Πυρετός διαβουλεύσεων σε Αθήνα και Σκόπια

Πυρετός διαβουλεύσεων σε Αθήνα και Σκόπια

Στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ βρίσκεται ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς - Θα συναντηθεί με την ηγεσία της χώρας - Επιστημονικό συμβούλιο στο υπουργείο Εξωτερικών

Πυρετός διαβουλεύσεων σήμερα σε Αθήνα και Σκόπια για το προτεινόμενο όνομα της πΓΔΜ, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς να βρίσκεται στα Σκόπια.

Ο κ. Νίμιτς βρίσκεται από χθες στα Σκόπια μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, από την οποία προέκυψαν θετικά μηνύματα. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας Αλί Αχμέτι, έτσι ώστε να συγκροτήσει μια συνολική εικόνα για τις προθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με το προτεινόμενο όνομα. Παράλληλα, ενημερώνει πολιτική ηγεσία και αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας για τις εξελίξεις και τα δεδομένα για να ξεκλειδώσει το αίτημα ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται να προβεί σε αναλυτικές δηλώσεις, ενώ ανέφερε πως “μετά την Αθήνα, αναμένουμε καλές συνομιλίες και στα Σκόπια”.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η απώθηση των αλυτρωτικών αξιώσεων από την επίσημη “γραμμή” της χώρας την ώρα που η ελληνική πλευρά απορρίπτει το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια”. Στο τραπέζι παραμένουν οι προτάσεις με γεωγραφικό προσδιορισμό όπως τα Gorna, Severna, Vardarska και το Nova Makedonija στα σλαβομακεδονικά και άνευ μετάφρασης.

Χθες άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιάκοφσκι. δήλωσε πως η μετονομασία του αυτοκινητοδρόμου και του αεροδρομίου των Σκοπίων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Zόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, θα γίνει σύντομα με απόφαση της κυβέρνησης.

“Πρέπει να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση και αυτό θα γίνει την επόμενη περίοδο, σύντομα”, είπε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στα Σκόπια.

Eρωτηθείς για τις προσδοκίες της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ από την επίσκεψη στα Σκόπια του διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι επανέλαβε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίτευξη λύσης στο θέμα του ονόματος, ότι υπάρχει πολιτική βούληση και ότι οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων.

Σύμφωνο για τον αλυτρωτισμό

Βάση των συνομιλιών αναμένεται να είναι το Σύμφωνο που προανήγγειλε ο Ν. Κοτζιάς στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Αναλυτικά, δήλωσε: “Σ’ αυτό το Σύμφωνο θα συμπεριληφθούν όλα τα θέματα που είναι ανοιχτά σε σχέση με τ’ όνομα, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον αυτής της χώρας, την ένταξή της σε διεθνείς Οργανισμούς καθώς και πολιτικές. Θα έλεγα μια θετική ατζέντα, για το πώς μπορούμε ν’ αναπτύξουμε παραπέρα τις σχέσεις μας. Όπως ξέρετε, εδώ και δυόμισι χρόνια, με δική μας πρωτοβουλία, έχουμε προχωρήσει σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία διευκολύνουν στην κατανόηση των δυο κοινωνιών”.

“Θέλω να σας πω ότι όταν πήγα πριν δυόμισι χρόνια πρώτη φορά στα Σκόπια, όπου είχα μια συνέντευξη Τύπου τεσσάρων ωρών με εκατοντάδες δημοσιογράφους, με πολύ επίμονες ερωτήσεις, τους εξήγησα γιατί πρέπει να τελειώνουμε με τον αλυτρωτισμό. Το πρώτο μήνυμα που πέρασα στα Σκόπια, από την πρώτη μέρα που έφτασα εκεί, ήταν το θέμα του αλυτρωτισμού.

Το πρώτο μήνυμα που μου έδωσαν ήταν ότι έχουν την αίσθηση ότι εμείς θέλαμε να διαλυθεί αυτή η χώρα. Γι’ αυτό, είπα τη γνωστή φράση στ’ Αγγλικά -συμπίπτει και στις λέξεις- ότι εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα δείγμα του θεού η ύπαρξή τους, αλλά έχουν λάθος νονό, δηλαδή “God” και “Godfather”. Και τους ενόχλησε λίγο το ότι έχουν λάθος νονό, διότι είναι η ουσία που συμπυκνώνει το όνομα, το πρόβλημα του αλυτρωτισμού που είναι από πίσω του”.

Ακόμη πρόσθεση πως “η διαπραγμάτευση στο όνομα έχει επτά ζητήματα, τα οποία εμείς τα τακτοποιήσαμε γιατί ήταν άτακτα στο παρελθόν. Είναι το όνομα, η χρήση του ονόματος, η γλώσσα, η ταυτότητα, η εμπορική της χρήση, τα ακρωνύμια”.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ώρα στην Αθήνα συνέρχεται σήμερα το επιστημονικό συμβούλιο του υπ. Εξωτερικών με πρόεδρο τον καθηγητή Χρήστο Ροζάκη.

Πηγή φωτογραφίας: novamakedonija

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα