Προκαλεί ο Ράμα: Ο Κοτζιάς δεν άκουσε καλά - Το 'τσάμικο' είναι στο τραπέζι

Albania's Prime Minister Edi Rama speaks during a news conference after a vote to appoint a temporary prosecutor general, which opposition consider to be unconstitutional in Tirana, Monday, Dec. 18, 2017. Albanian police clashed with opposition supporters who tried to force their way into parliament to disrupt a vote on the appointment of an interim prosecutor general. (AP Photo/Hektor Pustina)
Albania's Prime Minister Edi Rama speaks during a news conference after a vote to appoint a temporary prosecutor general, which opposition consider to be unconstitutional in Tirana, Monday, Dec. 18, 2017. Albanian police clashed with opposition supporters who tried to force their way into parliament to disrupt a vote on the appointment of an interim prosecutor general. (AP Photo/Hektor Pustina) AP

Επιμένει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας να θέτει τσάμικο ζήτημα και διαψεύδει τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών

Την ανέγερση μνημείου για τους τσάμηδες στην Ηπειρο αξιώνει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, ο οποίος, παράλληλα, σε ιδιαίτερα προκλητικές του δηλώσεις υποστηρίζει ότι το 'τσάμικο' ζήτημα είναι από τα πλέον προβληματικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Ο Ράμα μιλώντας στην αλβανική τηλεόραση έκανε λόγο για διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ελλάδα και μίλησε για "κινήσεις σκακιού". Ερωτηθείς, ειδικότερα, για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, σύμφωνα με τις οποίες δεν υφίσταται τσάμικο ζήτημα και ότι δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών, ο Ράμα διέψευσε τον Έλληνα υπουργό και είπε χαρακτηριστικά: «Ο Κοτζιάς έχει ακούσει λάθος. Η αλβανική πλευρά διεκδίκησε έντονα να τεθεί το θέμα των Τσάμηδων στο τραπέζι. Το γεγονός ότι τελειώνουμε με τη συζήτηση για όλα αυτά τα τρία πράγματα που ήταν αδιανόητα, είναι κατόρθωμα της κυβέρνησής μας, εργαζόμαστε για αυτά εδώ και τρεισήμισι χρόνια. Επιμένουμε στο δικαίωμα της ανάμνησης αλλά σε κινήσεις σκακιού. Δεν θέλουμε να βλάψουμε τα άλλα (θέματα). Δεν θέλουμε τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, αυτά που μας ανήκουν». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο «δίκαιο αίτημα» των Τσάμηδων για την τοποθέτηση ενός μνημείου στην Ήπειρο ως «ανάμνηση».

«Θα επιμείνουμε γιατί αυτό είναι ένα αλβανικό ζήτημα. Η Ελλάδα έχει μια παράνοια, μια αυτό-φαντασία για τους δικούς της λόγους, ότι οι Αλβανοί έχουν εδαφικές αξιώσεις και αυτή η αξίωση έχει το όνομα «Τσάμηδες». Δεν έχουμε τέτοια αξίωση. Μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που στο παρελθόν είχαν περιουσία στο ελληνικό κράτος, μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που έχουν πικρές μνήμες και δικαίως ζητούν να θυμούνται» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Φωτογραφία: AP Photo/Hektor Pustina

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κοτζιάς: Δεν υφίσταται τσάμικο ζήτημα ούτε το συζητάμε

ADVERTISING

SHARE: