Π. Καμμένος: ‘Εγώ με το Μουζάλα δεν μπορώ να συνυπάρξω’

Π. Καμμένος: ‘Εγώ με το Μουζάλα δεν μπορώ να συνυπάρξω’

Συμφώνησε όμως ανακωχή μίας εβδομάδας με Τσίπρα. Συνάντηση με Παππά και Κουίκ χθες το βράδυ. Σήμερα η ΚΟ των ΑΝΕΛ Κανονικά το αρχικώς ..ακυρωθέν ταξίδι του υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ την Παρασκευή

Μορφή τελεσιγράφου έχει δώσει στο αίτημά του για παραίτηση Μουζάλα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο ως προς το μέλλον της παρούσας συγκυβέρνησης. Ωστόσο όλα φαίνεται να μετατίθεται για την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η σύνοδος Κορυφής και η συζήτηση την Τρίτη στην ολομέλεια της βουλής για τη διαφθορά και τη δικαιοσύνη.

Η φράση του Πάνου Καμμένου πως «εγώ με το Μουζάλα δεν μπορώ να συνυπάρξω» την οποία φέρεται να λέει στους συνομιλητές του είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αυτό το μήνυμα μετέφερε και στη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας του ρήγματος που υπάρχει στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι και το γεγονός ότι χτες βράδυ και αφού είχε προηγηθεί η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός Επικρατείας και στέλεχος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ επισκέφτηκαν τον Πάνο Καμμένο και συνομίλησαν επί αρκετή ώρα προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να αποφευχθεί μια κρίση που υπό προϋποθέσεις και στην εξέλιξή της μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πτώση της κυβέρνησης.

Πληροφορίες θέλουν να υπήρξε νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Καμμένου, πιθανά και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Άμυνας με το στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με  πηγές των ΑΝΕΛ «το θέμα εξακολουθεί να υφίστανται και για τις δύο πλευρές», ωστόσο οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να μην υπάρξει καμία νέα εξέλιξη που θα αποδυναμώσει τον πρωθυπουργό στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και ταυτόχρονα να μην επισκιαστεί από μια ενδοκυβερνητική κρίση η –με πρωτοβουλία της κυβέρνησης- προγραμματισμένη εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής για τη διαφθορά και την δικαιοσύνη την ερχόμενη Τρίτη. «Δεν χαρίζουμε αυτή τη μάχη σε κανέναν» λέει χαρακτηριστικά συνεργάτης του Πάνου Καμμένου. 

Ταυτόχρονα και ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει αύριο να μεταβεί στις ΗΠΑ σε υπηρεσιακό ταξίδι ως υπουργός Άμυνας της χώρας. Μάλιστα το ταξίδι αυτό μετατράπηκε σε θρίλερ κατά τη διάρκεια του χτεσινού απογεύματος καθώς είχαν υπάρξει πληροφορίες ότι ο κ. Καμμένος το ανέβαλε, συνοδευόμενες και από τη φημολογία ότι ήδη μαζεύει τα πράγματά του και ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το Πεντάγωνο έχοντας καλέσει εκτάκτως σε συνάντηση και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο αργά χτες βράδυ και αφού προηγήθηκαν οι συναντήσεις με τους Τ. Κουίκ και Νίκο Παππά καθώς και η προαναφερθείσα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό ο κ. Καμμένος με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε: «Ότι έχω δημόσια δηλώσει ισχύει, δεν αλλάζω θέσεις αύριο η ΚΟ των ΑΝΕΛ παραίτηση Μουζάλα προϋπόθεση».

Γρίφος οι προθέσεις Καμμένου για το μέλλον της κυβέρνησης. Διαφοροποίηση Ζουράρι

Κυβερνητικό στέλεχος που προέρχεται από τους ΑΝΕΛ λέει χαρακτηριστικά ότι «για πρώτη φορά υπάρχει θέμα. Αν δεν παραιτηθεί ο Μουζάλας θα υπάρχει πρόβλημα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι. Αλλά και άλλος υπουργός σε ανάλογο μήκος κύματος τονίζει ότι «μένω στη δήλωση Καμμένου για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά όχι στο Μουζάλα» περιμένοντας την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες.

Πάντως από την πλευρά του Πάνου Καμμένου δεν έχει διευκρινιστεί τι ακριβώς σημαίνει η φράση του έξω από το μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ότι «ο κ. Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη των βουλευτών των ΑΝΕΛ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση» και με την υποσημείωση ότι «οι σχέσεις με τον κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρες, όπως ξεκάθαρό είναι ότι η κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν την έχει ο κ. Μουζάλας».

Εν ολίγοις από την πλευρά του Πάνου Καμμένου δεν διευκρινίζεται τι ακριβώς θα πράξει σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας στην αδυναμία συνύπαρξης  των ΑΝΕΛ με το Γιάννη Μουζάλα στην ίδια κυβέρνηση, εξακολουθεί να στηρίζει τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής. Τυχόν τέτοια εξέλιξη, αν εμμείνει στην άποψή του ο κ. Καμμένος, θα οδηγήσει σε παραιτήσεις των υπουργών των ΑΝΕΛ ή θα επεκταθεί και σε απόσυρση της ψήφου εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ προς την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα;

Ανάλογο είναι το κλίμα στα περισσότερα τουλάχιστον στελέχη των ΑΝΕΛ ως προς την επιμονή στο αίτημα της παραίτησης Μουζάλα. Μοναδική εξαίρεση που δημόσια έχει διαφοροποιηθεί είναι ο Κώστας Ζουράρις ο οποίος ουσιαστικά στηρίζει τον υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής θεωρώντας «έλασσον» το ζήτημα που ανέκυψε καθώς «το είπε εκ παραδρομής». Ο ίδιος πάντως δεν θεωρεί ότι οι ΑΝΕΛ θα φτάσουν ως το σημείο να αποσύρουν την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση διευκρινίζοντας μάλιστα με νόημα ότι ο ίδιος είναι «συνεργαζόμενος» με τους ΑΝΕΛ, γεγονός που ερμηνεύεται πως ο ίδιος θα εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση ανεξάρτητα από τη στάση του Πάνου Καμμένου και της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα θα συνεδριάσει σήμερα στις 9πμ η κοινοβουλευτική ομάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα