Ποια είναι κατά τον Μητσοτάκη η επιτυχία της Μέρκελ

Ποια είναι κατά τον Μητσοτάκη η επιτυχία της Μέρκελ

Τι είπε για το δημοψήφισμα στην Καταλονία και γιατί άθροισε στην ίδια δεξαμενή τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού AfD και του αριστερού Die Linke στη Γερμανία

Τη συνύπαρξη δύο διαφορετικών και αντιθετικών εικόνων στην Ευρώπη βλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας την κατάσταση στον απόηχο των γερμανικών εκλογών, αλλά και τα όσα διημείφθησαν στην Ισπανία με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, μιλώντας σε εκδήλωση Harvard Business School Club of Greece.

Κεντρική ιδέα των απόψεων του κ. Μητσοτάκη πάντως παραμένει πως η ταυτόχρονη παρουσία του Εμ. Μακρόν στην γαλλική προεδρία όσο και η τέταρτη συνεχόμενη εκλογή της Άγκ. Μέρκελ στην γερμανική καγkελαρία αποτελούν «ξεκάθαρα ένα παράθυρο ευκαιρίας για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και την ευρωζώνη» και εκτίμησε ότι αμφότεροι «θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή για να πραγματοποιήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σημαντικά βήματα προς την ολοκλήρωσή του».  

Παρόλα αυτά όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν υποτιμά τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και καθιστούν πολύ δύσκολο το εγχείρημα της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Εξέφρασε μάλιστα την άποψη σχετικά με τις σχέσεις Καταλονίας και κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας πως «οι αποσχιστικές δυνάμεις είναι εδώ» υπαινισσόμενος πως δεν πρόκειται για ένα πρόσκαιρο φαινόμενο και εκτίμησε παραπέρα ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη ως προς το χειρισμό της. Πάντως τάχθηκε με σαφήνεια κατά της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι αλλάζουν τα σύνορα κυρίαρχων κρατών στην Ευρώπη», αλλά ταυτόχρονα πήρε αποστάσεις και από τους χειρισμούς του Μαριάνο Ραχόι λέγοντας ότι «είναι ανησυχητικές οι σκηνές (σ.σ. βίας) που είδαμε».

Το ιδιαίτερο στοιχείο όμως στο οποίο εστιάζει ο πρόεδρος της ΝΔ αναφορικά με την πορεία της Ευρώπης και της συνοχής των κρατών μελών της είναι η κοινωνική συνοχή εντός των Ευρωπαϊκών χωρών. Ο κ. Μητσοτάκης κατέταξε τα 11 περίπου εκατομμύρια ψηφοφόρους του ακροδεξιού AfD και του αριστερού Die Linke  στην ίδια όχθη του «λαϊκισμού» και έθεσε το ερώτημα «τι είναι αυτό που ωθεί τους ψηφοφόρους να εμπιστεύονται λαϊκιστικά κόμματα σε μια οικονομία που είναι ανάπτυξη».

Σε αυτό το πλαίσιο εκτίμησε ότι ο λαϊκισμός αναπτύσσεται όχι μόνο σε συνθήκες λιτότητας καθώς όπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η φτώχεια δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας αλλά υπάρχει και το γεγονός ότι «πάντα υπάρχουν κάποιοι που μένουν πίσω από την εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης και την πρόοδο της τεχνολογίας» επισημαίνοντας ότι αυτό το φαινόμενο εκφράστηκε και στις ΗΠΑ και όχι μονάχα στην Ευρώπη. Στην κατεύθυνση αυτή υποστήριξε ότι πέραν από τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν ανταγωνιστική την Ευρώπη το κύριο μέτωπο πρέπει να είναι η δημιουργία ενός δείκτη προστασίας των πιο αδύναμων κοινωνικά δυνάμεων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και μέσα σ’ αυτό το πλέγμα της ανάλυσης που κάνει με επίκεντρο τη Γερμανία ανέφερε ότι είναι μεγάλη επιτυχία της Άγκελας Μέρκελ ότι εκλέγεται για τέταρτη φορά καγκελάριος και προέκρινε ως πιο ρεαλιστικό το σενάριο μιας κυβέρνησης «Τζαμάικα» εκτιμώντας ότι για πρώτη φορά στη Γερμανία θα υπάρχει τρικομματική κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα