Πυρά Κωνσταντοπούλου κατά Πανούση: Μετατρέπεται σε αυτόκλητο αναμορφωτή του πολιτεύματος

Πυρά Κωνσταντοπούλου κατά Πανούση: Μετατρέπεται σε αυτόκλητο αναμορφωτή του πολιτεύματος
ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Η πρόεδρος της Βουλής αφού άφησε αστυνομικούς, δημοσιογράφους και υπουργούς να αναφερθούν στο ζήτημα με την είσοδο των ΜΑΤ στο κοινοβούλιο, κράτησε για τον εαυτό της τον τελευταίο λόγο. Η σφοδρή της επίθεση στο πρόσωπο του Γιάννη Πανούση

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιλέγει να απαντήσει σε όλα όσα την κατηγορούν, αφού έχει αφήσει κάθε πλευρά να τοποθετηθεί. Το θέμα της εισόδου οργάνων της τάξης στη Βουλή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις τάξεις της αστυνομίας, ενώ σφοδρή ήταν και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση που αναφέρθηκε σε έλλειψη "σεβασμού σε έναν άλλο θεσμό", σημειώνοντας πως δεν μπορεί "η αστυνομία και να θεωρείται παρείσακτη στο προαύλιο της Βουλής, ενώ δεν είναι παρείσακτοι άλλοι που δεν εκπροσωπούν το νόμο και την τάξη".

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρει πως για την ασφάλεια του κοινοβουλίου αρμόδια είναι μόνο η Φρουρά της Βουλής, τονίζει πως δεν προβλέπεται από τους κανόνες ασφαλείας η είσοδος σε αυτή σε πρόσωπα που οπλοφορούν χωρίς έλεγχο ταυτότητας. Αφού εξήγησε πως έχει ο κανονισμός έβαλε κατά του Γιάννη Πανούση μιλώντας για "αυτόκλητο αναμορφωτή του πολιτεύματος" και συμβούλεψε τον κ. Πανούση αναφέροντας πως " ο καθένας να περιορίζεται και να υπηρετεί τον θεσμικό του ρόλο στη Δημοκρατία".

"Η δήλωση "ο ένας θεσμός πρέπει να σέβεται τον άλλον", που έγινε από τον Αν. Υπουργό που προΐσταται των Αστυνομικών Δυνάμεων αφ' ενός υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο, που αποτελεί πυλώνα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και μία εκ των τριών ανεξάρτητων λειτουργιών της Δημοκρατίας, αφ' ετέρου αναβιβάζει τις αστυνομικές δυνάμεις σε ισότιμο θεσμό με τη Βουλή" σημειώνει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Προέδρου της Βουλής:

"Η Πρόεδρος της Βουλής και η Βουλή δεν ομιλούν μέσω «κύκλων»

Μοναδική αρμόδια αστυνομική δύναμη για την ασφάλεια της Βουλής είναι η Φρουρά της Βουλής.

Η οπλοφορία οιουδήποτε προσώπου εντός του χώρου της Βουλής, πέραν των εχόντων άδεια μελών της Φρουράς, απαγορεύεται

Η είσοδος προσώπων στο χώρο της Βουλής πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες για την Ασφάλεια και δεν εξαιρείται της εφαρμογής των κανόνων αυτών ούτε το αστυνομικό προσωπικό

Πρόσωπα που διεκδικούν να εισέρχονται στο χώρο της Βουλής χωρίς έλεγχο ταυτότητας και οπλοφορώντας προδήλως διεκδικούν την παραβίαση των κανόνων ασφαλείας της Βουλής. Αστυνομικοί οι οποίοι διεκδικούν να εισέρχονται στο χώρο της Βουλής ανά δυάδες ή και τετράδες οπλοφορώντας και χωρίς να υποβάλλονται σε έλεγχο ταυτότητας γνωρίζουν ότι διεκδικούν την παραβίαση των κανόνων ασφαλείας της Βουλής.

Με αυτά τα δεδομένα, τα οποία είναι γνωστά και συνομολογημένα από το αρμόδιο Υπουργείο σε σχέση με τις δυνάμεις που υπάγονται στην ευθύνη του, προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι, για πολλοστή φορά, υποδαυλίζεται με δηλώσεις του αρμοδίου Αν. Υπουργού, η εκ μέρους Αστυνομικών Δυνάμεων αμφισβήτηση των κανόνων ασφαλείας της Βουλής ή της αρμοδιότητας της Φρουράς της Βουλής και τροφοδοτείται αντιπαράθεση της Αστυνομίας προς το Κοινοβούλιο ή και διαρκείς επιθέσεις προς την Πρόεδρό του.

Η δήλωση "ο ένας θεσμός πρέπει να σέβεται τον άλλον", που έγινε από τον Αν. Υπουργό που προΐσταται των Αστυνομικών Δυνάμεων αφ’ ενός υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο, που αποτελεί πυλώνα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και μία εκ των τριών ανεξάρτητων λειτουργιών της Δημοκρατίας, αφ' ετέρου αναβιβάζει τις αστυνομικές δυνάμεις σε ισότιμο θεσμό με τη Βουλή και εκ τρίτου, δυστυχώς, μεταφράζεται στην πράξη αλλά και μέσω της εξειδίκευσής της ως πλήρης άρνησης σεβασμού στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, στο οποίο οι αστυνομικές δυνάμεις διεκδικούν να έχουν "ελευθέρας" χωρίς κανέναν έλεγχο και ενοχλούνται από το γεγονός ότι σε αυτήν την περίοδο έχει εφαρμοσθεί ο νόμος ως προς όλους.

»Επειδή οι καιροί είναι πονηροί και ουδείς δικαιούται να παριστάνει τον ανυποψίαστο καλό θα ήταν ο καθένας να περιορίζεται και να υπηρετεί τον θεσμικό του ρόλο στη Δημοκρατία και να μην μετατρέπεται σε αυτόκλητο αναμορφωτή του πολιτεύματος".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Βουλή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οργή Πανούση για Κωνσταντοπούλου: Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται παρείσακτος ο αστυνομικός

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Οι αστυνομικοί θα μπαίνουν στη Βουλή μόνο με πολιτικά

ADVERTISING

SHARE: