Ρήγας στο News247: Θα συνεχίσουμε να δίνουμε σκληρές μάχες με το νεοφιλελευθερισμό

Ρήγας στο News247: Θα συνεχίσουμε να δίνουμε σκληρές μάχες με το νεοφιλελευθερισμό
Phasma

Η αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης και ισονομίας σε αυτό τον τόπο είναι για εμάς ζήτημα πρωταρχικής σημασίας, τονίζει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο του News247 για το μέλλον της αριστεράς, ένα χρόνο μετά την πολιτική αλλαγή της 25ης Ιανουαρίου

Με αφορμή τον ένα χρόνο από τη μεγάλη πολιτική αλλαγή της 25ης Ιανουαρίου 2015, το News247 ανοίγει ένα μεγάλο διάλογο, ιδεολογικό και πολιτικό, για το μέλλον της (κυβερνώσας) αριστεράς.

 Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας απαντά σε τρία ερωτήματα, όχι για τον ένα χρόνο που πέρασε, αλλά για το σήμερα και το αύριο, υποστηρίζοντας ότι δεν έγινε “μνημονιακή στροφή”, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη δύσκολη και υπεύθυνη απόφαση να μην επιτρέψει στους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης να οδηγήσουν τη χώρα στην απομόνωση και το λαό της σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση.

1.Υπάρχει αριστερά μετά το μνημόνιο; Ποιο είναι δηλαδή σήμερα, ένα χρόνο μετά την “πρώτη φορά αριστερά” και ενώ μεσολάβησε η μνημονιακή στροφή του καλοκαιριού, το όραμα της αριστεράς;

Η Αριστερά υπήρχε πολύ πριν τα μνημόνια ως εργαλεία άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής και προφανώς θα υπάρχει και μετά από αυτά. Η Αριστερά υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει διότι οι ιδέες, οι αξίες και τα προτάγματά της, πέρα από το ότι εκτείνονται πολύ πέρα από το στενό οικονομικό πεδίο, ούτε αλλοιώνονται, ούτε μπαίνουν σε διαπραγματεύσεις που καταλήγουν σε συμβιβασμούς. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η συμφωνία του Ιουλίου εμπεριέχει πολλά στοιχεία πολιτικής που δεν μας ανήκουν, δεν ανήκουν στην Αριστερά και αυτό είναι φυσιολογικό να μας γεννά δυσκολίες. Είναι όμως το αποτύπωμα των συσχετισμών στην Ευρώπη, το προϊόν μιας σκληρής σύγκρουσης δύο αντιλήψεων, η οποία κατέληξε -δια της ισχύος και των εκβιασμών- στην επιβολή της μίας άποψης. Δεν πρόκειται λοιπόν ακριβώς για “μνημονιακή στροφή”. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη δύσκολη αλλά υπεύθυνη απόφαση να μην επιτρέψει στους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης να οδηγήσουν τη χώρα στην απομόνωση και το λαό της σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση. Αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε το πολιτικό μας σχέδιο και να παλέψουμε για το όραμά μας σε βάθος τετραετίας, γνωρίζοντας τις υπάρχουσες συνθήκες. Οι προσπάθειές μας έχουν συγκεκριμένο οδικό χάρτη με ορίζοντα τετραετίας. Έχουμε δώσει και θα συνεχίσουμε να δίνουμε σκληρές μάχες με το νεοφιλελευθερισμό, προκειμένου η κοινωνία να ξανασταθεί στα πόδια της με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, με προοδευτικό και ταξικό πρόσημο και με τρόπο βιώσιμο για όλο το κοινωνικό σύνολο. Το τέλος της κοινωνικής λεηλασίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον στρατηγικό μας στόχο, τον στρατηγικό στόχο της Αριστεράς που δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την αναδιανομή του πλούτου και τον κοινωνικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας με προορισμό το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία τον 21ο αιώνα.

2.Σε τρία χρόνια που θα τελειώσει το τρίτο μνημόνιο, τι κληρονομιά θα έχει αφήσει η κυβερνώσα αριστερά;

Η μεγαλύτερη κληρονομιά που μπορεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει –και θα αφήσει- στην παρούσα συγκυρία είναι η ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας και η άρση της σκληρής επιτροπείας των δανειστών μας, οι οποίοι θέλουν να έχουν λόγο πάνω στο σύνολο των κυβερνητικών μας πρωτοβουλιών. Για να το επιτύχουμε αυτό ένας τρόπος υπάρχει: η επιστροφή στην ανάπτυξη της ταλαιπωρημένης ελληνικής οικονομίας. Μια ανάπτυξη που θα έχει στέρεα κοινωνικά θεμέλια και δεν θα βασίζεται σε κοινωνικά ερείπια, όπως υπαγορεύει το νεοφιλελεύθερο σχέδιο.

Ο απεγκλωβισμός της χώρας από τη μέγγενη της αντιαναπτυξιακής και διαλυτικής σε επίπεδο κοινωνίας μνημονιακής λιτότητας θα είναι πολύ ταχύτερος από το βάθος της τριετίας. Η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2016 θα είναι η δυσκολότερη για τα τρία επόμενα χρόνια. Εφόσον περάσουμε και αυτό τον κάβο λοιπόν, έχουμε αρκετούς μήνες για να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα, μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων πάνω στο τρίπτυχο Δικαιοσύνη, Διαφάνεια, Δημοκρατία. Η αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης και ισονομίας σε αυτό τον τόπο είναι για εμάς ζήτημα πρωταρχικής σημασίας και αυτό έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια που, εκτός από τα συνήθη υποζύγια, διάφοροι μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού (αρκετοί εκ των οποίων είναι γνωστοί άγνωστοι της δημόσιας ζωής της χώρας) μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών και καταβάλλουν τις όχι αμελητέες οφειλές τους στα δημόσια Ταμεία. Είναι η πρώτη φορά κόβεται -και μάλιστα με το μαχαίρι- η απόλυτη ασυλία των ΜΜΕ της διαπλοκής και μπαίνει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Έπονται και άλλες πρωτοβουλίες για κομβικές πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, όπως το νομοσχέδιο για τη ριζική αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και το τέλος της κομματοκρατίας στο δημόσιο βίο, ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία και άλλα που σύντομα θα μας απασχολήσουν.

Στο τέλος λοιπόν της τετραετίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξούμε η χώρα και η οικονομία να έχουν σταθεί γερά στα πόδια τους, με την κοινωνία όμως όρθια και την Αριστερά σημείο αναφοράς για το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Σε μία Ευρώπη που ή θα αλλάξει ρότα επιστρέφοντας στις δημοκρατικές ιδρυτικές της αξίες ή θα κινδυνέψει να γυρίσει σε πολύ σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της.

3. Πως θα μπορούσε αυτή η κυβέρνηση να δείξει ότι δεν είναι σαν τις προηγούμενες ασκώντας πραγματικά αριστερή πολιτική παρά το μνημόνιο, πόσο χρόνο θα χρειαστεί και θα τον έχει, δεδομένου ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι αντιδράσεις;

Η κυβέρνηση αυτή έδειξε καταρχήν ότι δεν είναι σαν τις προηγούμενες από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, όταν και ξεκίνησε, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του μνημονιακού καθεστώτος και της επιτροπείας της χώρας από το 2010, μια σκληρή διαπραγμάτευση. Θεωρώ ότι είναι κατεξοχήν άσκηση αριστερής πολιτικής για μία κυβέρνηση να υπερασπίζεται το δίκιο του λαού της και μάλιστα μέσα σε εξαιρετικά αρνητικούς διεθνείς συσχετισμούς, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που σχεδίαζαν μαζί με τους θεσμούς πως θα ξεγελάσουν ή θα εκβιάσουν τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έφτασε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές στο μη περαιτέρω, αλλά, αφού κατέληξε στη δύσκολη συμφωνία, ζήτησε την επανεπιβεβαίωση της λαϊκής εμπιστοσύνης. Για πρώτη φορά στη χώρα έγιναν εκλογές μετά και όχι πριν από κάποια συμφωνία με τους πιστωτές μας.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να εξετάσουμε τί συνιστά αριστερή πολιτική μέσα στις συνθήκες της πολύμορφης παγκόσμιας κρίσης που βιώνουμε. Γινόμαστε μάρτυρες μιας ολοένα αυξανόμενης αστάθειας, φαινομένων αποσταθεροποίησης, πολεμικών συγκρούσεων, της ανόδου της ακροδεξιάς και της μισαλλοδοξίας στην Ευρώπη. Μέσα λοιπόν στο ασφυκτικό αυτό κλίμα, Αριστερό είναι οτιδήποτε διαμορφώνει συνθήκες προστασίας στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και ταυτόχρονα, σ’ αυτές τις συνθήκες της πρωτοφανούς ανεργίας, δημιουργεί θέσεις εργασίας, ανοίγει το δρόμο για τη μείωση της ανεργίας, την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, με προστασία, βεβαίως, στα εργασιακά, κοινωνικά δικαιώματα και το περιβάλλον. Έχοντας αυτά στο νου ως παραδείγματα αριστερής πολιτικής, έχω την αίσθηση πως στους επόμενους σαράντα περίπου μήνες- τόσος είναι ο χρόνος που έχουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές- ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να δώσει πολλές μάχες, με πλήρη επίγνωση των αδικιών και των ανισοτήτων που έχει δημιουργήσει η καταστροφική λιτότητα και η εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου παραδείγματος στη χώρα. Έχουμε όλη τη διάθεση να πετύχουμε, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά των πιστωτών, η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το άνοιγμα του διαλόγου για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα