Πολιτική λύση επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας

Πολιτική λύση επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας

Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής και η ελληνική πλευρά αναμένεται να βάλει μπροστά το συντομότερο δυνατό την πολιτική διαπραγμάτευση, ώστε να ολοκληρώσει μια σειρά από ζητήματα πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Με το Πολωνικό βέτο στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, με αφορμή την επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την παρουσία του Μάριο Ντράγκι με τους ¨28¨ και την οικονομία και την ανάπτυξη να βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά και την παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ υπέρ της Ελλάδας για το προσφυγικό ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Συνόδου των Βρυξελλών.

Το βλέμμα της ελληνικής πλευράς ήταν στραμμένο και στις συζητήσεις στην Αθήνα, αλλά και στη συνεδρίαση του EWG. Τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων προκαλούν αισιοδοξία στην Αθήνα αν και ο δρόμος που πρέπει να καλυφθεί σχετικά με το δημοσιονομικό μείγμα από το 2019 και μετά είναι ακόμα μακρύς.

Με βάση τη σκληρή στάση του ΔΝΤ οι προσδοκίες για τις τηλεδιασκέψεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες είναι μικρές με τον πρωθυπουργό να θέλει να “τρέξει” μια πολιτική λύση. Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 20 Μαρτίου παραμένει ο βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς.

Ο προβληματισμός που υπάρχει εστιάζεται στις διαφορές που αφορούν στις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, με το Ταμείο να επιθυμεί να ισχύουν απευθείας και την Αθήνα να επιδιώκει να γίνονται οι μειώσεις από το 2020 με ορίζοντα 5 ετών.

Συμφωνία πρέπει να υπάρξει και στο περιεχόμενο των αντίμετρων, ενώ και στα εργασιακά το ΔΝΤ εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Ο πρωθυπουργός το πρωί της Παρασκευής, θα συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ μετά το μεσημέρι και το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει και συνέντευξη τύπου.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα