Πυρά Βενιζέλου για το αποτέλεσμα του Eurogroup

Πυρά Βενιζέλου για το αποτέλεσμα του Eurogroup
Meeting of central committee of PASOK in Athens on Jan. 15, 2017 / 15 2017 Nikos Libertas / SOOC

Επανάληψη του σεναρίου της ενδιάμεσης συμφωνίας του Φεβρουαρίου του 2015 «βλέπει» ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος εκτίμησε πως η διαπραγμάτευση θα είναι μακρά και δύσκολη

Επανάληψη του Φεβρουαρίου του 2015 που ήταν συμπτωματικά και τότε 20 Φεβρουαρίου, συνιστούν οι χθεσινές αποφάσεις στο Eurogroup, υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Alpha. «Αυτό που συνέβη είναι δυστυχώς η επανάληψη του σεναρίου της ενδιάμεσης συμφωνίας του Φεβρουαρίου του 2015, που μας οδήγησε έναν πόντο πριν από τον γκρεμό και φοβούμαι και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα έχουμε επανάληψη του ιδίου σεναρίου. Αλλά η δευτέρα πλάνη είναι χείρρων της πρώτης», υπογράμμισε.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος «δεν υπάρχει καμία συμφωνία, δεν είναι τίποτα το οριστικό, όλα παρατείνονται. Η διαπραγμάτευση θα είναι μακρά και δύσκολη. Θα πλησιάζουμε προς το χρόνο καταβολής πολύ σημαντικών δόσεων που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στην ΕΚΤ και θα στριμωχτούμε πάλι με την πλάτη στον τοίχο. Μας δίνουν χώρο να σερνόμαστε, να τρώμε τις σάρκες της ελληνικής οικονομίας, παρατείνεται η αξιολόγηση, η εκκρεμότητα, δεν επιστρέφουν οι καταθέσεις στις τράπεζες, δεν αποκαθίσταται η ομαλότητα, είμαστε σε καθεστώς capital controls».

Σχετικά με δημοσίευμα περί αναφορών που φέρεται να έχει κάνει η Φώφη Γεννηματά για πρόταξη του κομματικού συμφέροντος έναντι του εθνικού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι τα εισαγωγικά στο κείμενο δεν ισχύουν και πρόκειται απλώς για δημοσιογραφικές αναλύσεις.

Υπογράμμισε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία απορρέει από τις αποφάσεις του Συνεδρίου του 2015, είναι απολύτως καθαρή. «Το μήνυμα είναι σαφές: Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων, περιλαμβανομένου και του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, χρειαζόμαστε εκλογές να πέσει και να φύγει αυτή η βλαπτική κυβέρνηση. Μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει, εάν δηλώνει πίστη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αλλά δεν μπορεί ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ να καθορίσει τις εξελίξεις», τόνισε ο κ. Βενιζελος προσθέτοντας ότι δεν μπορεί ο δημοκρατικός χώρος, που έχει σηκώσει το βάρος της προστασίας της χώρας να σέρνεται πίσω από τις σκοπιμότητες ενός ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ. «Λοιπόν, δεν μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να στείλει ένα μήνυμα ότι είναι παράγοντας αβεβαιότητας, ασάφειας και ανωμαλίας και δεν έχει εναλλακτική λύση για τη χώρα», επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από την άλλη πλευρά, λύση δεν είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε είναι λογικό ούτε είναι ιστορικά δίκαιο να αναζητάμε τη λύση σε αυτούς που έχουν την ευθύνη για όσα συνέβησαν μέχρι το 2009. Όμως, φοβούμαι ότι αν εκπέμπεται από τον μεσαίο, δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο ένα μήνυμα ασάφειας και αβεβαιότητας ή αν κάποιοι δίνουν την εντύπωση ότι φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό πιστεύω ότι δεν ισχύει, τότε, στρέφουμε τον κόσμο προς τη λύση της Νέας Δημοκρατίας ενώ ο κόσμος θέλει να έχει μια εναλλακτική λύση προοδευτική αλλά όχι ΣΥΡΙΖΑ, όχι ΑΝΕΛ.

«Αυτοί οι οποίοι τα λένε αυτά, ενισχύουν τον κ. Μητσοτάκη και τον οδηγούν στην αυτοδυναμία και βλάπτουν τη χώρα. Εμείς ψηφίσαμε να υπάρχει σταθερότητα και να μην κάνει παιχνίδια ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει ψηφίσει η Παράταξη. Αλλάζουμε γραμμή; Δεν αλλάζουμε γραμμή. Ποιος την αλλάζει τη γραμμή; Έτσι αλλάζουν οι στρατηγικές επιλογές ενός χώρου που έχει δώσει όλο του το είναι στη χώρα;», αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα