ΠΓΔΜ: Κυρώθηκε εκ νέου η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή

ΠΓΔΜ: Κυρώθηκε εκ νέου η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή
Βουλή ΠΓΔΜ Φωτό αρχείου AP

Μετά τη νέα κύρωση, η συμφωνία θα πρέπει να επαναπροωθηθεί στον πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος έχει διαμηνύσει και αυτή τη φορά ότι δεν θα την υπογράψει.

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ψήφισε και πάλι για τον νόμο περί κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Το δεύτερο “ναι” δόθηκε και πάλι από 69 βουλευτές, ύστερα από την άρνηση του προέδρου, Γκεόργκε Ιβάνοφ, να υπογράψει την πρώτη φορά τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Η αντιπολίτευση είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ δήλωσε, σύμφωνα πάντα με το MIA, πως ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να υπογράψει το διάταγμα μετά την δεύτερη ψηφοφορία του κοινοβουλίου. «Από την ανεξαρτησία της χώρας, το κοινοβούλιο έχει εγκρίνει 897 διεθνείς συμφωνίες, από τις οποίες μόνον οι επτά έχουν ολοκληρωθεί από τον πρόεδρο», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.

Το MIA προσθέτει πως ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως ο νόμος μπορεί να σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με τη δική του μόνο υποφή, μαζί με τον Νόμο για τη Χρήση των Γλωσσών, που ο πρόεδρος δεν έχει επίσης υπογράψει.

Το κοινοβούλιο στα Σκόπια επικύρωσε τη συμφωνία, στις 20 Ιουνίου, με 69 ψήφους υπέρ και καμία κατά, καθώς οι βουλευτές του αντιπολίτευσης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος για τη συμφωνία των Πρεσπών, απαιτείται πλειοψηφία 61 βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το σύνταγμα, η συμφωνία τώρα αποστέλλεται και πάλι στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης στα Σκόπια, ο Ιβάνοφ δεν θα υπογράψει το διάταγμα για την επικύρωση της συμφωνίας και θα εφαρμόσει το λεγόμενο «βέτο της τσέπης», όπως συνέβη με τον νόμο σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα