Ψάχνει τους 200 ο Τσίπρας

Ψάχνει τους 200 ο Τσίπρας
Συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργέιου Εξωατρικών στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ξεκινούν τα κρίσιμα ραντεβού του πρωθυπουργού για τον νέο εκλογικό νόμο. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τις επιδιώξεις της κυβέρνησης

Με τα εργασιακά να έρχονται σιγά – σιγά στο προσκήνιο στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιθυμούν να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τη ψήφιση του εκλογικού νόμου έτσι ώστε από Σεπτέμβρη να μην υπάρχουν άλλες εκκρεμότητες και να δοθεί βάση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει σήμερα και αύριο να φέρει τους πολιτικούς αρχηγούς «προ των ευθυνών τους» για τον εκλογικό νόμο. Το βάρος της συζήτησης θα δοθεί στις 12 το μεσημέρι στη συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά και στις 4 με την Φώφη Γεννηματά, καθώς το απογευματινό ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι απλώς τυπικό.

Πιο δύσκολο έργο έχει ο πρωθυπουργός με τον Γενικό Γραμματέα του Κ.Κ.Ε, καθώς ο Περισσός θέτει ως προαπαιτούμενο ακόμα και την κατάργηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή, κάτι που δεν συζητά η κυβέρνηση. Πάνω σε αυτό το σημείο αναμένεται να επικεντρωθεί η κουβέντα, αν και συνεργάτες του κ. Κουτσούμπα διαβεβαίωναν πως αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το Κ.Κ.Ε.

Την «χρυσή τομή» ο πρωθυπουργός θα την ψάξει στην Φώφη Γεννηματά, αλλά και στα αυριανά ραντεβού με τον Βασίλη Λεβέντη και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Η «αριθμητική», πάντως δεν είναι καθόλου εύκολη γιατί ακόμα και αν τα τρία κόμματα βρουν ένα κοινό σημείο το άθροισμά τους μαζί με ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φτάνει μόλις τους 188 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται πως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζητά ένα πιο αναλογικό σύστημα με μειωμένο μπόνους, όπως και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο Βασίλης Λεβέντης διαφοροποιείται και επιθυμεί την ολοκληρωτική κατάργηση της επιδότησης στο πρώτο κόμμα.

Οι «53+»

Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247 ο πρωθυπουργός  θα έχει ως βάση της συζήτησης την απλή και άδολη αναλογική την οποία  ζητά μετ’ επιτάσεως το κόμμα, αλλά και η τάση των «53+».

Αυτό δεν ενοχλεί τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς αν δεν βρεθεί συναίνεση με τα υπόλοιπα κόμματα δεν αποκλείεται να πάρει την πρωτοβουλία να προχωρήσει στην «καθαρή» αναλογική, η οποία, όμως θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός θα είναι απολύτως  συνεπής με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και στο κόμμα θα διατηρηθεί το καλό κλίμα ενόψει του Συνεδρίου το Σεπτεμβρίου.

Η απλή και άδολη αναλογική χωρίς μπόνους είναι σαφές ότι δεν δίνει μεγάλη πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα, όμως αφήνει περιθώρια ακόμα και στον δεύτερο να διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Υπάρχουν πολλά κυβερνητικά στελέχη που πιστεύουν στην λογική των συνεργασιών, ευελπιστούν, όμως πως η πραγματοποίηση των εθνικών εκλογών θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ ισχυρό σε ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που θα του εξασφαλίσει την πρωτιά. Μάλιστα θεωρούν πως η απλή και άδολη αναλογική θα λειτουργήσει συσπειρωτικά προς τους δυο μεγάλους πόλους.

Τα «αποκαλυπτήρια» της κυβερνητικής πρότασης θα γίνουν το Σαββατοκύριακο, όπου ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την τελική έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα