Πλέτνερ στο NEWS 24/7: Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα προωθήσει την Ευρώπη προς όφελος των λαών

Πλέτνερ στο NEWS 24/7: Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα προωθήσει την Ευρώπη προς όφελος των λαών
Ο Γερμανός πρέσβης eurokinissi

Ο Γερμανός πρέσβης, μιλά για την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα γερμανική κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά το αναμενόμενο “ja” της SPD. Εκτίμησε δε ότι τα Σκόπια έχουν λάβει το μήνυμα της Αθήνας για αλλαγή συντάγματος

Για την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα γερμανική κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά το αναμενόμενο “ja” της SPD, μίλησε στο News24/7 στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών ο Γερμανός πρέσβης, Γιενς Πλέτνερ.

Ο κ.Πλέτνερ ήταν ομιλητής σε πάνελ ακριβώς με θέμα το μέλλον της Ευρώπης σε μία περίοδο κατά την οποία αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός, γεγονός στο οποίο κατά πολλούς έχει παίξει ρόλο και η γερμανική πολιτική στην Ευρώπη, αλλά και ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται πως οι αποφάσεις λαμβάνονται κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες από όργανα χωρίς άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση.

“Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα προωθήσει την Ευρώπη προς όφελος των λαών” δηλώνει ο κ.Πλέτνερ, κάνοντας λόγο για ενδυνάμωση της αλληλεγγύης, αλλά πάντα με υπευθυνότητα όπως τονίζει με χαρακτηριστικό… γερμανικό στυλ.

Ως απάντηση στις ανησυχίες των Ευρωπαίων για τη δημοκρατική λειτουργία της ΕΕ, ο κ.Πλέτνερ αναφέρει ότι η συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών για τον κυβερνητικό συνασπισμό -η οποία επικυρώθηκε πριν λίγες ώρες από την SPD- περιλαμβάνει ένα απόσπασμα, στο οποίο αναφέρεται πως η κυβέρνηση θέλει να αναπτύξει το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κοινοβουλίου.

Ενδιαφέρον έχει και η απάντηση του στο ερώτημα εάν μπορεί η ΠΓΔΜ να γίνει μέλος της ΕΕ χωρίς προηγουμένως να έχει αναθεωρήσει το Σύνταγμα της, το οποίο περιλαμβάνει αναφορές σε μακεδονικό έθνος και “Μακεδόνες” που ζουν σε γειτονικές χώρες.

“Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι, για αυτούς, η αλλαγή του συντάγματος κατά την διαδικασία της κανονικοποίησης είναι πολύ σημαντική.  Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μήνυμα που οι συνομιλητές στα Σκόπια έχουν ακούσει” αναφέρει ο Γερμανός πρέσβης. Τονίζει όμως ότι: “Τώρα εξαρτάται από τις δύο πλευρές να κατανοήσουν ότι οι τελικοί συμβιβασμοί δεν μπορούν να γίνουν στις Βρυξέλλες και σίγουρα όχι στο Βερολίνο, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές”.

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του κ.Πλέτνερ έχει ως εξής:

Κύριε πρέσβη, μία νέα κυβέρνηση συνασπισμού αναμένεται να σχηματιστεί στη Γερμανία μέχρι το Πάσχα. Πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα του ευρωσκεπτικισμού στην Γερμανία και γενικά στην Ευρώπη; Θεωρείται ότι οι πολιτικές λιτότητας διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο ως προς αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αισθάνονται πως σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται από θεσμούς που στερούνται δημοκρατικής νομιμοποίησης, όπως, για παράδειγμα, το Eurogroup;

-Κατ’αρχάς ελπίζω ότι θα έχουμε νέα γερμανική κυβέρνηση τις προσεχείς εβδομάδες.  Ακόμη περιμένουμε το SPD  να αποφασίσει για αυτό, και, αν τελικά τα καταφέρουμε, κοιτώντας την συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα τρία κόμματα, θα δείτε ότι η Ευρώπη και η ενδυνάμωσή της έχει πολύ σημαντική θέση. Είναι το πρώτο κεφάλαιο της συμφωνίας και είναι είναι υπέρ της Ένωσης. Περιλαμβάνει μία ξεκάθαρη δέσμευση για περισσότερη Ευρώπη, όχι απαραίτητα ποσοτικά αλλά ποιοτικά. Επομένως, θεωρώ πως θα δείτε μία γερμανική κυβέρνηση, η οποία είναι δεσμευμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και οι οποία θέλει να προωθήσει την Ευρώπη προς όφελος των λαών. Αυτό σημαίνει περαιτέρω ενδυνάμωση της αλληλεγγύης, σε συνδυασμό, πάντα, με υπευθυνότητα, σημαίνει μία πιο προσεκτική ματιά στο τι μπορούμε να κάνουμε για καλύτερη κοινωνική προστασία στην Ευρώπη, την μείωση της ανεργίας στους νέους, προκειμένου να τους δείξουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι εναντίον τους, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Και αυτή -η συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό- περιλαμβάνει ένα απόσπασμα, στο οποίο αναφέρεται πως η κυβέρνηση θέλει να αναπτύξει το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κοινοβουλίου. Επομένως αυτό απαντά το ερώτημά σας για την δημοκρατική νομιμοποίηση. Νομίζω πως έχουμε μία περίπλοκη διαπραγμάτευση μπροστά μας αλλά είναι μία που, νομίζω, όλοι είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν και μπορείτε να είστε βέβαιη ότι η χώρα μου θα το κάνει αυτό με ένα φιλοευρωπαϊκό(pro-european) πνεύμα.

-Τώρα η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά της προβλήματα αλλά, την ίδια στιγμή, πολλές χώρες της περιοχής θέλουν να γίνουν μέλη της. Η ΠΓΔΜ είναι μία από αυτές. Είναι, όμως, αυτό πιθανό αν η ΠΓΔΜ δεν αλλάξει το σύνταγμά της το οποίο κάνει λόγο για Μακεδονική εθνικότητα και για Μακεδόνες που ζουν σε γείτονες χώρες;

-Καταρχάς, νομίζω ότι και οι δύο πλευρές, τα Σκόπια και η κυβέρνηση εδώ, στην Ελλάδα, αξίζουν μνείας και αναγνώρισης για την θέλησή τους να καταλήξουν σε συμφωνία σε αυτή τη μακροχρόνια διαμάχη, έχουν κάνει μεγάλο δρόμο και έχω την εντύπωση ότι οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά από ποτέ να καταλήξουν σε συμφωνία και τώρα, ελπίζω ότι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, τα τελευταία ανοιχτά ζητήματα θα λυθούν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι, για αυτούς, η αλλαγή του συντάγματος κατά την διαδικασία της κανονικοποίησης είναι πολύ σημαντική.  Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μήνυμα που οι συνομιλητές στα Σκόπια έχουν ακούσει. Τώρα εξαρτάται από τις δύο πλευρές να κατανοήσουν ότι οι τελικοί συμβιβασμοί δεν μπορούν να γίνουν στις Βρυξέλλες και σίγουρα όχι στο Βερολίνο, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές  και θα βοηθήσουμε όπου μπορούμε. Πριν από δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός Ζάεφ ήταν στο Βερολίνο όπου τον δέχτηκε η Καγκελάριος Μέρκελ και το μήνυμά μας ήταν “προχωρήστε, είναι καλό να βρεθεί λύσει, όλες οι πλευρές έχουν να κερδίσουν”. Είναι αρκετά προφανές πώς θα βγεί κερδισμένη η ΠΓΔΜ, με την έναρξη της διαδικασίας για την ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά θα ήθελα να τονίσω την βεβαιότητά μου ότι και η Ελλάδα έχει να κερδίσει. Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη χώρα εδώ, είναι η πύλη των Βαλκανίων και το φυσικό κέντρο της περιοχής. Επομένως, η κανονικοποίηση των σχέσεων με τους γείτονές της, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ θα άνοιγε επίσης μία σφαίρα οικονομικών συναλλαγών, οι οποίες θα ήταν προς όφελος της πιο ανεπτυγμένης χώρας της περιοχής, η οποία είναι η Ελλάδα. Για αυτό θεωρώ ότι η πολιτική που έχει αναληφθεί από την κυβέρνηση είναι πολύ πολιτική(statesman-like) και πολύ θετική και σταυρώνουμε τα δάχτυλά μας, τα τελευταία ανοιχτά ζητήματα να αντιμετωπιστούν με ένα πνεύμα συμβιβασμού.

(Οι δηλώσεις του κ.πρέσβη στο News24/7 έγιναν λίγες ώρες πριν το SPD επικυρώσει την απόφαση συμμετοχής στο μεγάλο συνασπισμό, εξ ου και αναφέρεται στην αναμενόμενη αυτή απόφαση, εστιάζοντας στο πρώτο άρθρο του κειμένου της συμφωνίας Σοσιαλδημοκρατών- Χριστιανοδημοκρατών, που αφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική.)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα