Πετρόπουλος: Ντροπή στους τυμβωρύχους – Χορήγηση πλήρους σύνταξης στην οικογένεια του Γιώργου Μπαλταδώρου

Πετρόπουλος: Ντροπή στους τυμβωρύχους – Χορήγηση πλήρους σύνταξης στην οικογένεια του Γιώργου Μπαλταδώρου
Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος Εurokinissi

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης διευκρινίζει τι μέριμνα προβλέπεται για περιπτώσεις όπως ο θάνατος του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου εν ώρα καθήκοντος

Με έντονο τρόπο και σε υψηλούς τόνους απάντησε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης σε χθεσινά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για δήθεν χορήγηση «σύνταξης 400 ευρώ» στην οικογένεια του πεσόντος σμηναγού της πολεμικής αεροπορίας Γεώργιου Μπαλταδώρου.

Με δήλωση του μέσω Twitter ο κ. Πετρόπουλος αναφέρει τα εξής: «Ντροπή στους τυμβωρύχους, δήθεν ευαίσθητους πατριώτες. Για τους πεσόντες στο καθήκον η σύνταξη ορίζεται στο άρθρο 4 του Ν.4387/2016 που προβλέπει την χορήγηση πλήρους σύνταξης στην οικογένεια του πεσόντος. Χειρότεροι από τους αντιπάλους της χώρας όσοι μιλούν για σύνταξη 400 ευρώ».

Μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα και την απαντητική επιστολή του κ. Πετρόπουλου σε σχετικό ερώτημα που του είχε θέσει το υπουργείο άμυνας πριν από περίπου ένα χρόνο. Στο απαντητικό έγγραφο, με ημερομηνία 20-04-2017, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι στο άρθρο 4 του ν. 4387/2016 αναφέρονται αποκλειστικά οι περιπτώσεις των υπαλλήλων – λειτουργών του Δημοσίου και των στρατιωτικών που υπάγονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όμως, όπως ρητά επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο «Με την ρητή διάταξη της παραγράφου 3 του αυτού άρθρου εξαιρούνται του συνόλου των διατάξεων του νόμου 4387/2016 (συνεπώς και εκείνες του άρθρου 12 που αναφέρονται στη σύνταξη λόγω θανάτου) πρόσωπα που «δικαιούνται σύνταξη λόγω ανικανότητας ή λόγω θανάτου που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού διατάγματος 169/2007, σε συνδυασμό και με αυτές του Π.δ. 168/2007.

Τα ανωτέρω πρόσωπα εξακολουθούν να υπάγονται στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και οι συντάξεις τους κανονίζονται με βάση τις ισχύουσες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου συνταξιοδοτικές διατάξεις του Δημοσίου και καταβάλλονται από το Δημόσιο. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής έχουν εφαρμογή και για τα πρόσωπα στα οποία μεταβιβάστηκε ή μεταβιβάζεται η σύνταξη των υπαγόμενων σε αυτές προσώπων».

Συνεπώς, καταλήγει το έγγραφο του υπουργείου Εργασίας και κοινωνικής Ασφάλισης «δεν απαιτείται νέα νομοθετική διάταξη καθώς ήδη στον νόμο 4387/2016 προβλέπεται η εξαίρεση για τις οικογένειες των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων των οποίων ο θάνατος επήλθε εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα αυτής σύμφωνα με τις διατάξεις προεδρικού διατάγματος του 169/2007».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα