Παπαδημούλης: Αν δεν πιστεύετε εμένα για τον όρο "Μακεδονία" ρωτήστε τον Αβραμόπουλο

Debate on Public Debt. An event organised by GUE/NGL in Brussels, Belgium on Mar. 7, 2017 /           (GUE/NGL)       7 , 2017
Debate on Public Debt. An event organised by GUE/NGL in Brussels, Belgium on Mar. 7, 2017 / (GUE/NGL) 7 , 2017 ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Για παιχνίδια ψηφοθηρίας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

“Το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ήταν μεγάλο, αλλά πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο συλλαλητήριο του 1992, και είχε και ένα πολύ στενότερο φάσμα απόψεων που εξέφρασε” δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6, ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πρόσθεσε ότι παρ' ο,τι μετείχαν και άλλα άτομα, το συλλαλητήριο καπελώθηκε από ακροδεξιές και εθνικιστικές απόψεις, ενώ σημείωσε ότι το κεντρικό αίτημα “κανένας διάλογος με τη γειτονική χώρα”, δεν υιοθετείται από τα περισσότερα κόμματα στην Ελλάδα, από κανένα κράτος στο κόσμο και αν το υιοθετούσε η χώρα ως επίσημη γραμμή, θα την έβαζε "με την πλάτη στο τοίχο".

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να υλοποιήσει αυτό που προσπάθησε να κάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά τον “έριξε” ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, αλλά και αυτό που είχε ως πρόθεση να κάνει ο Κώστας Καραμανλής, αλλά δεν βρήκε αρκετή υποστήριξη από το διεθνή παράγοντα και έτσι, "το συλλαλητήριο δεν πρόκειται να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις". Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, για την κυβέρνηση είναι μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων, εξαλείφοντας, ταυτόχρονα, τους αλυτρωτισμούς που εκφράζονται από τα Σκόπια.

Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι, με αφορμή τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ, “ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών πρέπει να πάρουν πάνω τους τη διαπραγμάτευση, καθώς η γειτονική χώρα εκπροσωπείται από έναν διπλωμάτη της εποχής Γκρούεφσκι, του προηγούμενου πρωθυπουργού που είχε μια εθνικιστική γραμμή. Ο κ. Παπαδημούλης, παράλληλα, εκτιμά ότι θα προκύψουν κάποια δεδομένα από τη συνάντηση, ωστόσο πρέπει να φανεί αν η καλή διάθεση του νυν πρωθυπουργού των Σκοπίων θα μεταφραστεί σε συγκεκριμένα βήματα και έπειτα θα γίνει και η ενημέρωση των πολιτικών.

Όσον αφορά τη στάση της αντιπολίτευσης, εξέφρασε την άποψη πως τόσο η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Δημοκρατική Αριστερά, όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, συγκλίνουν επί της ουσίας προς τη γραμμή του Βουκουρεστίου και κατανοούν πως “το πραγματικό δίλημμα για όσους δεν στρουθοκαμηλίζουν είναι ή σύνθετη ονομασία και πακέτο απομάκρυνση των αλυτρωτισμών ή υλοποίηση, δηλαδή, της γραμμής του Βουκουρεστίου, ή οριστική διεθνής επικράτηση του σκέτο Μακεδονία”.

Πρόσθεσε ότι η λύση του προβλήματος “θα ενισχύσει το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, καθώς είναι μακράν η ισχυρότερη και πλουσιότερη χώρα της περιοχής, παρά τα οικονομικά προβλήματα. Δεύτερον θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα σε μια ταραγμένη περιοχή και αυτό θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και ιδιαίτερα την οικονομία της Βορείου Ελλάδας και τρίτον λύνοντας προβλήματα προς Βορά, που εκκρεμούν εδώ και 25 χρόνια, θα στρέψουμε την προσοχή μας προς Ανατολάς που είναι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, δηλαδή προς την Τουρκία και υποδομές που ανήκουν στην Ελλάδα θα αποκτήσουν μια ισχυρή βαλκανική προστιθέμενη αξία”.

Ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για καιροσκοπισμό καθώς μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ “έχουν τη γραμμή του πατέρα τους, τώρα προσπαθούν να παίξουν παιχνίδια ψηφοθηρίας μπας και πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα”.

Τόνισε, ακόμη, πως για το θέμα της ονομασίας “η Νέα Δημοκρατία, ας ρωτήσει τον Έλληνα επίτροπο και κορυφαίο στέλεχος της, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Υπάρχει ένας διπλωμάτης, μια κυβέρνηση στον πλανήτη ή στην κυβέρνηση, που να υποστηρίζει τη γραμμή “κανένας διάλογος” που εξέπεμψε το προχθεσινό συλλαλητήριο”;

“Η δική μας δουλειά είναι να πείσουμε ανθρώπους που πήγαν εκεί με ένα συναισθηματισμό, με έναν αγνό πατριωτισμό, ότι δεν είναι αυτή η σωστή γραμμή” είπε εν συνεχεία και εικάζει πως η πρόταση που θα φέρει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, ακόμα και αν δεν την ψηφίσει ο Πάνος Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, θα υπερψηφιστεί.

Μιλώντας για την ελληνική οικονομία, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε πως “μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η επεξεργασία του ελληνικού σχεδίου ανάπτυξης για τα έτη 2019-2023, το οποίο θα βάλει τη χώρα σε μια τροχιά ταχύτερης ανάπτυξης, ταχύτερη μείωση της ανεργίας, συνέχισης των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται να κάνει η χώρα για να μην υποστεί ξανά τέτοια εμπειρία και νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ξεκινάει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. (...) Μπροστά μας δεν έχουμε ξεσάλωμα, όσοι πιστεύουν ότι μετά το τέλος των μνημονίων θα αρχίσουμε να τρώμε ξαφνικά με χρυσά κουτάλια, ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή δεν λένε την αλήθεια, αλλά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερους βαθμούς οικονομικής και πολιτικής ελευθερίας στη διαχείριση του πράγματος. Δεν θα χρειάζεται να παίρνει άδεια η ελληνική κυβέρνηση για να δώσει παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων”.

ADVERTISING

SHARE: