Προϋπολογισμός: ‘Έξοδος από τα μνημόνιο’ vs ‘υπερφορολόγησης’

Προϋπολογισμός: ‘Έξοδος από τα μνημόνιο’ vs ‘υπερφορολόγησης’

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προέβαλαν τα κύρια αφηγήματά τους που αναμένεται να αποτελέσουν και την αιχμή του δόρατος στη μονομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη την Τρίτη στη Βουλή

Η προοπτική εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 αλλά και η συνέχιση της φορολογικής πολιτικής που επιβαρύνει τα μεσαία στρώματα αποτελούν τα κυριότερα επίδικα στη φετινής συζήτησης του προϋπολογισμού ενόψει και της αντιπαράθεσης που θα έχουν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Τρίτης στη Βουλή.

Το κυβερνητικό αφήγημα παρουσίασε ήδη στη Βουλή σειρά υπουργικών στελεχών και συνεργατών του πρωθυπουργού προοιωνίζοντας για το περιεχόμενο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη μάχη των πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη εβδομάδα. Τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών άνοιξε ο εκ των επικεφαλής της διαπραγμάτευσης αλλά και ακριβοθώρητος στη Βουλή (καθότι εξωκοινοβουλευτικός) υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος. Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα διαβεβαίωσε ότι οι θυσίες των πολιτών «πιάνουν τόπο» και υπογράμμισε ότι με τον προϋπολογισμό του 2018 κλείνει ένας «ιστορικός κύκλος» μιας επώδυνης περιόδου οικονομικής και κοινωνικής αναδίπλωσης για τη χώρα. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το θετικό και έγκαιρο κλείσιμο και της 4ης αξιολόγησης που θα σημάνει και το τέλος του προγράμματος.

Το «τέλος του εφιάλτη των μνημονίων και των προγραμμάτων» το 2018 προανήγγειλε από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης και κάλεσε, δηκτικά, την ΝΔ να αναζητήσει διαφορετικό «άλλοθι» από το Μνημόνιο για να «συνεχίσει να ευνοεί τους εκλεκτούς της». Εξέφρασε, όμως, και την πίστη του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. «Ό,τι και να λέτε τα νέα έργα θα τα εγκαινιάσει πάλι Αλέξης Τσίπρας» δήλωσε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αισιοδοξία για την επόμενη μέρα εκδήλωσε και ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος ανέφερε ότι χώρα βγαίνει «σιγά – σιγά» από την απομόνωση. «Όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα για να βγει από την πελώρια δυσκολία στην οποία βρίσκεται» σημείωσε αναγνωρίζοντας, όμως, ότι η οικονομία παραμένει υπό περιορισμούς.

Offshore και golden boys

Αντιπαράθεση ξέσπασε, όμως, και για το θέμα της διαφθοράς με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη να ξεκαθαρίζει ότι το χρέος της κυβέρνησης «δεν είναι να διασφαλίσει και να προστατεύσει, όχι τους νόμιμους φοροφυγάδες των off shore, και λογής golden boys που έστηναν πάρτι όλα αυτά τα χρόνια μέσω μιας αρρωστημένης, κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας», αλλά τους «άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους επαγγελματίες, τους υγιείς επιχειρηματίες που το σύστημα διαπλοκής τους πετούσε μακριά».

Βορίδης: Μεσαία τάξη επί ΣΥΡΙΖΑ είναι τα 500 ευρώ

Στην άλλη όχθη οι βουλευτές της ΝΔ κατέστησαν σαφή την πρόθεσή τους να αναδείξουν ως κυρίαρχο θέμα συζήτησης την φορολογική πολιτική που όπως καταγγέλλουν «φτωχοποιεί τη μεσαία τάξη».  «Η μεσαία τάξη επί ΣΥΡΙΖΑ είναι οι άνθρωποι με εισόδημα 500 ευρώ και πάνω» είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης και σημείωσε ότι από το σημείο αυτό ξεκινάει η φορολογία και η κατάργηση του αφορολόγητο. Σφοδρή κριτική στο κυβερνητικό επιτελείο άσκησε και η γαλάζια βουλευτής Νίκη Κεραμέως η οποία χαρακτήρισε συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης τη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης». Κατήγγειλε, μάλιστα, τον προϋπολογισμό ως αντιαναπτυξιακό και άδικο που «εξουθενώνει τη μεσαία τάξη και εξαθλιώνει τα χαμηλά εισοδήματα».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζεται ως ‘τζάμπα ελευθερωτής’

Την προοπτική καθαρής εξόδου από το Μνημόνια απέκλεισε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Γιάννης Μανιάτης. «Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί και με τον Προϋπολογισμό που έχουμε μπροστά μας, να παίξει το ρόλο του “τζάμπα απελευθερωτή”» ανέφερε ο βουλευτής. «Θα μας απελευθερώσει -υποτίθεται- το καλοκαίρι του 2018 από το τρέχον μνημόνιο, αλλά δυστυχώς η χώρα θα συνεχίσει να είναι μέχρι το 2060 υπό επιτροπεία» είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ασφαλής και καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, όταν η χώρα δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο Σταύρος Λυκούδης του Ποταμιού χαρακτήρισε  «κίβδηλο και παραπλανητικό» το αφήγημα περί «εξόδου» και μάλιστα «καθαρής» από τα Μνημόνια. Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι δημιουργεί για ψηφοθηρικούς λόγους ένα «κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας για τη μετάβαση υποτίθεται σε μια δήθεν νέα κατάσταση άνευ δεσμεύσεων και επιτροπείας».

ΚΚΕ: ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συμφωνούν σε όλα

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κατηγόρησε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι συμφωνούν απολύτως στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής ανεξάρτητα από το αν ψηφίζουν ή όχι τον προϋπολογισμό. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα και τη συμφωνία της ΝΔ στη ρύθμιση που θα προωθήσει η κυβέρνηση η οποία θα δυσχεράνει την κήρυξη απεργιών. «Θέλετε να συρρικνώσετε μέχρι να εξαφανίσετε την απεργία, το τελευταίο δικαίωμα που έχει ως όπλο η εργατική τάξη απέναντι στους εκμεταλλευτές της» καταλόγισε η κυρά Μανωλάκου σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα