Παπαδημούλης: Έκθεση – ράπισμα της Κομισιόν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το κράτος δικαίου

Παπαδημούλης: Έκθεση – ράπισμα της Κομισιόν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το κράτος δικαίου
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης European Union

Στις αρχές του μήνα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, προσπαθώντας μάταια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την κατάσταση στην οποία ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν φέρει τη χώρα στην ελευθερία του τύπου και το κράτος δικαίου εν γένει, ο Κ. Μητσοτάκης πόνταρε στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου.

Με περίσσια σιγουριά και ειρωνικό ύφος δήλωνε ότι «μπορούμε να εμπιστευτούμε την Κομισιόν στο ζήτημα της αξιολόγησης του κράτους δικαίου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», απαξιώνοντας τα καμπανάκια της έκθεσης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα αλλά και τις έντονες ανησυχίες που εξέφρασαν Ευρωβουλευτές.

Μόλις μια βδομάδα μετά τις παραπάνω δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, η Κομισιόν δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για το κράτος δικαίου για το 2022. Και το ποντάρισμα του Κ. Μητσοτάκη όχι απλά δεν του βγήκε, αλλά του γύρισε μπούμερανγκ. Η έκθεση αποδεικνύεται κόλαφος για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνιζε από την πρώτη στιγμή για μια σειρά θεμάτων, όπως η ελευθερία του τύπου, η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, οι λίστες Πέτσα, η καταπολέμηση της διαφθοράς κλπ.

«Οι επιθέσεις και οι απειλές κατά δημοσιογράφων συνεχίζονται και το επαγγελματικό περιβάλλον των δημοσιογράφων έχει επιδεινωθεί περαιτέρω». Αυτό αναφέρει η Κομισιόν, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα.

Η έκθεση της Κομισιόν παραθέτει σωρεία εξαιρετικά ανησυχητικών και επικίνδυνων για την ελευθεροτυπία περιστατικών: 16 νέες προειδοποιήσεις για την Ελλάδα στην πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων, σωματικές επιθέσεις, απειλές, αυθαίρετες κρατήσεις, κατηγορίες και μηνύσεις, παρακολουθήσεις, κινδύνους για το δικαίωμα των δημοσιογράφων να διαδίδουν πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος μετά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα κλπ. Αυτά τα περιστατικά συνθέτουν το σκηνικό της κατάστασης της ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα με τη βούλα, πλέον, και της Κομισιόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους φορείς, με τους οποίους διαβουλεύτηκε η Κομισιόν για την έκδοση της έκθεσής της, είναι και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Η ίδια διεθνής ΜΚΟ που συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αποτελεί συχνό συνομιλητή της Κομισιόν για θέματα ελευθεροτυπίας. Η ίδια ΜΚΟ που, παρά την αναγνώρισή της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί αναξιόπιστη μόνο και μόνο επειδή δεν μπορεί να παραθέσει οποιοδήποτε επιχείρημα για την καταβαράθρωση της Ελλάδας στην τελευταία θέση της ΕΕ σε θέματα ελευθερίας του τύπου για το 2022.

Η έκθεση τονίζει, ακόμη, την αδιαφάνεια στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης, ιδίως για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης στον τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η έλλειψη διαφάνειας στις λίστες Πέτσα είχε ήδη επισημανθεί τόσο από διερευνητική αποστολή στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού ταχείας αντίδρασης για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης όσο και από το Παρατηρητήριο για την πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης.

Η έκθεση επιβεβαιώνει και τις επικρίσεις ότι η εξεταστική επιτροπή που συστήθηκε στη Βουλή για τις λίστες Πέτσα, πέρασε και δεν ακούμπησε την ουσία της υπόθεσης. Η Κομισιόν σημειώνει μεν τα πορίσματα της εξεταστικής, αλλά υπογραμμίζει ότι οι λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την κατανομή των κονδυλίων και το ποσό που έλαβαν τα διάφορα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πλήρως.

Τέλος, ιδιαίτερους προβληματισμούς εκφράζει η Κομισιόν και για την έλλειψη ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Η κυβέρνηση της ΝΔ σκόπιμα δεν έχει ενσωματώσει ακόμη στο εθνικό δίκαιο τη σχετική οδηγία, παρά τις πολλαπλές εκκλήσεις από τον ΟΟΣΑ, την ομάδα κρατών κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) και άλλους φορείς.

Η έκθεση της Κομισιόν είναι απόλυτα σαφής για την επιδείνωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και δίνει ένα ισχυρό ράπισμα στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη για την τρομερή υποχώρηση, στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα με τις επιλογές και τις αποφάσεις της. Ας μας απαντήσει ο Κ. Μητσοτάκης για τα ευρήματα και τα καμπανάκια της έκθεσης της Κομισιόν. Είναι, άλλωστε, η έκθεση, στην οποία ο ίδιος πόνταρε.

Το μήνυμα είναι σαφές: Ο Κ. Μητσοτάκης έπαιξε και έχασε. Και πλησιάζει η ώρα που η χώρα, με τη ψήφο του ελληνικού λαού, θα απαλλαγεί από τα παιχνίδια και τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ.

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα