Παρασκευόπουλος στο NEWS 247: 'Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για σύγκλιση με τη ΧΑ'

Παρασκευόπουλος στο NEWS 247: 'Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για σύγκλιση με τη ΧΑ'

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθαρίζει ότι δεν υπονόησε πως ένας εκδημοκρατισμός κάποιων Χρυσαυγιτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε οποιαδήποτε σύγκλιση μιας ναζιστικής οργάνωσης όπως η Χρυσή Αυγή με την Αριστερά. "Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, ούτε αφήνει όμως ατιμώρητα τα εγκλήματα" λέει χαρακτηριστικά

"Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκλιση με τη Χρυσή Αυγή, ούτε θα περνούσε κάτι τέτοιο από το μυαλό μου", ξεκαθαρίζει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στο News247 και απαντώντας στις αντιδράσεις για τις πρόσφατες δηλώσεις του.

Ο κ. Παρασκευόπουλος, σε συνέντευξή του στη Βραδυνή της Κυριακής, είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων, ότι "αν η Χρυσή Αυγή κάνει βήματα για εκδημοκρατισμό, πρέπει να στηριχθεί από το πολιτικό σύστημα, προτιμώντας τη σύγκλιση από τη διαρκή ρήξη".

"Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης. Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή τη στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα", είχε δηλώσει ο πρώην υπουργός.

Κληθείς να απαντήσει στις ερωτήσεις του News247, o κ. Παρασκευόπουλος επισημαίνει ότι δε μπορεί να αποκλείσει για κανέναν άνθρωπο ότι μπορεί να αλλάξει, καθώς διαφωνεί με την άποψη ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν αλλάζουν λόγω γονιδίων. Ξεκαθαρίζει όμως ότι για τις ναζιστικές και φασιστικές ιδεολογίες αποκλείεται κάθε τι άλλο εκτός από τη ρήξη, καθώς και ότι, παρ'όλο που σε κανέναν δεν πρέπει να αποκλείεται ο διάλογος, εάν το ζητάει με όρους που θέτουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, ο διάλογος δεν αφορά τα εγκλήματα, απέναντι στα οποία υπάρχει η δίκαιη κρίση της Δικαιοσύνης.

"Η εικόνα συνύπαρξης με βουλευτές της Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο δεν μου άρεσε, αφού οι Χρυσαυγίτες κρατούν την ανέκαθεν αποκρουστική τους στάση. Η Δημοκρατία δεν τους χρειάζεται, αυτοί χρειάζονται τη Δημοκρατία και θα πρέπει να κάνουν βήματα προς αυτήν. Αλλιώς θα παραμείνουν για πολλά χρόνια στο περιθώριο της πολιτικής και της κοινωνίας", τονίζει ο κ.Παρασκευόπουλος και ερωτηθείς εάν οι δηλώσεις του σχετίζονται με κάποιο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζει:

"Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκλιση με τη Χρυσή Αυγή, ούτε θα περνούσε κάτι τέτοιο από το μυαλό μου".

Οι απαντήσεις του Νίκου Παρασκευόπουλου

Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει η στάση των Χρυσαυγιτών;

"Δεν μπορώ να αποκλείσω για κανέναν άνθρωπο ότι μπορεί να αλλάξει, γιατί όσο ζει ο άνθρωπος μπορεί να αλλάζει. Αυτό τον ορίζει. Γνωρίζω την αντίθετη άποψη, ότι «κάποιοι λόγω DNA, γονιδίων ή από τη φύση τους κ.λπ.» είναι αδύνατο να αλλάξουν. Καθόλου δεν τη συμμερίζομαι. Με τις ναζιστικές και τις φασιστικές ιδεολογίες όμως αποκλείεται καθετί άλλο εκτός από τη ρήξη. Όταν αυτές γίνονται πρακτικές εις βάρος άλλων ανθρώπων αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη. Η δημοκρατία κρατά τους δρόμους ανοιχτούς για εκείνους που σέβονται τους θεσμούς της, ενώ θέτει στο περιθώριο όσους πράττουν αντίθετα".

Προτείνετε αλλαγή αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής;

"Καμιά αλλαγή αντιμετώπισης δεν είναι δυνατή αυτόματα και ιδίως χωρίς αλλαγή ουσίας. Γι’ αυτό εξ αρχής ανέφερα ότι η εικόνα συνύπαρξης με βουλευτές της Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο δεν μου άρεσε, αφού οι Χρυσαυγίτες κρατούν την ανέκαθεν αποκρουστική τους στάση. Η Δημοκρατία δεν τους χρειάζεται, αυτοί χρειάζονται τη Δημοκρατία και θα πρέπει να κάνουν βήματα προς αυτήν. Αλλιώς θα παραμείνουν για πολλά χρόνια στο περιθώριο της πολιτικής και της κοινωνίας".

Δηλαδή να ανοίξει η Δημοκρατία διάλογο με τη Χρυσή Αυγή;

"Σε κανέναν δεν πρέπει να αποκλείεται ο διάλογος, αν το ζητάει με τους όρους που θέτουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Όταν ο διάλογος ή η δυνατότητα της αλλαγής στάσης αποκρούονται, διαιωνίζεται και ενισχύεται η βία. Βέβαια, ο διάλογος δεν αφορά τα εγκλήματα που τελέστηκαν ή τελούνται ή θα τελεστούν. Απέναντι σε αυτά υπάρχει η δίκαιη κρίση της Δικαιοσύνης. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται ούτε αφήνει όμως ατιμώρητα τα εγκλήματα. Γιατί η ατιμωρησία, όπως όλοι γνωρίζουμε, πολλαπλασιάζει την εγκληματικότητα".

Μήπως η δήλωσή σας σχετίζεται με κάποιο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ;

"Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκλιση με τη Χρυσή Αυγή, ούτε θα περνούσε κάτι τέτοιο από το μυαλό μου. Άλλωστε η δριμύτερη κριτική, μου ασκήθηκε από ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία πιθανόν να παρερμήνευσαν τη δήλωσή μου. Προσοχή, ας γίνει σαφές: Πουθενά δεν υπονόησα το αδιανόητο και αφελές, ότι ένας εκδημοκρατισμός κάποιων Χρυσαυγιτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε οποιαδήποτε σύγκλιση μιας ναζιστικής οργάνωσης όπως η Χρυσή Αυγή με την Αριστερά, η οποία πρωτοστάτησε στους αγώνες ενάντια στο φασισμό και τον αυταρχισμό. Άλλωστε η ιδεολογία και οι πρακτικές τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετες".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: χρυσή αυγή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Διευκρινιστική δήλωση Παρασκευόπουλου για Χρυσή Αυγή: Η ιστορία δεν ξεπλένεται

ΣΥΡΙΖΑ για ΧΑ: Η ΝΔ επαναφέρει τη θεωρία των δύο άκρων

ADVERTISING

SHARE: