Πιέση ΕΕ στην Τουρκία για αναγνώριση της Κύπρου μέσω μεταναστευτικού

Πιέση ΕΕ στην Τουρκία για αναγνώριση της Κύπρου μέσω μεταναστευτικού
Συνοδος Κορυφής Eurokinissi

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βάζει πίεση στην Τουρκία για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η 'Αγκυρα πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ για την επανεισδοχή προσφύγων για όλα «ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη»

Η Λευκωσία κρίνει σημαντικό ότι στο ευρύτερο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, η συμφωνία για την επανεισδοχή προσφύγων που συνδέει την Τουρκία με την ΕΕ, επαναδιατυπώνεται με τη σαφή πλέον διατύπωση ότι η ‘Αγκυρα πρέπει να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία για όλα «ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη», που σημαίνει ακριβώς την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου. «’Αρα λοιπόν μπαίνει μια πίεση στην Τουρκία όσον αφορά στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των κρατών μελών», επισημαίνει σε γραπτή δήλωση ο κ. Προδρόμου.

Γενικότερα για το μεταναστευτικό ο Κύπριος εκπρόσωπος, αναφέρει ότι, εκτός από αυτή τη συμβιβαστική λύση, αναδεικνύεται και η ανάγκη να υπάρξει, στη συνέχεια, ένα μόνιμο έδαφος συνεννόησης και να βρεθεί μια λύση για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα και για να απαμβλύνει η ΕΕ και τις φυγόκεντρες τάσεις, που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της.

Εξάλλου, στην δήλωση αναφέρεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση βλέπει θετικά την πρόταση για τη δημιουργία προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, με την επιφύλαξη βεβαίως για κάποιες ιδιαίτερες μορφές χρηματοδότησης του προϋπολογισμού, που μπορεί να αφορούν φορολογικά ζητήματα για τα οποία η Κύπρος έχει ευαισθησίες.

Η τοποθέτηση της κυπριακής κυβέρνησης, προστίθεται, «είναι ότι θα πρέπει στην Ευρωζώνη και στα προγράμματα, που θα προκύπτουν μέσα από ένα κοινό προϋπολογισμό για να μπορούν να αντιμετωπίζονται εποχικές δυσκολίες των κρατών μελών, θα πρέπει να υπάρχει η πρόνοια ότι θα λαμβάνονται, παράλληλα με την όποια βοήθεια, τα απαραίτητα μέτρα διόρθωσης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα