Παραγωγική ανασυγκρότηση, μέρος... 4ον

Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ταλίν της Εσθονίας την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI)
Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ταλίν της Εσθονίας την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) EUROKINISSI

Στη Λάρισα χτυπά σήμερα η καρδιά της κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός θα σφραγίσει με την παρουσία του το τέταρτο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που ξεκίνησε ήδη από χθες

Στην ατζέντα της “επόμενης μέρας” επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου, προχωρώντας κανονικά στον σχεδιασμό για τα περιφερειακά συνέδρια και στην διαδικασία κατάρτισης του νέου παραγωγικού σχεδίου για την “μετά Μνημόνιο εποχή”.

Στο πλαίσιο αυτό, από χθες εξετάζονται όλες οι προτάσεις, οι ιδέες και οι απόψεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, στο περιφερειακό συνέδριο που διεξάγεται στην Λάρισα με την συμμετοχή των τοπικών φορέων και των τεσσάρων νομών της περιφέρειας Θεσσαλίας και πολλών κυβερνητικών στελεχών.

Παρέμβαση και συμπεράσματα

Το συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα με την σύνοψη και τα συμπεράσματα -διαδικασία στην οποία λαμβάνει μέρος ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και όλοι οι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη που δίνουν από χθες το “παρών” στην διαδικασία. Τις προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά και τα βασικά συμπεράσματα, άλλωστε, θα αναλάβει να συνοψίσει απόψε ο πρωθυπουργός στην κεντρική εκδήλωση, με την οποία θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του συνεδρίου, ενώ θα έχουν προηγηθεί ομιλίες του δημάρχου Λάρισας, Απόστολου Καλογιάννη και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης παραμένει η διεξαγωγή αποκεντρωμένου διαλόγου με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, ώστε να διερευνηθούν και να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες αλλά και όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Πέραν των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, σε κάθε περιφερειακό συνέδριο -άρα και στο επί του παρόντος διεξαγόμενο στην Λάρισα- θα εξεταστεί και ποια είναι τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε όσες ιδέες ακουστούν να μην μείνουν... ιδέες.

Παράλληλες συνεδριάσεις

Ο απολογισμός της πρώτης ημέρας για το συνέδριο υπήρξε θετικός, αφού διαπιστώθηκε προθυμία συμμετοχής και έντονη ανταπόκριση. Πέραν της παρέμβασης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με την οποία ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου, από χθες εξελίσσονται παράλληλες συνεδριάσεις με πληθώρα κυβερνητικών στελεχών για μία σειρά από θέματα. Για παράδειγμα, η συνεδρίαση για την Αγροτική Ανάπτυξη και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση έχει ως ομιλητές υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, τον υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, όπως επίσης και τον γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη.

Το θέμα “Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις και Αναπτυξιακή Πολιτική” αναπτύσσεται από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα και τον πρόεδρο της Enterprise Greece Χρήστο Στάικο, ενώ η θεματική ενότητα για τις Υποδομές, το Περιβάλλον, τον Τουρισμό και την Διαχείριση υδάτινων πόρων έχει ως ομιλητές τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.

Για τις Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία μιλούν, ευλόγως, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης, ενώ για την “Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία” μιλούν η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και οι αναπληρώτριες Ράνια Αντωνοπούλου και Θεανώ Φωτίου. Τέλος, στην συνεδρίαση για τα θέματα “Παιδεία Έρευνα και οικονομία της γνώσης” ομιλητές είναι ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός, Κώστας Φωτάκης.

Η παρέμβαση Δραγασάκη

Όπως προαναφέρθηκε, τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε χθες ο Γιάννης Δραγασάκης. “Βρισκόμαστε στο τέλος μιας οδυνηρής ιστορικής εμπειρίας ή, για να είμαι πιο ακριβής, στην αρχή του τέλους”, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας, μάλιστα πως “η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει όσα είναι αναγκαία ώστε σε λιγότερο από 10 μήνες από σήμερα να κλείσει οριστικά ο κύκλος των μνημονίων και του καθεστώτος επιτροπείας που έπληξαν τη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στη χώρα μας”. “Η έξοδος από μια κατάσταση κρίσης και χρεοκοπίας είναι πάντα μια πορεία δύσκολη, ανηφορική. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με την τωρινή κρίση. Οι ιστορικοί επιστήμονες έχουν καταγράψει επτά χρεοκοπίες του ελληνικού κράτους από το 1824 έως τις μέρες μας. Αυτή η τελευταία ήταν από τις πιο παρατεταμένες και οδυνηρές”, τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας, πάντως, με έμφαση πως εφεξής, η κυβέρνηση κοιτάει την επόμενη μέρα: “Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το μέλλον. Να βγούμε από την κρίση να δημιουργήσουμε νεο πρότυπο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας: Άστοχη και υβριστική η αναφορά Μητσοτάκη σε διεμφυλικούς και εξωγήινους

Μαξίμου: Υπέρ της προόδου η Βουλή

Ικανοποίηση από το ευρωκοινοβούλιο για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου

Το τελευταίο 'αντίο' στη Λούλα Αναγνωστάκη

ADVERTISING

SHARE: