Ραντεβού με αρχηγούς, ‘γκάζια’ σε υπουργούς

Ραντεβού με αρχηγούς, ‘γκάζια’ σε υπουργούς
Meeting of the President of Greece Prokopis Pavlopoulos with the Prime Minister of Greece Alexis Tsipras, in Athens, Greece on June 16, 2017. / , , , 16 , 2017. Kostis Ntantamis / SOOC

Την ατζέντα της «επόμενης μέρας» μετά τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου διαμορφώνει πλέον η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας, και η εβδομάδα που ξεκινά θα είναι πλήρης πολιτικών διεργασιών, αφού ο πρωθυπουργός συναντάται με τους πολιτικούς αρχηγούς και ταυτοχρόνως επιχειρεί να ανεβάσει ταχύτητα στο κυβερνητικό έργο

Τη μάχη της υπεράσπισης της συμφωνίας του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης συνεχίζει να δίνει η κυβέρνηση, με στόχο αφενός να στείλει πειστικό μήνυμα στην κοινωνία πως οι θυσίες άξιζαν τον κόπο και η έξοδος από την κρίση αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, αφετέρου να δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα και προκλήσεις, που θα αφορούν κυρίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα προβαίνει σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ υπεράσπισης της συμφωνίας, ώστε να φτάσει το μήνυμα στους αποδέκτες: δηλαδή, στην κοινωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Παρασκευή προέβη σε δύο δημόσιες εμφανίσεις –μία στις δηλώσεις του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλη μία το απόγευμα της ίδιας ημέρας, με την διαγγελματικού χαρακτήρα δήλωσή του στην ταράτσα του Μεγάρου Μαξίμου. Ταυτοχρόνως, κεντρικά κυβερνητικά στελέχη, προεξάρχοντος του Δημήτρη Τζανακόπουλου, τεκμηριώνουν καθημερινά τις προοπτικές που ανοίγει η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με καθημερινές εμφανίσεις.

Τετ α τετ με τους αρχηγούς

Βεβαίως, εκτός από την επικοινωνία, υπάρχει και η πολιτική: για τον λόγο αυτό, η ατζέντα του πρωθυπουργού σήμερα και αύριο είναι γεμάτη ραντεβού, αφού ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεπροβοδίσει από το Μέγαρο Μαξίμου τον τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο πρωθυπουργός ξεκινά απόψε ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς  (στις 6 με τον επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρο Θεοδωράκη και στις 7 με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη) και ολοκληρώνει αύριο τον κύκλο των συναντήσεών του με τους επικεφαλής των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου: συγκεκριμένα, υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11 τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 12 την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και στη 1.30 τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στις 3 θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Οι συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης θα επικεντρωθεί όχι μόνο στο Κυπριακό -9 ημέρες πριν την δεύτερη Διάσκεψη της Γενεύης- αλλά κυρίως στην «επόμενη μέρα» της συμφωνίας: ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τους συνομιλητές του αναλυτικά για τα προβλεπόμενα και, σύμφωνα με συνομιλητές του, θα τους ζητήσει να συμβάλουν προκειμένου η πολιτική ατζέντα να περάσει σε μία νέα σελίδα. «Κανείς δεν λέει να μην κάνουν αντιπολίτευση –αυτή είναι η δουλειά τους. Όμως, άλλο αντιπολίτευση και άλλο καταστροφολογία, που πλήττει πρώτα απ’ όλα την συλλογική ψυχολογία και την οικονομία», υπογραμμίζει κορυφαίος παράγοντας του Μεγάρου Μαξίμου, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα.

Επιτάχυνση έργου

Ταυτοχρόνως, «στα σκαριά» -μάλλον για αύριο, Τρίτη- βρίσκεται η δεύτερη, εντός δεκαημέρου, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας, με την εισήγησή του, θα στείλει άλλο ένα μήνυμα για τις προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα και την κυβέρνηση μετά την συνομολόγηση της συμφωνίας και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο, ταυτοχρόνως, θα προειδοποιήσει όλα τα μέλη της κυβέρνησής του πως θα πρέπει να «τρέξουν» εφεξής με ταχύτερους ρυθμούς το κυβερνητικό έργο. Ο  πρωθυπουργός αναμένεται να τους ζητήσει να μην καθυστερούν ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων –ώστε να παραμείνει εντός τροχιάς το πρόγραμμα- αλλά και να ανοίξουν, εκ παραλλήλου, την βεντάλια και της μη «μνημονιακής» κυβερνητικής ατζέντας: είτε πρόκειται για την τοπική αυτοδιοίκηση και το νέο εκλογικό σύστημα, είτε για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην Υγεία και την Παιδεία, είτε για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την βελτίωση της καθημερινότητας, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από όλους τους υπουργούς «απτά αποτελέσματα» ως τις αρχές φθινοπώρου.

Βεβαίως, η περίοδος ως τότε θα μετρά και ως «αξιολόγηση» ενός εκάστου των κυβερνητικών στελεχών. Πάντως, προσώρας, ουδείς στο Μαξίμου σκέφτεται το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού. Μάλιστα, προς τούτο, ήταν κατηγορηματικός χθες, μιλώντας στο «Ραδιόφωνο 24/7», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού, υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει και δεν καταλαβαίνω γιατί η μια συζήτηση οδηγεί στην άλλη. Όταν στόχος της κυβέρνηση είναι να αφοσιωθεί σε πολιτικές παρεμβάσεις ουσίας δεν έχει κανέναν νόημα να συζητάμε για ανασχηματισμό. Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο το οποίο αποτελεί απλώς μια ακόμη δημοσιογραφική έμπνευση. Δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος σχεδιασμός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Πάντως, είναι προφανές ότι εφεξής οι υπουργοί –χωρίς το «άλλοθι» της διαπραγμάτευσης πια- θα αξιολογούνται αυστηρότερα από το Μαξίμου, ούτως ώστε από Σεπτέμβριο να έχει ο Αλέξης Τσίπρας όλα τα δεδομένα στη διάθεσή του για να κρίνει αν τυχόν η κυβέρνηση χρειάζεται κάποιες διορθωτικές κινήσεις…

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα