Προβληματίζει η εξαγωγή έντασης από την Άγκυρα

Προβληματίζει η εξαγωγή έντασης από την Άγκυρα
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Έντονος είναι ο προβληματισμός στην κυβέρνηση για την κλιμάκωση της τουρκικής στάσης, αν και η εκτίμηση της Αθήνας είναι πως δεν πρόκειται για στρατηγική απόφαση της Άγκυρας, αλλά για συγκυριακή τακτική που σχετίζεται με τα ανοιχτά μέτωπα που έχει να διαχειριστεί ο Ταγίπ Ερντογάν στη Συρία

Σε υπ’ αριθμόν 1 θέμα της κυβερνητικής ατζέντας έχει αναδειχθεί πλέον η συμπεριφορά της Τουρκίας και η αλλαγή της στάσης της Άγκυρας, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση Novartis συνεχίζει να βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις Αθηνών-Σκοπίων για την επίλυση του ονοματολογικού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έκρυβαν, τις τελευταίες ημέρες, τον έντονο προβληματισμό τους για την κινητικότητα της Άγκυρας. Ωστόσο, από χθες, αυτός ο προβληματισμός μετετράπη σε… συναγερμό, καθώς η τουρκική επιθετικότητα δεν έμεινε μόνο στις παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ούτε στο τουρκικό μπλόκο σε βάρος του πλωτού γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ, που παρεμποδίστηκε την περασμένη Παρασκευή να προσεγγίσει το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ για να ξεκινήσει την προγραμματισμένη γεώτρηση.

Αναμενόμενη κλιμάκωση

Άλλωστε, παρά τον γενικευμένο προβληματισμό, τέτοιου τύπου κινήσεις περίμεναν, σύμφωνα με πληροφορίες, και στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών. Έμπειροι περί τα ελληνοτουρκικά υποστήριζαν ότι όσο το σκηνικό στο Αφρίν θα δυσκολεύει για την Τουρκία, τόσο η Άγκυρα θα επιχειρεί “εξαγωγή έντασης” στο Αιγαίο με παραβιάσεις και παραβάσεις όχι μόνο του εναέριου χώρου, αλλά και των χωρικών υδάτων. Συν τοις άλλοις, ειδικά για την περιοχή πέριξ των Ιμίων είναι μία “θερμή” περίοδος, καθώς αυτή την εποχή διεξάγεται ετησίως ο περίφημος… “πόλεμος της τσιπούρας”, που παραδοσιακά προκαλεί “σύννεφα” στις σχέσεις των δύο χωρών και διαγκωνισμό μεταξύ των λιμενικών σωμάτων τους.

Προβληματισμός και συναγερμός

Ωστόσο, πέραν αυτής της αναμενόμενης κλιμάκωσης της τουρκικής στάσης, τα επόμενα βήματα της Τουρκίας έχουν εντείνει τον προβληματισμό στην κυβέρνηση για το κατά πόσον αυτό θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κίνηση της Τουρκίας να εμποδίσει το ιταλικό γεωτρύπανο, που παραμένει σε… αναμονή 15 ναυτικά μίλια μακριά από την περιοχή της γεώτρησης, αξιολογήθηκε ως σοβαρό “στραβοπάτημα” εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ εδώ και μερικά 24ωρα Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους σε τυχόν ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όμως, ο εμβολισμός του σκάφους του ελληνικού λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό ενέτεινε το κλίμα δυσφορίας στο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών σε βάρος της Άγκυρας. Ήδη από χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα έχει προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα σε Βρυξέλλες και ΟΗΕ, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών προέβη και σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την ίδια την Τουρκία, με κλήση και του τούρκου πρέσβη.

Ταυτοχρόνως, πάντως, κυβερνητικά στελέχη που έχουν πλήρη εικόνα για το περιστατικό των Ιμίων συνομολογούν πως, παρά την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, το συγκεκριμένο “επεισόδιο” έχει χαρακτηριστικά “ατυχήματος” και όχι εσκεμμένης ενέργειας.

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα

Εξάλλου, τη διαβεβαίωση πως δεν ήταν εσκεμμένη ενέργεια παρέσχε χθες και ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ στον Αλέξη Τσίπρα. Εκτιμάται, δε, ότι η πρωτοβουλία του κ. Γιλντιρίμ να τηλεφωνήσει εκείνος στον έλληνα πρωθυπουργό δείχνει την βούλησή του να μην επιδεινωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. Ως προς αυτό, άλλωστε, διαβεβαίωσε και ο Αλέξης Τσίπρας, καίτοι το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ηγετών ήταν “δύσκολο”. Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μίλησε με αυστηρότητα στον τούρκο ομόλογό του, επισημαίνοντάς του πως τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ενώ υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Επίσης, τού ζήτησε να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν αυτό δεν γίνει, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα