Οργανωτικό και πολιτικό vertigo στο Κίνημα Αλλαγής

Οργανωτικό και πολιτικό vertigo στο Κίνημα Αλλαγής
Η Φώφη Γεννηματά στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής Eurokinissi

Η νευρικότητα και η δυσπιστία ανάμεσα στις συνιστώσες είναι έντονη όπως δείχνει η καθυστέρηση στη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής

Ο Μανώλης Όθωνας και ο Παύλος Χρηστίδης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα που έχει επιλέξει η Φώφη Γεννηματά για τις θέσεις του γραμματέα και του εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής. Έχει τη δύναμη να τους επιβάλλει, όχι όμως χωρίς αντιδράσεις. Όπως σημειώνουν εμπλεκόμενοι στο εγχείρημα του νέου φορέα εκτός ΠΑΣΟΚ, η ανάθεση τόσο σημαντικών ρόλων σε πρόσωπα ταυτισμένα με το ΠΑΣΟΚ και την πρόεδρό του δεν συνάδει με το αίτημα για ανανέωση και άνοιγμα. Αντίθετα, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αντιτείνουν ότι η εκλεγμένη από τη βάση ηγεσία έχει αποδείξει την προσήλωσή της στην προσπάθεια διεύρυνσης και δικαιούται τον πρώτο λόγο σε τέτοιου είδους αποφάσεις.

Η νευρικότητα και η δυσπιστία ανάμεσα στις συνιστώσες είναι έντονη όπως δείχνει η καθυστέρηση στη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο κύβος ερρίφθη με την αποστολή την Πέμπτη των ονομάτων που προτείνει το Ποτάμι. Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα e mail της Φ. Γεννηματά προς όλους τους επικεφαλής κομμάτων και όσων θα έχουν εκπροσώπους τους στην ΚΕ με το οποίο τους ζητούσε να επιταχύνουν για να μη δημιουργείται η εντύπωση συρσίματος, δεκαπέντε μέρες μετά το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Στ. Θεοδωράκης είχε ζητήσει τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (Γεννηματά-Θεοδωράκης-Παπανδρέου-Θεοχαρόπουλος-Καμίνης-Ανδρουλάκης) για να επικυρωθεί εκεί η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Γραμματείας, όπως επίσης για να συμφωνηθεί ποιοι θα είναι ο γραμματέας και ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής. Τέτοια συνεδρίαση μάλλον δεν θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, με τη δικαιολογία της προεορταστικής περιόδου, αλλά η ουσία είναι πως στην Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται πως προτιμούν τη σαλαμοποίηση της διαδικασίας και πάντως δεν επείγονται να βάλουν σε εσωκομματική διαβούλευση την απόφαση για τον γραμματέα και τον εκπρόσωπο.

Η “φαγούρα” γύρω από τα οργανωτικά είναι μικρής σημασίας σε σχέση με την πολιτική σύγχυση που εκπέμπει το Κίνημα Αλλαγής τις τελευταίες μέρες. Στη Χαριλάου Τρικούπη είχαν ενοχληθεί με τη συνάντηση Τσίπρα-Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και τώρα εγκαλείται από το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο η Φ. Γεννηματά για κίνηση καλής θέλησης προς τον πρωθυπουργό με την πρωτοβουλία που ανέλαβε για τη συνταγματική αναθεώρηση. Τα πράγματα δυσκόλεψαν μετά τη δημόσια διαφοροποίηση του Ευ. Βενιζέλου ο οποίος υποστήριξε πως η συγκυρία είναι ακατάλληλη για συζήτηση σχετικά με το Σύνταγμα, ενώ εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δεν ζήτησε την άποψή του. Κάπως έτσι ενεργοποιήθηκε το ρήγμα μεταξύ βενιζελικών και αντιβενιζελικών στους κόλπους της κεντροαριστεράς, το οποίο σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με το χάσμα ανάμεσα σε εκείνους που προσβλέπουν σε μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ και σε όσους την απορρίπτουν αναζητώντας προοδευτικές συγκλίσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, η Φ. Γεννηματά τις επόμενες μέρες, με αφορμή και τη συνάντησή της με τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, θα κάνει ασκήσεις ισορροπίας προσπαθώντας να πείσει ότι παραμένει σταθερή στην τακτική των ίσων αποστάσεων και της μη συμμετοχής του Κινήματος Αλλαγής στην επόμενη κυβέρνηση, εφόσον δεν συνεργαστούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα