Πολιτικός πυρετός και αρρυθμίες

Πολιτικός πυρετός και αρρυθμίες

Σφοδρή αναμένεται να είναι η σύγκρουση της κυβέρνησης με την ΝΔ το επόμενο διάστημα με το Μαξίμου να ανεβάζει τους τόνους και να στοχεύει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τις αρρυθμίες των τελευταίων ημερών

Ανεβαίνει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο με την κυβέρνηση χθες να βρίσκεται σε θέση άμυνας μετά τις δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη που, σύμφωνα με αρκετά στελέχη έδωσαν «πάτημα» στην αξιωματική αντιπολίτευση να στήσει ένα «σκηνικό 2015».

Η κινητοποίηση από το Μαξίμου φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ήταν άμεση προκειμένου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε διευκρινιστικές δηλώσεις σε διάφορα μέσα ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή με τις τοποθετήσεις πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης (Δημήτρης Βέττας, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Τσιρώνης) κρατήθηκαν οι απαραίτητες αποστάσεις από τις δηλώσεις του πρώην υπουργού που απασχόλησαν τη χθεσινή επικαιρότητα. Το Μαξίμου, ωστόσο επέλεξε να κρατήσει ουδέτερη στάση.

Οι αρρυθμίες των τελευταίων ημερών φαίνεται να έχουν προβληματίσει το Μαξίμου με αρκετά στελέχη να βλέπουν πως οι συζητήσεις που έχουν ανοίξει για δημοψήφισμα, εκλογές, αλλά και τη δραχμή δεν βοηθούν την προσπάθεια που γίνεται. Η εικόνα θα επιχειρηθεί να αντιστραφεί σήμερα  και σύμφωνα με πληροφορίες η σύγκρουση στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πόρισμα της εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αναμένεται να είναι σκληρή.

Για το κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρείται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να περάσει στην αντεπίθεση σε ένα πεδίο που θεωρείται προνομιακό, αλλά και να υπενθυμίσουν την ιστορία του «Κήρυκα Χανίων» για την οποία υποστηρίζουν πως ποτέ από τη ΝΔ δεν δόθηκαν απαντήσεις.

Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Σερβία αναμένεται να ξεκινήσουν και μια σειρά από συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να χαραχτεί ένας σαφής οδικός χάρτης για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Ανησυχία υπάρχει για το γεγονός ότι η πορεία των διαβουλεύσεων παραμένει «παγωμένη» με την επιστροφή των θεσμών να μην είναι ακόμα ορατή και το Βερολίνο να διαμηνύει ότι «αξιολόγηση χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει».

Κυβερνητικοί κύκλοι επέλεξαν αργά χθες το βράδυ να απαντήσουν στο δημοσίευμα του Bloomberg, τονίζοντας πως αναπαράγεται χωρίς μια στοιχειώδη, σχετική, ερώτηση προς τους αρμοδίους αν πράγματι ισχύει ή, αν ισχύει, γιατί συμβαίνει αυτό.  Η αλήθεια είναι ότι το 33% με 35% των συμφωνηθέντων έχει υλοποιηθεί, ενώ ένα 40% βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησής του. Το αν διαφωνεί το Bloomberg ως προς τα ποσοστά δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα, καθώς η υλοποίηση αυτών των συμφωνηθέντων είναι “θέμα ολίγων ημερών, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαναν πως «τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα αποτελούν τα “μεγάλα αγκάθια” καθώς αφορούν εργασιακά, δημοσιονομικά και ενεργειακά. Πράγματι αυτά παραμένουν ως εκκρεμότητες πάνω στο τραπέζι καθώς, όπως κατ’ επανάληψη, έχει τονίσει ο υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, “όπως σε όλες οι διαπραγματεύσεις, τον τελευταίο καιρό, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα”. Και αυτό διότι “διάφοροι παίκτες ρίχνουν στο τραπέζι διάφορα ζητήματα, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να δούμε το όλο πακέτο”».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τους δανειστές εντείνονται τις τελευταίες ώρες με το Μαξίμου να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου την ερχόμενη Δευτέρα.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα