Ψηφίζουν προαπαιτούμενα, προκαλούν τη ΝΔ για το Σκοπιανό

Ψηφίζουν προαπαιτούμενα, προκαλούν τη ΝΔ για το Σκοπιανό
Ο πρωθυπουργός στη Βουλή Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά σήμερα στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να υποδεχθεί μία πρόταση δυσπιστίας από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παράλληλα περνά στην αντεπίθεση.

Στην πρωθυπουργική παρέμβαση στην Βουλή στρέφει το ενδιαφέρον του το Μέγαρο Μαξίμου που δείχνει έτοιμο να “υποδεχτεί” την πιθανολογούμενη πρόταση δυσπιστίας από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι συζητήσεις που είχαν γίνει μέχρι αργά το βράδυ στο Μαξίμου- και πριν από την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού– δεν προέκριναν την επιλογή του αιτήματος παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από τον πρωθυπουργό. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως ο πρωθυπουργός θα περιμένει από τον Κ. Μητσοτάκη να ανοίξει τα χαρτιά του και δεν θα προτρέξει για να προκαλέσει μόνος του κάποια πολιτική εξέλιξη. Αργά το βράδυ στην τηλεοπτική του συνέντευξη στην δημόσια τηλεόραση ο πρωθυπουργός προϊδέασε για το θέμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης: «Δεν έχω κανέναν λόγο».

Η κυβέρνηση προκαλεί την Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει σε υποβολή πρότασης μομφής θεωρώντας ότι μία τέτοια πολιτική πρωτοβουλία θα λειτουργήσει προς όφελος της συνοχής των βουλευτών της συμπολίτευσης και θα προκαλέσει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το Μαξίμου πιστεύει ότι μία πρόταση μομφής θα συσπειρώσει την κυβέρνηση, θα ανανεώσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και συγχρόνως θα αποδυναμώσει την Νέα Δημοκρατία η οποία-όπως εκτιμούν τουλάχιστον- θα δει την πρότασή της να καταψηφίζεται. Στο μεταξύ η απόρριψη της πρότασης μομφής θα ενισχύσει, εκτιμάται, και προσωπικά τον πρωθυπουργό προτού μεταβεί στις Πρέσπες για την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι η συνάντηση των Πρεσπών θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο και δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες στην Κυριακή.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την έναρξη της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης-εφόσον αυτή εκδηλωθεί- το απόγευμα της Πέμπτης με στόχο να ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου με την διαδικασία της ψηφοφορίας.

Για να είναι καλυμμένη και θεσμικά η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός απέστειλε χθες το απόγευμα επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ζητώντας ειδική συνεδρίαση βάση του κανονισμού της Βουλής ώστε να γίνει ενημέρωση για το Σκοπιανό. Χθες το βράδυ η Συμφωνία δόθηκε σε κόμματα και ΜΜΕ μέσω της Βουλής, κάτι για το οποίο είχε δώσει διαβεβαιώσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν τηλεφώνησε στους πολιτικούς αρχηγούς για να τούς ενημερώσει για την Συμφωνία

Το Μαξίμου ρίχνει δίχτυ προστασίας στην Προεδρία της Δημοκρατίας όπως φάνηκε από τις χθεσινές οξύτατες ανακοινώσεις του εις βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιτίθεται στον Αντώνη Σαμαρά χρεώνοντάς του θεσμικό ατόπημα εις βάρος του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα