Πετρόπουλος: Οι εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι μπορούν να λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ

Πετρόπουλος: Οι εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι μπορούν να λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ
Συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή σήμερα Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017(EUROKINISSI//Γιώργος Κονταρίνης) Eurokinissi

"Η αποκάλυψη των ενόχων στην υπόθεση Novartis εξυπηρετεί τον ελληνικό λαό" δηλώνει ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος

Με στόχο την υπεράσπιση των εργαζομένων στη μεταβατική περίοδο έως την πλήρη αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων το υπουργείο Εργασίας προωθεί σειρά μέτρων για τη μείωση της ανεργίας, την αδήλωτη εργασία αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Περιγράφοντας το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για τα εργασιακά, ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει πως το υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση σειράς προγραμμάτων μέσω του ΟΑΕΔ και του ΕΣΠΑ για την επιχορήγηση της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης με θετικά αποτελέσματα. Για την αδήλωτη εργασία επισημαίνει πως «η ενίσχυση των ελέγχων από το ΣΕΠΕ και του πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, έχουν συμβάλει στην αντιστροφή αυτής της κατάστασης» και υπενθυμίζει ότι «το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας περιορίστηκε το 2017 στο 12,48% από 19,17% που ήταν το 2014 και 31,61% που είχε φτάσει το 2013».

Ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει πως το υπουργείο με τις έως τώρα παρεμβάσεις έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την καταβολή των δεδουλευμένων ενώ για τις περιπτώσεις που δεν καταβάλλονται υπογραμμίζει « οι εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι μπορούν, πλέον, να θεωρούν ως μονομερή βλαπτική μεταβολή την αξιόλογη καθυστέρηση στις πληρωμές και να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ».

Ερωτηθείς για τους κερδισμένους και τους χαμένους από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, Ο κ. Πετρόπουλος τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «κερδισμένοι είναι όλοι όσοι εντάσσονται. Διότι για όλους ο αριθμός δόσεων αυξάνεται σημαντικά. Αντί για τις 12 δόσεις της πάγιας ρύθμισης, οι δόσεις αυξάνονται σε έως 36 για κύρια οφειλή έως 3.000 ευρώ, και σε έως 120 για μεγαλύτερες οφειλές. Δεν χάνει κανείς σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα» σημειώνει.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την πρώτη εβδομάδα υπέβαλαν αίτηση 15.550 οφειλέτες και από αυτούς 2.700 έχουν γίνει δεκτοί από το σύστημα ενώ, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πετρόπουλος, «κάθε μέρα έχουμε πάνω από 400 αιτήσεις». Επαναλαμβάνει μάλιστα πως «για όλες τις οφειλές άνω των 3.000 ευρώ κύριας οφειλής προβλέπεται αυτόματο κούρεμα 85% των προσαυξήσεων».

Σε ερώτηση για την κατάσταση που αντιμετώπισε η κυβέρνηση αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δηλώνει «η πρώτη φράση που μου έρχεται είναι χάος. Η δεύτερη ακυβέρνητο καράβι. Αλλά δεν θα μιλήσω γενικά. Θα σας πω για τα ασφαλιστικά ταμεία. Χειρόγραφα μητρώα, διάσπαρτα φυσικά αρχεία, χιλιάδες διαφορετικά έντυπα, πολυνομία και ευνοϊκές διατάξεις και ανισότητες λόγω των πελατειακών σχέσεων που είχαν μετατρέψει την εξαίρεση σε κανόνα. Πληροφοριακά συστήματα πεπαλαιωμένα παρά τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που είχαν δαπανηθεί. Θύμα όλων αυτών ο πολίτης…» η απάντηση του κ. Πετρόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αποκάλυψη των ενόχων στην υπόθεση Novartis εξυπηρετεί τον ελληνικό λαό, υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον

Για το σκάνδαλο της «Novartis» ο κ. Πετρόπουλος τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η κυβέρνησή μας επιδιώκει τη διάχυση του ελέγχου σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στη δημόσια διοίκηση, στην αυτοδιοίκηση, στην κυβερνητική πρακτική. Αποτελεί διακηρυγμένο πολιτικό στόχο που ενισχύει τη δημοκρατία, την ισονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στην πράξη. Που δεσμεύει την ίδια την κυβέρνηση καθώς και αυτή επιζητεί και εκτίθεται στον έλεγχο των δικών της πράξεων. Η εξέλιξη της υπόθεσης NOVARTIS και η αποκάλυψη των ενόχων εξυπηρετεί τον ελληνικό λαό, υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα αποτελέσματα των πολιτικών μας αλλά και των θυσιών του Ελληνικού Λαού αποδίδουν. Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018» και προαναγγέλλει πρωτοβουλίες της κυβέρνησης -όσο θα αποδίδουν τα οικονομικά της χώρας- προς την κατεύθυνση των κοινωνικών δαπανών όπως σε συντάξεις, σε παιδεία και υγεία αλλά ή και στη μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα