Παυλόπουλος: Ο δρόμος μας είναι μέσα στην ΕΕ και την ευρωζώνη

Παυλόπουλος: Ο δρόμος μας είναι μέσα στην ΕΕ και την ευρωζώνη
Επετειακές εκδηλώσεις στην Ερμιόνη για την συμπλήρωσης 190 χρόνων από το ιστορικό γεγονός της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης, μέρος της οποίας διεξήχθη στην Ερμιόνη, από 18 Ιανουαρίου 1827 έως 17 Μαρτίου 1827, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Στις εκδηλώσεις για τα 196 χρόνια από την απελευθέρωση της Καλαμάτας, παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι διαχρονικώς προσανατολισμένοι με συνέπεια και αυταπάρνηση στο ευρωπαϊκό όραμα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε το απόγευμα της Πέμπτης στην Καλαμάτα, μετά το τέλος της δοξολογίας για την επέτειο των 196 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά, υπενθυμίζοντας το ιστορικό γεγονός, πως «στις 23 Μαρτίου του 1821 η “Μεσσηνιακή Γερουσία” απηύθυνε έκκληση υπέρ του υπόδουλου γένους και της ελευθερίας των Ελλήνων προς τους λαούς της Ευρώπης».

Ειδικότερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε: «Με αφορμή τη σημερινή επέτειο και με τη σύνοδο κορυφής της Ρώμης για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 25η Μαρτίου -και αυτή η σύμπτωση δεν είναι τυχαία- θα ήθελα να τονίσω τούτο: πρέπει να θυμόμαστε σήμερα ότι οι επαναστατημένοι Έλληνες της «Μεσσηνιακής Γερουσίας» την πρώτη τους έκκληση υπέρ του υπόδουλου γένους και για την ελευθερία των Ελλήνων την έκαναν προς τους λαούς της Ευρώπης. Από τότε φαινόταν πόσο η Ελλάδα ήταν προσηλωμένη με συνέπεια και αυταπάρνηση στο ευρωπαϊκό όραμα. Αυτή ακριβώς η συνέπειά μας και η προσήλωσή μας στην Ευρώπη και το ευρωπαϊκό όραμα, μας δίνει και σήμερα, αυτές τις κρίσιμες ώρες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, το δικαίωμα να διακηρύξουμε τούτο, “urbi et orbi”:

«Εμείς οι Έλληνες», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχουμε αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα ότι ο δρόμος μας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Και όχι μόνο θα πορευτούμε αυτόν τον δρόμο -πράγμα που είναι απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου- αλλά θα πρωταγωνιστήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτές τις κρίσιμες ώρες, έτσι ώστε μαζί με τους άλλους εταίρους μας να βοηθήσουμε προκειμένου η Ευρώπη να γυρίσει πάλι στις ρίζες, να βρει το δρόμο της και επομένως να μπορέσει να εκπληρώσει τον παγκόσμιο προορισμό της.»

Αναφερόμενος στην επέτειο, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «την 23η Μαρτίου 1821, εδώ στην Καλαμάτα, οι επαναστατημένοι Έλληνες αποφασισμένοι και ενωμένοι, στο πλαίσιο της “Μεσσηνιακής Γερουσιας”, συνέβαλαν τα μέγιστα στην οργανωμένη έναρξη της Εθνεγερσίας, την 25η Μαρτίου του 1821, στην Αγία Λαύρα».

Επίσης επεσήμανε ότι «το μήνυμα αυτό και το δίδαγμα αυτό, είναι δίδαγμα όλων των Ελλήνων σήμερα» και πρόσθεσε: «ενωμένοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά κρίση που μαστίζει τον τόπο και το λαό μας και η Ελλάδα να αποκτήσει τη θέση που της αναλογεί και της ταιριάζει».

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη δοξολογία που εψάλη στον ιστορικό ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόµου, καθώς και στο τρισάγιο που τελέστηκε στο Ηρώον, στη μνήμη των ηρώων του 1821, όπου στην συνέχεια κατέθεσε στεφάνι.

Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία 23ης Μαρτίου, καθώς και την παρέλαση.

Στο πλαίσιο των εορτασμών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τα αποκαλυπτήρια του συμπλέγματος αγαλμάτων «Η Ελλάς στεφανώνει τον Έλληνα αγωνιστή του 1821», που είναι δωρεά της Ιολάνδης Παπαδοπούλου – Ρολσχάουζεν.

Στη συνέχεια μετέβη στο ιστορικό δημαρχείο της πόλης, όπου θα γίνει η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο «Δρόμο Θυσίας».

Στις εκδηλώσεις παρευρίσκονται o αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, βουλευτές, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, καθώς και πλήθος πολιτών.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα