Προανακριτική: Απειλές αποχώρησης και από τη ΝΔ

Προανακριτική: Απειλές αποχώρησης και από τη ΝΔ
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη, κατά την τιμολόγηση φαρμάκων, την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018. (EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Ευρωκίνηση

«Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε εδώ αν δεν έρθουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες» ξεκαθάρισε γαλάζιος βουλευτής. Αίτημα Αδ. Γεωργιάδη για αποκάλυψη στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων

Με αποχώρηση από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής απειλεί η ΝΔ σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημά της για κλήση των τριών προστατευόμενων μαρτύρων.

«Αν δεν υπάρχει δημόσια δέσμευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι θα έρθουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δεν υπάρχει λόγος να είμαστε εδώ» προειδοποίησε γαλάζιος βουλευτής που μετέχει στην Προανακριτική Επιτροπή. Με τη φράση αυτή ουσιαστικά προειδοποίησε την πλειοψηφία ότι αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα της τότε οι βουλευτές της ΝΔ ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΚΚΕ και να αποχωρήσουν. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι σύμφωνα με το νόμο η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων δεν επιτρέπεται στην Προανακριτική Επιτροπή (στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης) αλλά μόνο κατά την ακροαματική διαδικασία της ποινικής δίκης.

Εντωμεταξύ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και εμπλεκόμενος στη δικογραφία του σκανδάλου, Άδωνις Γεωργιάδης, απέστειλε επιστολή στην Προανακριτική Επιτροπή με την οποία ζητά να του χορηγηθούν οι πράξεις χαρακτηρισμού της εισαγγελέως πλημμελειοδικών και το διαβιβαστικό έγκρισης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που αφορούν την υπαγωγή των τριών μαρτύρων της Novartis σε καθεστώς προστασίας. Αν γίνει δεκτό το αίτημα του υπάρχει κίνδυνος να αποκαλυφθούν στοιχεία της ταυτότητας των τριών μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που προστατεύονται από το νόμο. Μάλιστα βουλευτές της συμπολίτευσης σχολίασαν ότι το αίτημα του κ. Γεωργιάδη εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της αντιπολίτευσης “να τρομοκρατήσει” τους μάρτυρες.

Βολές ΔΗ.ΣΥ – Ποταμιού στη συμπολίτευση για τους χειρισμούς της

Κριτική στη συμπολίτευση για την απόφσή της να ερευνήσει το θέμα της αρμοδιότητας της Προανακριτικής ασκεί, όμως, και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Δεν υπάρχει χώρος αναζήτησης αρμοδιότητας. Να προχωρήσουμε στη διερεύνηση των στοιχείων και στην εξέταση των μαρτύρων» δήλωσε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου της ΔΗ.ΣΥ. Εκ μέρους του Ποταμιού ο Γιώργος Μαυρωτάς διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν η συμπολίτευση να διερευνά την αρμοδιότητα της προανακριτικής επιτροπής, στην οποία η ίδια παρέπεμψε προς διερεύνηση τα 10 πολιτικά πρόσωπα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα