Προϋπολογισμός της Βουλής: Εγκρίθηκε μείωση δαπανών 3 εκ. ευρώ

Προϋπολογισμός της Βουλής: Εγκρίθηκε μείωση δαπανών 3 εκ. ευρώ
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ- Συζήτηση και ψήφιση του Σχεδίου Προϋπολογισμού Δαπανών της Βουλής.(Eurokinissi-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) Eurokinissi

Διακομματικό ‘ναι’ από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ. Για ενίσχυση του ρόλου και των υπηρεσιών της Βουλής αλλά με ελάχιστο κόστος έκανε λόγο ο Πρόεδρος, Νίκος Βούτσης

Ναι στο Προϋπολογισμό της Βουλής για το 2017 που προβλέπει μείωση δαπανών ύψους 3 εκ. ευρώ (2,23%) έναντι του προηγούμενου έτους είπαν με συντριπτική πλειοψηφία τα πολιτικά κόμματα.

Ο νέος Προϋπολογισμός που υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Έλληνες περιλαμβάνει δαπάνες 132.985.000 ευρώ και υπερκαλύπτει μάλιστα κατά 2.921.000 ευρώ τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όπως ανέφερε και ο εισηγητής της πλειοψηφίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Μάλιστα σωρευτικά η μείωση δαπανών το 2017 φτάνει το 40,13% έναντι του 2009.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ξεκαθάρισε πάντως ότι η μείωση των δαπανών δεν επηρεάζει την ποιότητα των υπηρεσιών της Βουλής αλλά αντίθετα έκανε λόγο για μια Βουλή που είναι «ανοιχτή στην κοινωνία». «Αυτό το οποίο παρουσιάζουμε εδώ είναι το ελάχιστο κόστος» είπε ο κ. Βούτσης. Αναφερόμενος, μάλιστα, στο άνοιγμα της Βουλής στην κοινωνία τόνισε ότι το κοινοβούλιο συνεργάζεται με το δίκτυο βιβλιοθηκών του υπουργείου Παιδείας και διασυνδέεται με τις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες. «Η Βουλή βοηθά στο να δεθεί αυτό το δίκτυο και να υπάρχει πρόσβαση στους γνωστικούς θησαυρούς της Βουλής, που υπάρχουν από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους μέχρι τώρα, μέσω αυτού του δικτύου των βιβλιοθηκών» είπε ο κ. Βούτσης.

Σημειώνεται ότι ο Προϋπολογισμός της Βουλής μειώθηκε συνολικά παρά την επιβάρυνση δαπανών που επέφερε η νέα εργοδοτική εισφορά για τα ασφαλιστικά ταμεία που περιλαμβάνονται στον ΕΦΚΑ. Επίσης, επιβάρυνση προκάλεσε και η απόφαση για συμβάσεις υπηρεσιών καθαριότητας με προσωπικό από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ανέργους), καθώς και με γυναίκες που είναι θύματα βίας ή απασχολούνταν στα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού. Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις με τα συνεργεία καθορισμού (εργολάβοι) δεν ανανεώθηκαν.

Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση επετεύχθη χάρη στην περιστολή δαπανών για μισθώσεις κτηρίων με μεταφορά των Υπηρεσιών σε ενιαίο κτίριο με χαμηλότερο μίσθωμα, τη μείωση του μισθώματος ήδη μισθωμένων κτιρίων. Μειώσεις έγιναν όμως και με τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της Βουλής αλλά και με τη χρησιμοποίηση υπηρεσιών παροχής λογισμικού που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα