Politico: Παζάρι Τουρκίας στην ΕΕ για τους δύο

Politico: Παζάρι Τουρκίας στην ΕΕ για τους δύο
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο αεροπλάνο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα (Kayhan Ozer/Pool via AP) AP

Σε ανάλυσή του το Politico σχολιάζει πως για να προχωρήσουν οι συζητήσεις σχετικά με τη visa, αλλά και την χορήγηση 3 δις ευρώ επιπλέον για το προσφυγικό, η Τουρκία θα αναγκαστεί να δώσει κάτι ως αντάλλαγμα, με το Politico να δείχνει τους δύο Έλληνες αξιωματικούς

Το σημερινό Newsletter του Politico αναφέρεται στη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών της Ε.Ε. με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν στη Βάρνα, επισημαίνοντας ότι δε μοιάζει να είναι πολλά υποσχόμενη. Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και Ερντογάν θα συναντηθούν (…) «στις σε γενικές γραμμές φιλικές βουλγαρικές ακτές της κατά τ’ άλλα ταραχώδους Μαύρης Θάλασσας, την οποία οι Αργοναύτες κατέβαλαν προσπάθεια για να διασχίσουν».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα επιπρόσθετα 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες, καθώς και επιπλέον προ-ενταξιακά κονδύλια τα οποία ανακατευθύνθηκαν αλλά δεν σταμάτησαν μετά την αντίδραση του τούρκου Προέδρου από την απόπειρα πραξικοπήματος και έπειτα, καθώς και το ενδεχόμενο άρσης της (visa) θεωρήσεως εισόδου για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ε.Έ, θέμα που δεν απεσύρθη ποτέ ολοκληρωτικά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αποτελούν το «καρότο» που έχει να προσφέρει η Ε.Ε. στην Τουρκία.

«Η Ε.Ε θέλει κάτι σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα. Στην καλύτερη περίπτωση, η συνάντηση της Βάρνας θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τις τουρκικές δυνάμεις μετά τη διέλευση των συνόρων, καθώς και η καταστολή της όρεξης της Άγκυρας για ενδεχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου.

Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για υποτιθέμενη μεροληψία της Ε.Ε υπέρ της Κύπρου εις βάρος της Τουρκίας (η πρώτη μέλος της Ε.Ε., η τελευταία προφανώς όχι), αλλά φαίνεται να έχει κάποιο ενδιαφέρον για τη συνάντηση, χωρίς κανένα μήνυμα για μη εμφάνιση (στη συνάντηση) να έχει διαφανεί μέχρι τώρα. Είναι βέβαιο ότι η διατήρηση της Δήλωσης του 2016 για το προσφυγικό με την Άγκυρα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των συμφερόντων της Ε.Ε.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα