Πολυνομοσχέδιο: Σκληρή κόντρα για την επείγουσα διαδικασία

Πολυνομοσχέδιο: Σκληρή κόντρα για την επείγουσα διαδικασία
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις" στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Μορφωτικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου την τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι το 95% του νομοσχεδίου αφορά προαπαιτούμενα. Η ΝΔ κατήγγειλε «απαξίωση της Βουλής και της Δημοκρατίας». Κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης για παρείσφρηση άσχετων ρυθμίσεων με την αξιολόγηση

Σε υψηλούς τόνους με αφορμή την ακολουθούμενη διαδικασία του επείγοντος άρχισε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα των δανειστών για το κλείσιμο της 3αξιολόγησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι το πολυνομοσχέδιο είναι τεράστιο σε όγκο και υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να είχε κατατεθεί υπό μορφή ξεχωριστών νομοσχεδίων. Εξήγησε, όμως, ότι ο χρόνος πιέζει ενόψει του Eurogroup της 22 Ιανουαρίου. Απάντησε, όμως και στις αιτιάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης που ισχυρίστηκαν ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πολλές διατάξεις που δεν αποτελούν προαπαιτούμενα των δανειστών. «Τα προαπαιτούμενα αποτελούν το 95% με το 98% του πολυνομοσχεδίου» ξεκαθάρισε και διευκρίνισε ότι και οι διατάξεις για τα καζίνο και τα λατομεία συνδέονται με τα προαπαιτούμενα των δανειστών.

ΝΔ: Κυβερνητική υποκρισία

Στον αντίποδα ο εισηγητής της ΝΔ, Χρίστος Δήμας, χρησιμοποίησε πολύ αυστηρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης καταγγέλλοντας ότι η επείγουσα συζήτηση συνιστά «απαξίωση της Βουλής και της Δημοκρατίας». Κατηγόρησε, παράλληλα, την κυβέρνηση ότι έχει συμπεριλάβει στο πολυνομοσχέδιο «σειρά διατάξεων» που δεν σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα. Απαντώντας, ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε τον κ. Δήμα να είναι πιο μετριοπαθής και του θύμισε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθούσε «κατεπείγουσες διαδικασίες» και μάλιστα στη συνέχεια της αναθεωρούσε μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΔΗΣΥ: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανυπομονούν να ψηφίσουν τη διάταξη για τις απεργίες

Κριτική για τη διαδικασία άσκησε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μέσω του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ο οποίος κατήγγειλε ότι στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται πολλές διατάξεις που δεν έχουν σχέση με μνημονιακές υποχρεώσεις. «Να αφαιρεθούν όλες οι ρυθμίσεις που δεν είναι απαραίτητες για τη συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αδημονεί να ψηφίσει τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για την αυστηροποίηση της διαδικασίας κήρυξης απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία.

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί η διάταξη για τις απεργίες

Απόσυρση της διάταξης για τις απεργίες ζήτησε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος. «Να αποσυρθεί η διάταξη που επιδιώκει να τσακίσει το δικαίωμα της εργατικής τάξης στην απεργία» σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος. 

Τη διαφωνία τους με την επείγουσα διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου εξέφρασαν επίσης η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι μέσω του Μάριου Γεωργιάδη και του Γιώργου Μαυρωτά αντίστοιχα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα