Προανακριτική για Novartis: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας σύγκρουσης

Προανακριτική για Novartis: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας σύγκρουσης
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ NOVARTIS Eurokinissi

Τα σχέδια της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης και τα "όχι" Σαμαρά, Πικραμμένου, Γεωργιάδη, Αβραμόπουλου και Λυκουρέντζου

Η βασική διαφορά μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε φανεί «με το καλημέρα» της συγκρότησης της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο Novartis.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ουδεμία πλευρά έκανε πίσω, η αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τις εργασίες της προανακριτικής αλλά και η επιμονή της συμπολίτευσης στην διερεύνηση των ορίων και του θέματος της παραγραφής ήταν ουσιαστικά προδιαγεγραμμένη και ουδείς έπεσε από τα σύννεφα, ενώ πλέον, όπως όλα δείχνουν, τον λόγο για την διερεύνηση της συγκεκριμένης δυσώδους υπόθεσης θα έχει (μόνο) η Δικαιοσύνη.

Οι ανακοινώσεις τινών εκ των αναφερομένων στη δικογραφία (Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος, Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος) την Πέμπτη και η προαναγγελία τους πως δε θα παραστούν στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για να απαντήσουν στο ερώτημα αν η επιτροπή είναι αρμόδια να συνεχίσει την διερεύνηση της υπόθεσης ήταν το εύλογο επόμενο βήμα μετά την αποχώρηση της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού από τη συνέχιση της διαδικασίας.

Διερεύνηση και αναπομπή

Η αποχώρηση της αντιπολίτευσης, πάντως, που πλέον διαμορφώνει συνθήκες μίας ιδιότυπης «μοναξιάς» για την συγκεκριμένη επιτροπή, δεν αλλάζει τα σχέδια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ ήδη από την Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει τη ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη πως προσχηματικά ζητούν την επί της ουσίας διερεύνηση, ώστε με διάφορα διαδικαστικά τερτίπια να φέρουν κοντύτερα την ουσιαστική παραγραφή της υπόθεσης.

Η κυβερνητική πλειοψηφία, λοιπόν, θα επιμείνει στο ότι η επιτροπή πρέπει να διερευνήσει αν είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, αλλά και για το ποια περιγραφόμενα ως πιθανά αδικήματα είναι παραγεγραμμένα. Αμέσως μόλις η επιτροπή διαπιστώσει τα όριά της –πολλώ δε μάλλον αν στην διαπίστωση περιγράφεται ότι τα έχει ήδη υπερβεί- τότε θα περάσει στο επόμενο βήμα: θα κηρύξει περαιωθείσα τη διαδικασία, με στόχο η υπόθεση και τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται σ’ αυτή να γυρίσουν de facto στον φυσικό τους δικαστή, ήτοι στην Δικαιοσύνη.

Αυτό, άλλωστε, «φωτογράφισε» την Πέμπτη, με παρέμβασή του στο Ραδιόφωνο 24/7, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και μέλος της προανακριτικής, Νίκος Παρασκευόπουλος. «Το να εξετάζεται πρώτα η αρμοδιότητα για να γίνει μια δίκη ή μια ανάκριση και μετά να γίνεται η διαδικασία, είναι το αυτονόητο. Το αντίθετο είναι παράλογο. Να περνούν μήνες με εξέταση μαρτύρων, εγγράφων, πραγματογνωμόνων και να’ ρθει εκ των υστέρων το ίδιο όργανο και να πει “δεν ήμασταν αρμόδιοι, αδίκως κάναμε ο,τι κάναμε μέχρι σήμερα;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως παρά την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, «θέμα για την ύπαρξη της επιτροπής δεν μπαίνει, είναι μια επιτροπή που προβλέπεται από το Σύνταγμα και πρέπει να υπάρχει ανεξάρτητα από τη στάση που έχουν τα κόμματα κατά τη συμμετοχή τους στις διάφορες επιτροπές».

Με άλλα λόγια, η υπόθεση Novartis και η επιχείρηση διαλεύκανσή της έχει ακόμη μέλλον. Μόνο που, όπως όλα δείχνουν, αυτό το μέλλον δεν βρίσκεται στο κτήριο της Βουλής, αλλά στο γραφείο της εισαγγελέως διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα