Ποντάρουν σε αξιολόγηση – εξπρές χωρίς εκπλήξεις

Ποντάρουν σε αξιολόγηση – εξπρές χωρίς εκπλήξεις
Ministers` cabinet meeting, in the Hellenic Paliament, in Athens, on August 28, 2017 / Y o, , 28 , 2017 Nick Paleologos / SOOC

Θετική είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στην κυβέρνηση μετά το "τεστ" των διαπραγματεύσεων της Δευτέρας. Διάχυτη η αισιοδοξία στο Μαξίμου ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα

Σε μία διαπραγμάτευση χωρίς προβλήματα και, κυρίως, χωρίς… εκπλήξεις ποντάρει η κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός δεν κρύβει στους συνομιλητές του, αλλά και σε όλα τα εμπλεκόμενα στις συζητήσεις με το κουαρτέτο κυβερνητικά στελέχη πως βιάζεται περισσότερο παρά ποτέ έως ότου κυβέρνηση και δανειστές δώσουν τα χέρια συνομολογώντας εγκαίρως και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Εξάλλου, δεν πρόκειται μόνο για βιασύνη ή για σπουδή, αλλά και για στέρεα εκτίμηση που επικρατεί σε ανώτατους κυβερνητικούς κύκλους. Μάλιστα, χθες, την πεποίθησή του πως η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει σύντομα και εντός του τεθειμένου χρονοδιαγράμματος εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις κοινές δηλώσεις του με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του. “Όλα καλά, είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη φορά”, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς πώς πάνε οι συζητήσεις για την αξιολόγηση, ενώ σε δεύτερη ερώτηση αν θα ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα οι συζητήσεις, τόνισε: “Μου αρκεί που είμαστε εντός στόχων”.

Αποκλείοντας τα απρόοπτα

Σε κάθε περίπτωση, το κατά πόσον αυτή η “στέρεα εκτίμηση” θα επιβεβαιωθεί ή όχι, είναι κάτι που θα κριθεί αυτή την εβδομάδα. Από χθες, στο Χίλτον ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις και οι επαφές αυτών των ημερών είναι περισσότερο αναγνωριστικές: δηλαδή, οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες ουσιαστικά κατηγοριοποιούν όλα τα εκκρεμή θέματα, διαπιστώνοντας πού συμφωνούν και πού χρειάζεται περαιτέρω διαπραγμάτευση. Ωστόσο, από το ποια και πόσα θέματα θα θέσουν στο τραπέζι της συζήτησης οι εκπρόσωποι των δανειστών, η κυβέρνηση θα σχηματίσει μία πρώτη εικόνα για το αν είναι όντως εφικτή η ταχεία ολοκλήρωση των συζητήσεων. Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με δεδομένο ότι τα θέματα-αγκάθια είναι γνωστά σε όλους, μείζονος σημασίας είναι για το Μαξίμου ο αποκλεισμός κάθε σεναρίου για “απρόοπτα” και “εκπλήξεις”. “Το θέμα δεν είναι ο συνδικαλιστικός νόμος ή άλλα θέματα που ξέρουμε ότι διαφωνούμε. Το θέμα είναι, εκτός από τις διαφωνίες μας, να μην τεθούν στο τραπέζι και εκτός συμφωνίας αξιώσεις”, λένε ανώτατες κυβερνητικές πηγές, θέτοντας ως βασικό στόχο να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της δεύτερης αξιολόγησης, όταν το ΔΝΤ προέβαλε εκτός συμφωνίας αξιώσεις, προκαλώντας τεράστια χρονοκαθυστέρηση στις συζητήσεις. Πάντως, αυτή τη φορά το Μαξίμου έχει ισχυρές διαβεβαιώσεις από την ίδια την κ. Λαγκάρντ, αλλά και από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ πως το Ταμείο δε θα έχει “απρόβλεπτη” στάση. Άλλωστε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, χθες το βράδυ έγινε σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο η αποτίμηση της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον και επιβεβαιώθηκε πως αυτή τη φορά, όλα μπορούν να κυλήσουν ρολόι. Και, κυρίως, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα