Πρόβα αξιολόγησης από Νταϊσελμπλούμ - Βίζερ

Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos, left, talks with Dutch Finance Minister and chair of the eurogroup of finance ministers, Jeroen Dijsselbloem, during a Eurogroup finance ministers meeting at the EU Council building in Brussels Monday, Dec. 7, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos, left, talks with Dutch Finance Minister and chair of the eurogroup of finance ministers, Jeroen Dijsselbloem, during a Eurogroup finance ministers meeting at the EU Council building in Brussels Monday, Dec. 7, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) AP

Άτυπη πρόβα αξιολόγησης με επαφές σε υψηλό επίπεδο θα αποτελέσει η σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Euro Working Group κ. Τόμας Βίζερ.

Μια μέρα μετά τις Γερμανικές εκλογές και λίγους μήνες πριν την λήξη της θητείας τους από τις θέσεις τους (τόσο ο κ. Νταϊσελμπλούμ όσο και ο κ. Βίζερ ολοκληρώνουν την θητεία τους τον Ιανουάριο) οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έρχονται στην Ελλάδα στην πιο κρίσιμη καμπή πριν το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Φέρνουν μαζί τους τις κατευθυντήριες γραμμές του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης όχι μόνο για την τρίτη αξιολόγηση αλλά και για την πορεία μέχρι και το τέλος του προγράμματος και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Και οι δύο παράγοντες έχουν δώσει τις τελευταίες ημέρες συνεντεύξεις ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις τους Ο κ. Βίζερ έχει πει ότι στόχος είναι η Ελλάδα να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής σε ένα χρόνο από τώρα χωρίς να υπάρξει συνέχεια με άλλο πρόγραμμα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ μίλησε και για τον σχεδιασμό η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια όπως είχε παραδεχθεί προ ημερών και το επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά κ. Πιέρ Μοσκοβισί Ο κ. Βϊζερ μίλησε και κάποιο ειδικό πλαίσιο για τα έτη 2019 -2020 όταν η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα τελευταία μέτρα που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο.

Όλα αυτά θα συζητηθούν κατ αρχήν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα δουν τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Αργότερα θα βρεθούν στην Ολλανδική Πρεσβεία όπου θα συμμετέχουν σε εκδήλωση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups). Μετά την εκδήλωση θα έχουν συνάντηση στην Πρεσβεία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος έκανε την παραχώρηση να συναντηθεί εκτός ΤτΕ με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους λόγω του σφικτού προγράμματος στην Ελλάδα των δύο στελεχών της ΕΕ.

Η ατζέντα της συνάντησης θα περιλαμβάνει την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και την πορεία εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων ειδικά για τις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες.

Θα ακολουθήσει συνάντηση των κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Βίζερ με τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή κ. Γιώργο Χουλιαράκη. Στην συνέχεια ο κ. Νταϊσελμπλούμ θα συμμετέχει σε πάνελ συνεδρίου του Economist που θα γίνει σε παραλιακό ξενοδοχείο της Αττικής μαζί με τον τέως υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τζακ Λιου.

Η επίσκεψη του κ. Νταϊσελμπλούμ στην Αθήνα είναι η δεύτερη μέσα σε τρία χρόνια μετά την «τραυματική» συνάντηση που είχε τον Φεβρουάριο του 2015 με τον τέως υπουργό οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη ενώ ο κ. Βϊζερ θα βρεθεί στην Αθήνα για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οι επικεφαλής των δύο βασικών θεσμικών οργάνων του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας έρχονται στην Αθήνα έχοντας γνώση για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας οπότε και αποχώρησαν.

Συνεπώς η συζήτηση με την ηγεσία με το υπουργείο Οικονομικών θα περιστραφεί γύρω από την σύνταξη του κρίσιμου προϋπολογισμού του 2018 αλλά και τους τομείς που έχουν εντοπιστεί να καθυστερούν όπως οι αλλαγές στο δημόσιο, τις συντάξεις, το φορολογικό, την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων και οι αποκρατικοποιήσεις.

(Φωτό: AP / Geert Vanden Wijngaert)

ADVERTISING

SHARE: