Οξύτατη κριτική Γαβρόγλου στην έκθεση της ΑΔΙΠ για τα ΑΕΙ

Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις».(EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις».(EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) EUROKINISSI

Ο υπουργός Παιδείας καταλόγισε «αριθμολαγνεία» και «αδυναμίες» στην έκθεση της ανεξάρτητης αρχής για τα ΑΕΙ. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τη στάση του κ. Γαβρόγλου

Αυστηρότατη κριτική στην Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) για την έκθεση που υπέβαλε σχετικά με τα ΑΕΙ, άσκησε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Γαβρόγλου επέκρινε τόσο τη λειτουργία της αρχής όσο και την ίδια την έκθεση τονίζοντας ότι χαρακτηρίζεται από προβλήματα. Ειδικότερα, επισήμανε ότι δεν υπήρξε κατάλληλη προετοιμασία για την αξιολόγηση και καταλόγισε στην ΑΔΙΠ «αριθμολαγνεία και η ποσοτικοποίηση των πάντων» που δεν βοηθάει στην κατανόηση της πραγματικότητας. Χαρακτήρισε, επίσης την έκθεση «κείμενο πολιτικής το οποίο ποσοτικοποιεί την ποιότητα». «Τα διακυβεύματα της εκπαίδευσης υπερβαίνουν τις ποσοτικοποιήσεις, και ως τέτοια πρέπει να τα συζητήσουμε, γιατί είναι τόσο σύνθετα» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.

Επίσης καταλόγισε «αντιφατικές προτάσεις» στην ΑΔΙΠ και υποστήριξε ότι η έκθεση χαρακτηρίζεται εν γένει από «αδυναμίες». Κατηγόρησε επίσης την Αρχή ότι «έχει ξεσηκώσει έναν τεράστιο αριθμό διδασκόντων» με έγγραφο που απέστειλε στους Πανεπιστημιακούς σχετικά με τη συγγραφή των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το έγγραφο είναι «υποτιμητικό» και κάλεσε την ΑΔΙΠ να το αποσύρει.

ΑΔΙΠ: η αξιολόγηση παρουσιάζει την αντικειμενική εικόνα των ιδρυμάτων

Η πρόεδρος της ΑΔΙΠ Νικολέτα Παϊσίδου υπερασπίστηκε την έκθεση υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία για τα ΑΕΙ δεν προκύπτουν από την Αρχή αλλά από τους αξιολογητές και χαρακτήρισε «αντικειμενικά» τα ευρήματα. «Θα ήθελα να κάνω σαφές στην Επιτροπή ότι δεν τα λέει η ΑΔΙΠ. Τα λένε οι αξιολογητές» είπε η κυρία Παϊσίδου και σημείωσε: «εμείς παρουσιάζουμε την αποτίμηση που έγινε από τους αξιολογητές. Δεν είναι απόψεις της ΑΔΙΠ όλα αυτά που συζητούμε εδώ. Είναι η αντικειμενική εικόνα των Ιδρυμάτων, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τις αξιολογήσεις».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποδοκίμασαν, πάντως, τον υπουργό Παιδείας για την κριτική που άσκησε στην ΑΔΙΠ. «Πραγματικά, με άφησε άφωνη ο τρόπος με τον οποίον απευθυνθήκατε στην ΑΔΙΠ» τόνισε στον κ. Γαβρόγλου η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως. Ζήτησε, μάλιστα, από τον κ. Γαβρόγλου να ανακαλέσει την εντολή απόσυρσης του εγγράφου. «Υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές για συγκεκριμένο λόγο, οι οποίες δεν υπάγονται σε εντολές της Κυβέρνησης ή μελών της» σημείωσε η κυρία Κεραμέως. Αντίστοιχα ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς υποστήριξε ότι η ΑΔΙΠ δέχθηκε «άδικη επίθεση» από τον υπουργό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή

ADVERTISING

SHARE: