Παρμενίων, η άσκηση που ενόχλησε την Τουρκία

Παρμενίων, η άσκηση που ενόχλησε την Τουρκία
Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, η Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, ΑΚΑΜ, βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης παρακολούθησαν την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016» που πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής «ΑΕΤΟΣ» Αλεξανδρούπολης. Eurokinissi

Σχεδόν το σύνολο του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στους ναύσταθμους Aκσαζ εμπλέκεται σε άσκηση που ξεκίνησε ταυτόχρονα με την έναρξη της ελληνικής

Την ενόχλησή της για την Εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας Παρμενίων που είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, δεν κρύβει η Άγκυρα, η οποία πότε σε στρατιωτικό και πότε σε πολιτικό επίπεδο προκαλεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά γενικότερα όλη την Ευρώπη.

Σχεδόν το σύνολο του Τουρκικού πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στους ναύσταθμους Aκσαζ που γεωγραφικά τοποθετείται απέναντι από τα Ίμια και Γκιολτσούκ στη βόρεια Τουρκία, εμπλέκεται σε άσκηση η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, ταυτόχρονα με την έναρξη της Ελληνικής άσκησης.

Το Πεντάγωνο παρακολουθεί πιο συγκεκριμένα τις κινήσεις πλοίων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκονται κοντά σε ελληνικά νησιά.

Από την Κυριακή βρίσκεται μια τουρκική κορβέτα δυτικά της Λέσβου, άλλη μια βόρεια της Ικαρίας, και δύο φρεγάτες, η μια είναι ανατολικά της Άνδρου και η άλλη ανατολικά της Ρόδου.

Η Άγκυρα όμως προσπάθησε να βάλει εμπόδια στην άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αρκετές ημέρες νωρίτερα. Με παράνομη  NAVTEX, εξήγγειλε ναυτική άσκηση νότια της Καρπάθου για ασκήσεις από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, δεσμεύοντας μάλιστα μια μεγάλη περιοχή που εκτείνεται ανατολικά της Κρήτης.

Ταυτόχρονα ζήτησε από το ΓΕΕΘΑ την τροποποίηση της ελληνικής άσκησης στο Αιγαίο, ισχυριζόμενη ότι μέρη των περιοχών αυτών συμπίπτουν με τις αντίστοιχες τουρκικές ασκήσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει ότι μπορεί για να δυσαρεστήσει την Ευρώπη. Αυτή τη φορά δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν έχει ανάγκη να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ενώ στη σύνοδο κορυφής  του Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων  θα είναι  στην ατζέντα των συνομιλιών.

Μήνυμα Παυλόπουλου: Η συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να γίνεται από όλους πλήρως σεβαστή

Μήνυμα πάντως προς την Τουρκία έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος από τη Σερβία όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη.

“Η Συνθήκη της Λωζάνης, σύμφωνα με την πεμπτουσία του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να γίνεται απ’ όλους πλήρως σεβαστή. Κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα. Πολλώ μάλλον όταν οδηγεί, μέσω της αμφισβήτησης των συνόρων της Ελλάδας, και στην αμφισβήτηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης” είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου ζητώντας από την Τουρκία μια έμπρακτη απόδειξη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα