‘Παζάρι’ με τον Μοσκοβισί

‘Παζάρι’ με τον Μοσκοβισί

Να "ξεκλειδώσει" την αξιολόγηση επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας το συντομότερο δυνατό και να δώσει τέλος στα σενάρια που φέρνει τις διαπραγματεύσεις να κρατούν και μέσα στην άνοιξη

Ένα βήμα για την πολιτική συμφωνία θέλει να κάνει σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου με τη συνάντηση που θα έχει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Πιέρ Μοσκοβισί. «Όπλο» στην φαρέτρα της κυβέρνησης είναι οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία οι οποίες μαζί με τα καλά αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ θα προταθούν στον Ευρωπαίο επίτροπο.

Πληροφορίες φέρουν τον κ. Μοσκοβισί να μεταφέρει μια νέα πρόταση των δανειστών την οποία αναμένεται να συζητήσει με την ελληνική πλευρά. Ο Γάλλος πολιτικός έχει σταθεί έως τώρα στο πλευρό της Ελλάδας και στην Ηρώδου Αττικού βλέπουν ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία τα σημερινά ραντεβού για την προώθηση της συμφωνίας. Ο ίδιος άλλωστε φέρεται να έχει μεταφέρει σε συνεργάτες του πως «υπάρχει χρόνος για συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου» θεωρώντας πως η καθυστέρηση περιπλέκει τα πράγματα. Ο Επίτροπος αναμένεται να συνοδεύεται από στελέχη του επιτελείου του και να συζητήσει εκτενώς και με τον πρωθυπουργό το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Την αλλαγή της στάσης του ΔΝΤ, προκειμένου η αξιολόγηση να κλείσει σε αυτό το σημείο με τα λιγότερα δυνατά μέτρα, αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος και αυτός επιθυμεί η συμφωνία «πακέτο» να κλείσει το συντομότερο δυνατό.

Είναι σαφές πως η σκληρή στάση που εξακολουθεί να κρατά το ΔΝΤ έχει προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό το Μέγαρο Μαξίμου για αυτό, άλλωστε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε και από την πλευρά της Αθήνας να εμφανίσει μια πιο «σκληρή» στάση η οποία βαδίζει επάνω στη γραμμή πως «η συμφωνία που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα».  Αυτό που εννοεί η Αθήνα είναι πως σε κάθε περίπτωση το «τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι μηδενικό». Μπορεί η κυβέρνηση να κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τη μείωση του αφορολόγητου, όμως αυτό που ψάχνει είναι το μίγμα των αντισταθμιστικών μέτρων που δεν θα προκαλεί κανένα δημοσιονομικό κενό το 2019.

Σε αυτό το κλίμα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας χθες στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ τόνισε πως εξίσου σημαντικό με το πότε θα κλείσει η συμφωνία είναι και το πώς θα κλείσει.

Σε σχέση με τις χθεσινές δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν πως «ήταν αυτό που περίμενε κανείς να πει ο πρόεδρος του Eurogroup σε μια τέτοια φάση. Το θέμα για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει συμφωνία και όχι το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης.»

Θεωρείται πολύ πιθανό πως οι συζητήσεις μέχρι τώρα οδηγούν σε μια διπλή νομοθέτηση μέτρων (άμεσης εφαρμογής και αντισταθμιστικά) και πάνω στο τελικό μίγμα έχει ξεκινήσει ήδη το παρασκηνιακό «παζάρι» του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εταίρους.

Στο Μαξίμου σε κάθε περίπτωση θέλουν να είναι έτοιμοι για τη νομοθέτηση σε περίπτωση που οι συζητήσεις με τους δανειστές καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα με τον Γιώργο Σταθάκη να βρίσκεται χθες το βράδυ στη Βουλή και μαζί με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΗ να πραγματοποιεί το καθιερωμένο «μασάζ» για την πώληση του 17% της ΔΕΗ συζητώντας και για τα ενεργειακά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα