Παυλόπουλος: Οι εταίροι μας να δείξουν κι εκείνοι πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας κ. Μπερνάρ Καζνέβ στο Προεδρικό Μέγαρο

Η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της σχετικά με το Προσφυγικό ζήτημα, όπως ταιριάζουν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, υπό όρους ανθρωπισμού και Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ κατά την αποψινή τους συνάντηση.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος και υπογράμμισε την αναγκαιότητα της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων και των ευρωπαίων εταίρων μας και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Γάλλο υπουργό διότι κατά τις δηλώσεις του, υπογράμμισε την ανάγκη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, και στάθηκε ιδιαίτερα στη διευκρίνιση του κ. Καζνέβ, ότι όσοι μιλούν για ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν μάλλον δεν ξέρουν για ποιο πράγμα μιλούν και σε θεσμικό και σε πολιτικό επίπεδο.

«Ζητούμε από τους εταίρους μας, να δείξουν και εκείνοι το πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού που πρέπει να διέπει την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης κρίσης» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και σημείωσε ότι δυστυχώς υπάρχουν εταίροι μας, που αντιμετωπίζουν με φοβικά σύνδρομα το Προσφυγικό, που δεν ταιριάζουν στην Ευρώπη και τόνισε ότι «το κακό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του, που δεν είναι άλλη από τον πόλεμο στη Συρία».

Αναφερόμενος στις ευθύνες της Τουρκίας, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «είναι απαραίτητη η συνεργασία της με όρους δημοκρατίας και πολιτισμού» και πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο να υπάρχει εκμετάλλευση των ανθρώπων από την πλευρά ορισμένων τουρκικών αρχών».

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στην εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής, ώστε να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες που έχουν περάσει μέσω της Τουρκίας στη χώρα μας, και οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τους πρόσφυγες.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών κ. Μπερνάρ Καζνέβ, υπογράμμισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την πλευρά της Ελλάδας στη διαδικασία εισόδου, καταχώρησης και αναγνώρισης όλων αυτών των ανθρώπων που πέρασαν τα σύνορα και αναγνώρισε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, με τις μεταναστευτικές ροές και ιδιαίτερα με το θέμα των παράνομων μεταναστών, τις οποίες όπως είπε αντίκρισαν και κατά την επίσκεψή τους στη Λέσβο.

Σχετικά με την Σένγκεν τόνισε ότι εάν δεν καταφέρουμε να την διαφυλάξουμε με πλήρη αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ μας, τότε δεν θα υπάρχει Σένγκεν, και εξέφρασε την πρόθεση της Γαλλίας να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια στην Ελλάδα για τον εντοπισμό των πλαστών διαβατηρίων για την αποτροπή της τρομοκρατικής απειλής, καθώς και για συνδρομή στην ολοκλήρωση των hotspots.

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε και στην αυριανή του επίσκεψη στην Τουρκία, λέγοντας πως θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, με τον οποίο, θα συνεχίσουν τη συζήτηση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για τη ρύθμιση των μεταναστευτικών ροών, υπογραμμίζοντας ότι διαφορετικά δεν μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα.

Καταλήγοντας, ο Γάλλος αξιωματούχος, υπογράμμισε την εμμονή της Γαλλίας για την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί, ώστε να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία, και ευχαρίστησε τον Ελληνικό λαό για την συμπαράστασή του και τα μηνύματα στήριξης προς την Γαλλία κατά τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι.

Τα hotspots βασικός πυλώνας της ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τόνισε ο Μπερνάρ Κανζέβ

Την Λέσβο επισκέφθηκαν σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Κανζέβ συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Ο Μπερνάρ Κανζέβ επισκέφθηκε το Κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του και τις προοπτικές ανάπτυξής του. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το λιμάνι της Μυτιλήνης όπου και ξεναγήθηκε στη διαδικασία διάσωσης από τη θάλασσα των προσφύγων και των μεταναστών που κινδυνεύουν. Στο λιμάνι βρέθηκε και μπροστά σε έναν όγκο εξωλέμβιων μηχανών που έχουν συγκεντρωθεί από τις πλαστικές βάρκες με τις οποίες γίνεται το πέρασμα στο νησί.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε αργά το απόγευμα μαζί με τον Γιάννη Μουζάλα ο Μπερνάρ Κανζέβ τόνισε πως «τα hotspots είναι από τους βασικούς πυλώνες που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος». Σημείωσε δε, την ανάγκη βοήθειας προς την Ελλάδα «μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης για να στηρίξουμε στο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει αυτές τις μεταναστευτικές ροές. Η Γαλλία, είπε, είναι αποφασισμένη να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει και η Ελλάδα από την πλευρά της να βοηθήσει σ’ αυτό».

Σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό, «θα πρέπει να αποδεικνύεται αυτό με πάρα πολύ απτό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τον τρόπο λειτουργίας του hotspot. Επίσης, θα πρέπει να αποτελεί ένα υποχρεωτικό στάδιο για όλους τους μετανάστες, το οποίο, όμως, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, θα πρέπει να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να παραμείνουν οι μετανάστες στον απαιτούμενο χρόνο σ’ αυτό. Εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα σε ότι αφορά τη δακτυλοσκόπηση, τον προσδιορισμό της ταυτότητας και εάν είναι γνήσια ή μη τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, τότε θα αφεθούν τα άτομα αυτά στα χέρια των διακινητών και βεβαίως οι συνθήκες θα είναι ακόμη χειρότερες. Θα πρέπει επίσης, να διασφαλισθεί η σωστή καταγραφή στα αρχεία Europol».

Επίσης, όπως ο Μπερνάρ Κανζέβ υποστήριξε «θα πρέπει κάθε φορά να γίνεται χρήση του συστήματος πληροφόρησης Σένγκεν. Θα πρέπει το σύστημα πληροφόρησης Σένγκεν να τροφοδοτείται με τρόπο ομοιογενή και συστηματικά από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Θα πρέπει αυτό το σύστημα να είναι διασυνδεδεμένο με τις άλλες υπηρεσίες αντιμετώπισης του προβλήματος. Θα πρέπει τα Eurodacs να χρησιμοποιούνται με σκοπό την διασφάλιση της ασφάλειας. Και θα πρέπει να υπάρχει μια task force, η οποία θα στελεχώνεται από τα καλύτερα στελέχη των αστυνομικών μας υπηρεσιών, για να αντιμετωπίσουμε το έγκλημα της παραχάραξης των ταξιδιωτικών εγγράφων. Εάν αυτά τα μέτρα δεν καταφέρουμε να τα εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατόν, αυτό θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη Σένγκεν».

Απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας σχετικά με το hotspot της Μόριας, το οποίο επισκέφθηκε, είπε πως διαπίστωσε πραγματική βούληση των αρμόδιων αρχών να ενισχύσουν τη λειτουργία των hotspots. Όμως, είπε, απομένουν πολλά πράγματα ακόμα να γίνουν και θα πρέπει να γίνουν από κοινού. Αυτό που προέχει είναι να υπάρχει η βούληση να γίνουν αυτά τα πράγματα και η Γαλλία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει την Ελλάδα και ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή ένωση να διασφαλιστούν όλα τα μέσα τεχνικά και σε ανθρώπινο δυναμικό για να υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση».

Επίσης και σχετικά με τον έλεγχο των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, ο Μπερνάρ Κανζέβ είπε πως «η Τουρκία θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί σε ότι αφορά το θέμα παροχής βίζας με την ευρωπαϊκή πολιτική. Θα πρέπει να της δοθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια την οποία θα πρέπει να αξιοποιήσει όσον αφορά τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση που σχετίζονται με την επιστροφή των ατόμων που θα επαναπατριστούν ή και τα άτομα που θα παραμείνουν στους χώρους υποδοχής εκεί. Θα πρέπει, λοιπόν, τόνισε, η Τουρκία να προχωρήσει στο θέμα της επανεισδοχής των ατόμων σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο Γιάννης Μουζάλας υποδεχόμενος τον Γάλλο υπουργό είπε πως «θέλουμε να του δείξουμε ότι προσπαθούμε πάρα πολύ να ανταποκριθούμε στις ευθύνες που έχουμε αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη. Και νομίζουμε ότι ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών φίλος της Ελλάδας, αλλά και φίλος της αλήθειας πιο πολύ από την Ελλάδα, θα μπορέσει να διαπιστώσει μόνος του την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη στις διορίες που έχουν μπει. «Η Ελλάδα, σημείωσε, θα κάνει αυτό για το οποίο έχει την ευθύνη και θα περιμένουμε η Ευρώπη να συνεχίσει και να εντείνει την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει».

(ΑΜΠΕ)

ADVERTISING

SHARE: