Περιθώρια συμφωνίας με την Τρόικα εντός Δεκεμβρίου βλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Περιθώρια συμφωνίας με την Τρόικα εντός Δεκεμβρίου βλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη, στην συνάντηση τους, την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, έγινε δεκτός την Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Ο υπουργός απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τη διαπραγμάτευση, καθώς είναι σε εξέλιξη, εκτίμησε όμως, ότι υπάρχουν ακόμη χρονικά περιθώρια για να κλείσει η διαπραγμάτευση εντός του Δεκεμβρίου, “έτσι ώστε τον Ιανουάριο η χώρα μας να έχει έτοιμο το πλαίσιο για την επόμενη μέρα”.

Ο κ. Μητσοτάκης παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από την υλοποίηση του ολοκληρωμένου προγράμματος ενίσχυσης της διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς. Παράλληλα, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε στον κ. Παπούλια όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε τους κύριους άξονες στρατηγικής του προγράμματος και σημείωσε την καθοριστική συνδρομή των ελεγκτικών μηχανισμών στην ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης και της λογοδοσίας στη Δημόσια Διοίκηση. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της πειθαρχικής αδράνειας που καλλιέργησε μια κουλτούρα ατιμωρησίας, η οποία προσέβαλλε συνολικά τη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των άξιων και ικανών δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε τη σημασία της δημιουργίας του μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης της διαδικασίας απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης, που συνέβαλλε καθοριστικά στην εντυπωσιακή αύξηση του ρυθμού εξέτασης των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων. Ο μηχανισμός αυτός βοήθησε στην εδραίωση μιας αποτελεσματικής και παραγωγικής Δημόσιας Διοίκησης, μέσω της δημιουργίας συνθηκών διαφάνειας της διοικητικής δράσης, αλλά και της οικοδόμησης όρων αξιοκρατίας και δικαίου μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε στη σειρά των οριζόντιων, αλλά και στοχευμένων ελεγκτικών δράσεων που διενεργεί το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) όπως: η τήρηση του ωραρίου, η περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων και των εμβασμάτων άνω των 100.000 ευρώ που απέστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού, η επικαιροποίηση των ατομικών μητρώων και ο εντοπισμός πλαστών δικαιολογητικών, η επίλυση του ζητήματος της χρόνιας παραμονής στο δημόσιο χιλιάδων υπαλλήλων με ασφαλιστικά μέτρα.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία  να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις δράσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο μέτωπο της επιτάχυνσης της απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης και της προώθησης κανόνων διαφάνειας και αξιοκρατίας στο Δημόσιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα θέματα αυτά και ήταν μια ευκαιρία να του παρουσιάσω συνολικά τ’ αποτελέσματα απ’ όλη αυτή την προσπάθεια.

Μια προσπάθεια η οποία αποσκοπεί στο να μπουν επιτέλους κανόνες σε μια Δημόσια Διοίκηση, που δεκαετίες ολόκληρες, λειτουργούσε χωρίς αυτούς τους απαραίτητους κανόνες.

Εμείς αποδείξαμε έμπρακτα ότι όταν υπάρχει σχέδιο και αποφασιστικότητα τ’ αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά».

Απαντώντας ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε ερώτηση για την ευρισκόμενη σε εξέλιξη διαπραγμάτευση της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Τρόικα, τόνισε:

«Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για τη διαπραγμάτευση, η οποία όπως γνωρίζετε βρίσκεται σ’ εξέλιξη.

Εκτιμώ, όμως, πως υπάρχουν ακόμη χρονικά περιθώρια για να κλείσει η διαπραγμάτευση εντός του Δεκεμβρίου, έτσι ώστε τον Ιανουάριο η χώρα μας να έχει έτοιμο το πλαίσιο για την επόμενη μέρα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα