση για το χρέος πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η ανάγνωση που κάνουν στην κυβέρνηση, ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική υπενθυμίζοντας πως ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων αποτελεί την αναγκαία, αλλά και ικανή συνθήκη ώστε το ΔΝΤ να καταλήξει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και το διοικητικό του συμβούλιο να αποκτήσει τη νομική δυνατότητα να εγκρίνει τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Με δεδομένο ότι η Γερμανία και άλλες χώρες έχουν θέσει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα από το κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι υπάρχει μια «αλυσίδα» που αυτή τη στιγμή δένει την αξιολόγηση και ο μοναδικός δρόμος για την ολοκλήρωσή της είναι το επικείμενο Eurogroup μέσα στον Μάιο να εγκρίνει και τα μέτρα για το χρέος που θα συγκεκριμενοποιηθούν στις 21 Απριλίου.

Από την Ουάσινκγτον, πάντως εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το πως βλέπουν την επόμενη ημέρα σε σχέση με την Ελλάδα, με ανώτερο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να κάνει λόγο για «υποστηρικτικό ρόλο» που μπορεί να έχει το Ταμείο στο πρόγραμμα συμπληρώνοντας, πως η κυβέρνηση Τραμπ θα εξετάσει με «ανοιχτό μυαλό» κάθε νέο δάνειο από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Όλο αυτό κλίμα είναι γεγονός πως δεν αφήνει τους επιτελείς του Μαξίμου να ησυχάζουν από το τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει και μέσω της Κριστίν Λαγκάρντ πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της συμφωνίας είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Θα βρεθεί το Μαξίμου για άλλη μια φορά ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο με τον κίνδυνο να συνθλιβεί η όποια προσπάθεια για κλείσιμο της συνολικής συμφωνίας; Στην εαρινή σύνοδο αναμένεται να συμμετέχουν όλα τα ανώτατα στελέχη των δανειστών από τη Κομισιόν, την ΕΚΤ και τον ESM και στόχος είναι να υπάρχει μια αναλυτική ανακοίνωση των μέτρων που θα εφαρμοστούν στη χώρα μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπως είναι φυσικό, θα βρεθεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τα ραντεβού του να μην έχουν καθοριστεί ακόμα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διεργασίες για το συγκεκριμένο ζήτημα στο ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη στηθεί προβλέπει πως αν όλα πάνε καλά η τελική έγκριση από τη πλευρά του ΔΝΤ θα γίνει τον Ιούνιο ώστε τον επόμενο μήνα να μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει τα δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ και να ακολουθήσει η συνεδρίαση της ΕΚΤ για την έγκριση των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους φαίνεται πως θα αφορούν την επιμήκυνση των λήξεων, καθώς ως προς τα επιτόκια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αποκλείσει τη μείωση ή ακόμα και το πάγωμα τους. Βασικό επιχείρημα του είναι πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τη σύγκληση των Κοινοβουλίων αρκετών χωρών προκειμένου να τροποποιήσουν τις αρχικές αποφάσεις τους. Η πρόταση προς το Ταμείο είναι να συζητηθούν ελαφρύνσεις στο στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5%. Το εύρος της ελάφρυνσης θα αποφασιστεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο το ζήτημα του χρέους έχει αναδειχθεί από την κυβέρνηση σε μείζον ζήτημα. Μπορεί η ρητορική από το 2015 έως σήμερα να έχει αλλάξει, όμως εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα βασικά αφηγήματα τα οποία θα συνοδεύουν τα δύσκολα μέτρα που θα κληθεί να περάσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα ενημερώνεται από τους συνεργάτες του από την Κέρκυρα όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθεί σήμερα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα με την οικογένειά του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα