Παρέμβαση στην Ευρώπη για το προσφυγικό

Παρέμβαση στην Ευρώπη για το προσφυγικό
ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ρ. Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ , ΠΕΜΠΤΗ 7/12/2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

Για παρέμβαση και σκληρή διαπραγμάτευση αναφορικά με την ευρωπαϊκή διαχείριση του προσφυγικού στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός

Να πρωταγωνιστήσει σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ που, όπως φαίνεται, ξεκινά στην Ευρώπη για την διαχείριση του προσφυγικού και τον μηχανισμό επανεγκατάστασης, σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, την ώρα που στο εσωτερικό η διπλή πίεση προς τα νησιά φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με νέα δεδομένα και προβλήματα.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να επιστρέφει σήμερα από το Παρίσι στην Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει μία Τοπική Μονάδα  Υγείας και να προεδρεύσει σύσκεψης στο πρωθυπουργό γραφείο στην πόλη, ωστόσο η “D-day” για το Μέγαρο Μαξίμου είναι αύριο, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο προφανώς και δεν εισέπραξαν με θετικό τρόπο την αποκάλυψη του Guardian, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σχεδιάζει να προτείνει το… “ξήλωμα” της υποχρεωτικής ποσόστωσης στην υποδοχή και επανεγκατάσταση προσφύγων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μάλιστα, όπως λένε παράγοντες με γνώση του μηχανισμού του προσφυγικού, ισοδυναμεί με “εχθρική ενέργεια” όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ιταλία, τη Μάλτα και όσες χώρες είναι χώρες “πρώτης υποδοχής” προσφύγων και μεταναστών.

Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, η αντίδραση του επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλου, που χαρακτήρισε χθες “απαράδεκτο” και “αντιευρωπαϊκό” το εν λόγω κείμενο.

Έτοιμος για όλα

Βεβαίως, χθες το βράδυ έγινε γνωστό πως τελικώς η εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι “ηπιότερη”. Όμως, και μόνο το γεγονός ότι έχει ανακινηθεί θέμα αναθεώρησης ή κατάργησης της υποχρεωτικής ποσόστωσης ήταν αρκετό προκειμένου στο Μέγαρο Μαξίμου να ηχήσει “κόκκινος συναγερμός”. Κατά πληροφορίες, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής και στη σχετική ενότητα για το προσφυγικό, θα αξιώσει περισσότερη αλληλεγγύη από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., υπενθυμίζοντας στους εταίρους του πως “η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι α λα καρτ”. Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός προτίθεται να αποδοκιμάσει για μία ακόμη φορά την πολιτική των κλειστών συνόρων -που επιβραβεύεται de facto με την λογική Σουλτς περί κατάργησης των υποχρεωτικών ποσοστώσεων.

Ευρωπαϊκές συμμαχίες

Εξάλλου, στην ανάγκη μεγαλύτερης αλληλεγγύης προς τον ευρωπαϊκό χώρο υπάρχει συναντίληψη μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και άλλων Ευρωπαίων ομολόγων του -κυρίως των επίσης… ενδιαφερομένων, όπως ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι και ο μαλτέζος, Γιόζεφ Μούσκατ. Πέραν αυτών, όμως, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξη στις ελληνικές θέσεις από τον πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, ενώ μένει να φανεί κατά πόσον την ίδια στάση θα τηρήσει και ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν -που θα είναι και ο μεγάλος “πρωταγωνιστής” της Συνόδου Κορυφής, καθώς επί της ουσίας θα ξεκινήσει η συζήτηση για την περίφημη “ατζέντα Μακρόν”, ήτοι για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. 

Πιέσεις εκ των έσω

Η παρέμβαση Τσίπρα δεν εκπορεύεται μόνο από το γεγονός ότι η Ελλάδα ζητεί σταθερά γενναιότερα βήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους της για την διαχείριση του προσφυγικού. Η κυβέρνηση, ταυτοχρόνως, πιέζεται και από το εσωτερικό σκηνικό και δη από όσα συμβαίνουν στα προσφυγονήσια του βορειοανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα, χθες, κυβερνητικές πηγές εξαπέλυσαν επίθεση στον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό για το γεγονός ότι επιχείρησε να εμποδίσει την εκφόρτωση οικίσκων στο νησί, που μεταφέρονταν εκεί προκειμένου να μην διαμένουν μεσούντος του χειμώνα σε σκηνές οι πρόσφυγες. Κι όλα αυτά, την ώρα που τις τελευταίες ημέρες εντείνονται οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της πίεσης των νησιών με μεταφορά προσφύγων-μεταναστών στην ενδοχώρα. Υπενθυμίζεται ότι νησιωτικού χαρακτήρα “πονοκέφαλο” αποτελεί και η προοπτική κατάργησης του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, για τον “ισοσκελισμό” του οποίου ψάχνει τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα