Ποιος είναι ο Πάνος Λάμπρου: Ο ρόλος του στο Δικαιοσύνης και οι συνομιλίες με κρατούμενους

Ποιος είναι ο Πάνος Λάμπρου: Ο ρόλος του στο Δικαιοσύνης και οι συνομιλίες με κρατούμενους

Επιχείρηση συκοφάντησης εις βάρος του από Γιάννη Πανούση και MEGA, βλέπει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Λάμπρου πίσω από τις καταγγελίες του πρώην υπουργού. Το βιογραφικό του μέλους της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και ο ρόλος του στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη έχει στα χέρια της τα στοιχεία για τις καταγγελίες Πανούση, όπως απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, καθώς και τα ονόματα όσων “φωτογράφισε” ο Γιάννης Πανούσης στο “Πρώτο Θέμα” μιλώντας για “απειλές από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με φιλική διάθεση προς τους τρομοκράτες”.

Ο πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε, μιλώντας άλλωστε στα “Νέα”, “δύο βουλευτές και ένα μέλος της Π.Γ. “που τον απειλούσαν από τον Απρίλιο”, τονίζοντας πως δεν αναφέρεται σε υπουργούς.

Μετά από παραίνεση της κυβέρνησης, ο ίδιος κατέθεσε τα στοιχεία του στον Άρειο Πάγο συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΔΣΑ και δικηγόρο του, Βασίλη Αλεξανδρή. Εξερχόμενος δήλωσε πως θεωρεί ότι “προκύπτουν ποινικές ευθύνες. Αυτό όμως θα το δει η Δικαιοσύνη. Το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να κάψει τα καρκινώματά του”.

Στη συνέχεια κατέθεσε -για μισή ώρα περίπου- στην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ., που είχε ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από την παράδοση του σχετικού πορίσματος του Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, πριν φτάσουμε στο όνομα του Πάνου Λάμπρου.

Στο “Πρώτο Θέμα” ο Γ. Πανούσης κατήγγειλε αρχικά ότι “βρέθηκε στο στόχαστρο των στελεχών της κυβερνητικής παράταξης μετά την αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα υπεσχημένα από τους “τρεις” τρομοκράτες κατά τις αλλεπάλληλες επισκέψεις και επαφές που είχαν μεταξύ τους”.

“Αυτά τα υπεσχημένα θα συμπεριλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο Παρασκευόπουλου”, ανέφερε. “Όταν δεν τηρήθηκαν όσα είχαν υποσχεθεί για τον Ξηρό -ας πούμε-, τα έριξαν όλα επάνω μου. Τους είπαν ότι εγώ είμαι ο κύριος υπεύθυνος για τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Από εκείνη τη στιγμή και πέρα αυτές οι ομάδες με στοχοποίησαν. Υπάρχουν καταγραφές που είναι σε γνώση μου, όπου ακούγονται να λένε ότι ‘θα τον σκοτώσουμε τον Πανούση'” δήλωσε σε άλλες δηλώσεις του στα “Νέα”.

“Είχα τα στοιχεία από την ΕΥΠ, η ΕΥΠ μου τα έδινε όλη τη διάρκεια που ήμουν εκεί, αυτά πήγαν και στον πρωθυπουργό κάποια στιγμή Μάρτη – Απρίλη. Τα ίδια στοιχεία κοινοποιούνται και στον Παρασκευόπουλο, το οποίο το παραδέχθηκε σήμερα” είπε άλλωστε στην εφημερίδα “Αυγή”, ο ίδιος. Οι δηλώσεις του, είναι καθημερινές.

Ο Πάνος Λάμπρου που στοχοποιείται πως είχε “διασυνδέσεις” με τρομοκράτες, ήταν ο μεσολαβητής του υπουργείου Δικαιοσύνης, όταν κρατούμενοι μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς έκαναν απεργία πείνας για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Ο ίδιος αναγνώρισε τον εαυτό του στις συνομιλίες, που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης στη Δικαιοσύνη και χαρακτήρισε “φαιδρές και συκοφαντικές” τις καταγγελίες του πρώην υπουργού.

“Η προσπάθεια σπίλωσής μου, αλλά και απαξίωσης των ιδεολογικών και κινηματικών χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ και των αγώνων μας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, θα με βρει απέναντι. Άλλωστε, ο δρόμος προς τη δικαιοσύνη είναι ανοιχτός για όλους”, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο κ. Λάμπρου.

Στην ίδια ανακοίνωση παραδέχεται ότι είχε αναλάβει ρόλο για λογαριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, συνομιλώντας με κρατούμενους.

“Επισκέφτηκα σχεδόν το σύνολο των ελληνικών φυλακών, όπου συνομιλούσα με μεγάλο αριθμό κρατουμένων, και το ίδιο έκανα κάθε φορά που απεργίες πείνας απειλούσαν τη ζωή των κρατούμενων”, εξήγησε ο ίδιος .

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλος παραδέχτηκε ότι ο Λάμπρου ήταν μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση συνομιλεί με καταδικασμένους για τρομοκρατία, αλλά δεν διαπραγματεύεται μαζί τους.

Την ίδια ώρα, έγγραφο αποκαλύπτει ότι ο Πάνος Λάμπρου πρόσφατα ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη με έξοδα του υπουργείου τις ημέρες που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός τις φυλακές Διαβατών στις 2 Νοεμβρίου 2015, προκαλώντας ερωτήματα.

“Η ιδιότητά του ως μετακλητού υπαλλήλου έχει λήξει από 28/8/2015. Μετέχει αμισθί σε ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη δομών υγείας στο σωφρονιστικό σύστημα. Με την ιδιότητα αυτή εγκρίθηκε η μετάβαση του στη Θεσσαλονίκη”, διευκρίνισε το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το θέμα.

Ποιος είναι όμως ο Πάνος Λάμπρου;

Ο Πάνος Λάμπρου γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία και συμμετέχει ενεργά από μικρή ηλικία στην Αριστερά. Προέρχεται από την ΑΚΟΑ και είναι μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δημοσιογράφος και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας “Εποχή”. Από μικρή ηλικία συμμετείχε στην “ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος” και στο ΚΚΕ Εσωτερικού.

Ως νυχτερινός μαθητής συμμετείχε στο Σύλλογο Εργαζομένων Μαθητών (ΣΕΜΜΕ). Όπως αναγράφεται στο επίσημο βιογραφικό του, “συμμετέχει σε κινήματα κοινωνικής αμφισβήτησης, υπερασπιζόμενος, μαζί με άλλες και άλλους, τους χωρίς φωνή και δικαιώματα. Παλεύει μαζί και για τους άνεργους, τους επισφαλώς εργαζόμενους, τους μετανάστες, τους Ρομά, τους άστεγους, τους ανθρώπους με αναπηρία, τα θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας”. Είναι επίσης μέλος της “Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων”, ενώ συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία για τους πρώτους γάμους ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο.

Ο ίδιος διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ όπως γράψαμε και παραπάνω, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε το αρμόδιο Υπουργείο, η ιδιότητα του κ. Λάμπρου ως μετακλητού υπαλλήλου έχει λήξει από 28/8/2015.

Ο κ. Λάμπρου ήταν μέλος της επιτροπής κατάρτισης ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ ήταν και μάρτυρας υπεράσπισης του μέλους της “17 Νοέμβρη” Ηρακλή Κωστάρη.

Να διευκρινίσουμε πως ο ίδιος δεν αρνείται ότι κατά διαστήματα έχει μιλήσει με κρατουμένους ανεξάρτητα από το είδος του εγκλήματος που είχαν διαπράξει.

Μιλώντας στον ρ/σ “Στο Κόκκινο” αμφισβήτησε τουλάχιστον τον έναν από τους διαλόγους, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. “Αυτό είναι ανεξήγητο ειλικρινά σας το λέω. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να φτάσει κανείς σε ένα τέτοιο σημείο. Υπάρχει τρομακτική απόσταση. Μπορεί να έχει κανείς μια διαφορετική άποψη μέχρι να φτάσει στο σημείο να ‘δίνει’ ανθρώπους με κυνικό τρόπο στην εισαγγελία. Να καταθέτει φακέλους, να καταθέτει διαλόγους, που απορώ που τους βρήκε. Πού βρήκε αυτούς τους διαλόγους; Από τα ελάχιστα που είδα χθες, που εμφανίστηκαν στη δημοσιότητα ειλικρινά αμφισβητώ την ύπαρξή τους. Τουλάχιστον τον έναν από τους δύο διαλόγους που εμφανίστηκαν”, είπε χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η επίσημη ανακοίνωση του Πάνου Λάμπρου, η οποία εκδόθηκε από τον ίδιο ως απάντηση στα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας στο κεντρικό δελτίο του Mega και αφορούν τις δηλώσεις του Γιάννη Πανούση περί απειλής της ζωής του:

Ο κ. Λάμπρου ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωσή του πως ο δρόμος για τη δικαιοσύνη είναι ανοιχτός για όλους, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού μια προσπάθεια συκοφάντησης του ιδίου, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Απαράδεκτη επιχείρηση συκοφάντησης εξαπέλυσε εναντίον μου το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, προβάλλοντας  “συνομιλίες” και “ντοκουμέντα” που είναι άγνωστο πώς “περιήλθαν” στη διάθεση του καναλιού, ενώ βάλλει ευθέως εναντίον μου για τη στάση μου ως μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στα αυτονόητα δικαιώματα χιλιάδων κρατουμένων, γυναικών και αντρών.

Εδώ και πολλά χρόνια ασχολούμαι με τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, και ειδικά με τα δικαιώματα των φυλακισμένων, στην προσπάθεια οι φυλακισμένοι να μην είναι πολίτες β΄ κατηγορίας, να ζουν με ανθρώπινες συνθήκες. Έτσι, όταν μου ζητήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να συνδράμω, ως ειδικός συνεργάτης του υπουργείου στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, στην επαφή που πρέπει να έχει το υπουργείο με όλους τους κρατούμενους, το θεώρησα υποχρέωσή μου.

Στο πλαίσιο αυτής μου της ιδιότητας επισκέφτηκα σχεδόν το σύνολο των ελληνικών φυλακών, όπου συνομιλούσα με μεγάλο αριθμό κρατουμένων, και το ίδιο έκανα κάθε φορά που απεργίες πείνας απειλούσαν τη ζωή των κρατούμενων.

Μόνο ερωτηματικά γεννά η απόφαση του κ. Γ. Πανούση να προσπαθήσει να δημιουργήσει ζήτημα γύρω από το πρόσωπό μου τώρα, μετά την απομάκρυνσή του, και όχι όσο ήταν υπουργός ο ίδιος – εμπλέκοντάς με σε σενάρια «φυσικής και πολιτικής του εξόντωσης». Θα ήταν απλώς φαιδρό και ανάξιο σχολιασμού, αν όλα αυτά τα ευφάνταστα σενάρια δεν συνδέονταν με την προσπάθεια συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ και του αγώνα για τα δικαιώματα.

Η προσπάθεια σπίλωσής μου, αλλά και απαξίωσης των ιδεολογικών και κινηματικών χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ και των αγώνων μας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, θα με βρει απέναντι. Άλλωστε, ο δρόμος προς τη δικαιοσύνη είναι ανοιχτός για όλους”.

Τον Πάνο Λάμπρου υπερασπίζεται η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

“Θα υπερασπιστούμε αταλάντευτα τον Πάνο Λάμπρου”, τονίζεται σε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, μετά τις καταγγελίες του Γιάννη Πανούση που τον φωτογραφίζουν να έχει σχέσεις με την τρομοκρατία.

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας:

“Η απόπειρα στοχοποίησης και συκοφάντησης ενός εκ των ιδρυτικών μελών της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, του Πάνου Λάμπρου, από μερίδα τηλεοπτικών σταθμών με αφορμή τις αστυνομικές μυθιστορίες του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση, μόνο ερωτηματικά για τον εμπνευστή τους πρώην υπουργό θα μπορούσε να προκαλέσει, αν δεν εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους.

Στόχος μας, τα εννιά χρόνια κοινής μας πορείας στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ήταν και παραμένει να ακουστεί η φωνή των κρατουμένων. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται, με τις “καταγγελίες” του κ. Πανούση, πως αυτή η προσπάθεια ενοχλεί. Ενοχλεί, με άλλα λόγια, η ιδέα ότι οι κρατούμενοι είναι άνθρωποι με δικαιώματα, ενοχλούν οι καταγγελίες τους για τις παραβιάσεις του νόμου, ενοχλεί ο αγώνας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενοχλεί ό,τι σπάει το άβατο που έχτισαν οι εκάστοτε ιθύνοντες. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος υπουργός προσπαθεί να ταυτίσει τον αγώνα των κρατουμένων και την αλληλεγγύη σ’ αυτόν με εγκληματική δράση.

Θα υπερασπιστούμε αταλάντευτα τον Πάνο Λάμπρου όχι μόνο επειδή για πολλά χρόνια βαδίσαμε μαζί στον όμορφο αυτό αγώνα, αλλά επειδή είμαστε πεπεισμένοι πως η παρακρατικού τύπου στοχοποίηση του ίδιου -και ποιος ξέρει πόσων ακόμη- στοχεύει στην «απενεργοποίηση» και την απομόνωση όσων δραστηριοποιούνται χωρίς παρωπίδες για τον έμπρακτο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών και στην ουσία στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης συνολικά.

Δηλώνουμε ότι καμιά επιχείρηση σπίλωσης αλλά και καμιά δίωξη-παρωδία δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επικοινωνία μας με τους “μέσα”. Αντίθετα, ατσαλώνει τη θέληση και τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους”.

Δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου για τους διαλόγους

“Στη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega παρουσιάστηκαν ως γεγονότα υποτιθέμενοι διάλογοι, τους οποίους σύμφωνα με τον διευθυντή ειδήσεων έδωσε ο κ. Πανούσης.

Το Mega αρνήθηκε να δώσει το λόγο στην κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, προκειμένου να παρέμβει στο δελτίο ειδήσεων για να διατυπώσει την άποψη της κυβέρνησης, με την προκλητική απάντηση “γιατί να σας βγάλουμε στο δελτίο, για να βγάλετε λόγο;”, αναφέρει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

“Η συνέχεια σε άλλες αίθουσες όπου τον έλεγχο δεν έχει το Mega, αλλά μόνο εκείνοι που σύμφωνα με τον νόμο έχουν την εξουσία να αποφασίζουν”, καταλήγει η κ. Γεροβασίλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα