Προανακριτική για Novartis θα προτείνει ο Τσίπρας

Προανακριτική για Novartis θα προτείνει ο Τσίπρας
O Αλέξης Τσίπρας SOOC

Ο Δ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε ότι κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα προτείνει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία για τη Novartis

«Δεν θα επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών, αλλά την ίδια στιγμή δε θα δείξουμε και καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχθεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανακοινώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προτείνει στη Βουλή την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

«Η βούληση του Πρωθυπουργού και προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, είναι να προτείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία» επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, προαναγγέλλοντας ότι «η προανακριτική επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της.”. “Σκοπός δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διερεύνηση των καταγγελιών και τη συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος» διαβεβαίωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

‘Αδιαπραγμάτευτο το τεκμήριο της αθωότητας’

Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε πως «από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δεδομένο ότι ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτος», προσθέτοντας: «Χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν είναι ηθική, πολιτική και νομική μας υποχρέωση να πράξουμε τα δέοντα για την διαλεύκανση της υπόθεσης». «Δεν πρόκειται να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών. Αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δείξουμε καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που αρνήθηκε, πάντως να τοποθετηθεί όταν ρωτήθηκε, πόσο χρόνο θεωρεί ως «εύλογο» για να ολοκληρώσει η προανακριτική επιτροπή τις εργασίες της.

Βολές στη ΝΔ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, στοχοποιώντας κυρίως τη ΝΔ και ζητώντας «ευθείες» απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ «να απαντήσει ευθέως αν κατηγορεί εισαγγελικούς λειτουργούς ότι ενεργούν κατ’ εντολήν της κυβέρνησης”, λέγοντας πως “αυτό αποτελεί ωμή παρέμβαση τη Δικαιοσύνη». Επίσης, αξίωσε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να ονοματίσει εισαγγελικούς λειτουργούς», ενώ πέταξε το γάντι και στους ίδιους τους λειτουργούς της Θέμιδος: «οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί να τοποθετηθούν σε σχέση με όλα όσα η ΝΔ και στελέχη της έχουν πει τις τελευταίες ημέρες» είπε ο υπουργός Επικρατείας.

«Περιμένουμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα. Να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της» συνέχισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως «ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι α λα καρτ». «Αυτό πρώτος από όλους πρέπει να το σεβαστεί ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και τα στελέχη της που τις τελευταίες ημέρες τελώντας σε πολιτικό πανικό εκσφενδονίζουν απειλές» τόνισε, καταλογίζοντας στην ΝΔ «υπερασπιστική γραμμή που δείχνει το λιγότερο φοβικότητα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε ότι «το καθεστώς προστασίας μαρτύρων για υποθέσεις διαφθοράς ρυθμίζεται από διεθνείς συμβάσεις αλλά και από τον ελληνικό νόμο έτσι όπως αυτός τροποποιήθηκε το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου», για να προσθέσει ότι «η προσπάθεια το διεθνώς αυτό προστατευόμενο καθεστώς να παρουσιαστεί ως καθστώς κουκουλοφόρων δεν προσβάλλει την κυβέρνηση αλλά την ίδια την Ελληνική Δικαιοσύνη και τη Διεθνή Νομιμότητα ενώ τελικά καταλήγει να εξευτελίζει αυτούς οι οποίοι επιλέγουν αυτήν την υπερασπιστική γραμμή».

Μάλιστα, χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ως «διεθνές σκάνδαλο αναμφισβήτητα και πανθομολογούμενα», υπενθυμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε όλο τον κόσμο».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, πως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε θετικά στην ερώτηση αν η Ελλάδα σκέφτεται να στραφεί νομικά κατά του ελβετικού φαρμακευτικού κολοσσού: «είναι κάτι που επεξεργαζόμαστε, είναι στις προθέσεις μας» είπε χαρακτηριστικά.

‘Επιστροφή στην κανονικότητα’

Κατά τα λοιπά, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την επιτυχημένη απορρόφηση του 7ετούς ομολόγου, στέλνοντας, με αφορμή αυτή την εξέλιξη, τρία μηνύματα: «Η έξοδος από τα μνημόνια είναι προδιαγεγραμμένη», «δεν υπάρχει στο τραπέζι από κανέναν η πρόθεση για νέο πρόγραμμα», «η μεταμνημονιακή εποπτεία, δεν συνιστά ειδικό καθεστώς, αλλά αντίθετα θα είναι μια διαδικασία στη βάση όσων έχουν ακολουθηθεί σε μια σειρά από χώρες καθώς και των γενικών κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως χαρακτηριστικά είπε. Επίσης, αναφερόμενος στην έκδοση των ομολόγων, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως απ’ αυτή «προκύπτουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τη θέση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας: Πρώτον, αντλείται νέο χρήμα το οποίο θα προστεθεί στο απόθεμα ρευστότητας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Δεύτερον, καθίσταται σαφής η επιστροφή στην κανονικότητα. Όχι μόνο η χώρα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές αλλά είναι πλέον σε θέση να έχει πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στις διεθνείς αγορές. Τρίτον, επιβεβαιώνεται ότι μετά και την επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων του Δεκεμβρίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστους δανεισμού της».

Τέλος, επικαλούμενος τις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών, ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε πως «ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε σαφώς, σχετικά με το μηχανισμό εποπτείας που θα αποφασιστεί για μετά το πέρας του προγράμματος, ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε και στις υπόλοιπες χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα