“Πρέπει να σωθεί ο κατώτερος μισθός”

“Πρέπει να σωθεί ο κατώτερος μισθός”
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΕΣΕΕ ΚΑΙ ΓΣΕΒΕ (ICON PRESS / ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ) Icon

Διαβάστε τι ειπώθηκε στη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον Γ. Παπανδρέου. Επιστολή στον πρόεδρο του ΣΕΒ και απόρριψη εκ μέρους του

Με τους κοινωνικούς εταίρους συναντήθηκε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του διαλόγου για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επανέλαβαν ότι πρέπει να σωθεί ο κατώτερος μισθός και ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν συνδέεται με τον 13ο και 14ο μισθό.

“Μας ζητήθηκε να επανέλθουμε δυναμικά στον διάλογο και να βοηθήσουμε με προτάσεις, όπως το 2010, που σώσαμε τον κατώτερο μισθό”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, μετά την συνάντηση του προεδρείου της Συνομοσπονδίας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Α. Παπανδρέου στην Ιπποκράτους.

Στη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου ήταν, επίσης, παρόν και το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Ο κ. Ασημακόπουλος είπε ότι πρέπει και τώρα να κάνουμε προτάσεις για να περισώσουμε τον κατώτερο μισθό και επισήμανε ότι εξηγήσαμε πως το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν συνδέεται με τον 13ο και τον 14ο μισθό και πολύ περισσότερο με το ύψος του κατώτερου μισθού.

Επίσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι ενδεχόμενη επιβολή κατώτερου μισθού με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν συνάδει με την δημοκρατία και την κατανόηση των κοινωνικών εταίρων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ερωτηθείς σχετικά, χαρακτήρισε “απαράδεκτη, επιπόλαιη και άφρονα” την ενέργεια του ΠΑΜΕ.

“Ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και οφείλουμε να συμφωνήσουμε” είπε από την μεριά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνοντας ότι είναι “ουτοπία η σύνδεση των μισθών με την ανταγωνιστικότητα”.

Ο κ. Κορκίδης είπε, επιπλέον, ότι “προϋπόθεση για τον κοινωνικό διάλογο είναι ο σεβασμός εκ μέρους της κυβέρνησης των συμφωνιών των κοινωνικών εταίρων, αλλιώς ο διάλογος δεν έχει νόημα”.

Ερωτηθείς και αυτός με την σειρά του, για την ενέργεια του ΠΑΜΕ, ο κ. Κορκίδης είπε ότι “προτιμώ να ξεχάσω τι έγινε και τις εικόνες που δεν τιμούν κανένα μας” και πρόσθεσε ότι “θέλω να πιστεύω ότι το ΠΑΜΕ θα αναθεωρήσει, το περιμένουμε στο διάλογο και κατά πάσα πιθανότητα θα ζητήσουμε η επόμενη συνάντηση να γίνει στα γραφεία του ΠΑΜΕ”.

Επιστολή Παπανδρέου σε πρόεδρο ΣΕΒ

Την πίστη του στον κοινωνικό διάλογο και τη διαχρονική θέση του υπέρ του διαλόγου εργαζομένων και εργοδοτών, καθώς και υπέρ της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων, εκφράζει με επιστολή του στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει την πίστη του στον κοινωνικό διάλογο, “ακόμα περισσότερο σήμερα για να βρεθούν οι αναγκαίες και κοινά αποδεκτές λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα”, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα “ιδιαίτερα τις στιγμές αυτές, να σταθούν όλοι με την ευθύνη που τους αναλογεί στο ύψος των περιστάσεων” και τονίζει πως “αναμένει και προσβλέπει στην επιτυχή κατάληξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων”.

Επισημαίνει, επίσης, ότι ο θεσμικός ρόλος των κομμάτων συνίσταται όχι μόνο στη νομοθέτηση προτάσεων, αλλά “και στην υπεύθυνη συμβολή στον ευρύτερο δημόσιο διάλογο που διεξάγεται”.

“Οι καιροί που ζούμε δεν επιτρέπουν σε κανέναν αποφυγή ενός διαλόγου με κριτήρια προσχηματικά”, καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Παπανδρέου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ απέρριψε την πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου με το σκεπτικό ότι στη φάση αυτή οποιαδήποτε κομματική παρεμβολή στις συζητήσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων δεν μπορεί να προσφέρει κάτι ουσιαστικό και μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια.

Στην επιστολή που απηύθυνε προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δασκαλόπουλος αναφέρει τα εξής:

“Εκτιμώ την πρόθεσή σου να προσφέρεις τις καλές υπηρεσίες σου στον διάλογο που διεξάγουν οι κοινωνικοί εταίροι με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Θεωρώ, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε κομματική παρεμβολή, προτροπή ή επιδιαιτησία στη φάση αυτή δεν μπορεί να προσφέρει κάτι ουσιαστικό, κινδυνεύει δε να αποδειχθεί και επιζήμια.

Οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται στην παρούσα φάση να συνεννοηθούν μόνοι τους και να συμφωνήσουν σ’ ένα πλαίσιο δράσεων και μέτρων που θα κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις, θα σώσουν δουλειές και θα δώσουν δουλειές. Τότε θα είναι και η ώρα ενημέρωσης των πολιτικών ηγεσιών».

Στην επιστολή του προς τον κ. Δασκαλόπουλο, που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “Οι καιροί που ζούμε δεν επιτρέπουν σε κανένα αποφυγή ενός διαλόγου με κριτήρια προσχηματικά”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα