Σαμαράς: Προσέξτε κ.Τσίπρα μη γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος. Όροι για εθνική συνεννόηση

Σαμαράς: Προσέξτε κ.Τσίπρα μη γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος. Όροι για εθνική συνεννόηση
Στιγμιότυπο από την αίθουσα της Ολομέλειας για την έναρξη της προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Κατα τη συζήτηση στη Βουλη ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό οτι η δική του πρόταση φέρνει χειρότερα μετρα απο το mail Χαρδουβελη. Τετ α τετ με Βενιζέλο. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα κλείσει η συμφωνία γιατί κάθε μέρα αλλάζουν άποψη, είπε σε συνομιλία με δημοσιογράφους (Vids)

Όρους για εθνική συνεννόηση έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατα τη συζήτηση στη Βουλη για τη διαπραγμάτευση. Εθνική συνεννόηση που όπως έχει γράψει το news247 για τη Συγγρού σημαίνει να συμφωνησει ο κ.Τσιπρας σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή εθνικής ανασυγκροτησης.

“Προσέξτε κ.Τσίπρα μη γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος” είπε ο κ. Σαμαράς στον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε  ότι η δική του πρόταση φέρνει χειρότερα μέτρα από το mail Χαρδουβελη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε τετ α τετ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο  Βενιζέλο, αλλά και συνομίλησε δημοσιογράφους, κατά την οποία σχολίασε: ” Δεν μπορώ να ξέρω αν θα κλείσει η συμφωνία γιατί κάθε μέρα αλλάζουν άποψη”.

“Μας ρωτάτε αν είμαστε μαζί σας η με τους δανειστές. Αυτό είναι θράσος. Οι δανειστές γνωρίζουν ότι σε σωρεία σημείων έχουμε ιστορικά αντιταχθεί”, είπε επίσης ο πρόεδρος της Ν.Δ και αναρωτήθηκε γιατί δεν τον ρωτά ο κ.Τσίπρας αν στηρίζει τα δικά του μέτρα που εκείνος πρότεινε. Υπενθύμισε στο σημείο αυτό ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός άλλα υποσχόταν προεκλογικά και τώρα όχι μόνο τα παίρνει πίσω, αλλά προτείνει ο ίδιος την εφαρμογή των μέτρων αυτών.

“Με δίκη μας απόφαση είχε μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης”, σημείωσε επίσης ο κ.Σαμαράς και πρόσθεσε: “Όχι μόνο των δανειστών αλλά και η δίκη σας πρόταση μας πάει πίσω”.

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι χαϊδεύει το δημόσιο και κάνει νέες προσλήψεις με αποτέλεσμα νέους φόρoυς και ότι αυξάνει το δημοσιονομικό κενό γιατί θέλει να διατηρήσει τα προνόμια των συνδικαλιστών.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι ο ίδιος είναι ήδη σε επαφή με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους για να μειωθεί ο πόνος που φέρνει αυτή η συμφωνία. “Εγώ αγωνίζομαι για την ανακούφιση του ιδιωτικού τομέα, των επιχειρηματιών, των επαγγελματιών, των αγροτών, όχι των υμετέρων” είπε χαρακτηριστικά.

Προέβλεψε δε ότι ακόμη κι αν κλείσει αυτή η συμφωνία “έρχεται τον μνημόνιο, το ουσιαστικό το μεγάλο” και κάλεσε τον κ.Τσίπρα “να σταματήσετε τα ψέματα και να αλλάξετε πολιτική και να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η αξιοπιστία της χώρας και προς τα μέσα και προς τα έξω“ τονίζοντας ότι αυτό είναι  όρος για την εθνική συνεννόηση.

“Ρωτάτε εμάς τι θα κάνουμε με τελική συμφωνία που ακόμα δεν φέρατε. Το κόμμα σας το ρωτήσατε τι θα κάνει με την πρόταση που ο ίδιος υποβάλλατε; Μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις; Για να μη σας πάω στη Θεσσαλονίκη, αν έλεγα να στηρίξω οποιαδήποτε συμφωνία, θα δυσκόλευα τη θέση σας, αν η αντιπολίτευση στήριζε τα πάντα, τότε θα σας έβαζαν κι άλλα”, είπε ο κ.Σαμαράς και απευθυνόμενος πάντα προσωπικά στον κ.Τσίπρα συνέχισε:

“Σας προτείνω να αλλάξετε πολιτική, να απαλλαγείτε από τα βαρίδια σας, να αποκτήσετε αξιοπιστία και η μεγάλη μάχη δεν είναι τώρα, τώρα είναι ο λόφος, μετά πρέπει να κατακτήσουμε το βουνό, που είναι το τρίτο μνημόνιο που μας φέρνετε”.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ δήλωσε επίσης ότι δε δέχεται το δίλημμα όσον αφορά στο ΔΝΤ, καθώς όπως είπε  μπορούμε και στο ευρώ να μείνουμε και να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας.

Όσον αφορά στα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο κ. Σαμαράς είπε χαρακτηριστικά: “Μη νομίσετε ότι μας απειλείτε, εμείς στη ΝΔ δεν φοβόμαστε τις εκλογες, η χωρα δεν το αντέχει” και αναρωτήθηκε: “Αν δεν έχετε συμφωνία, πως θα κάνετε εκλογες; Σε συνθήκες άγριες; Και τι θα ζητήσετε στον κόσμο να ψηφίσει, ναι ή όχι στο ευρώ, ή ναι ή όχι στην Ευρώπη; Δεν θα ωφελήσει τη χωρα μια τέτοια εμφύλια πόλωση.”

Υπενθύμισε άλλωστε στον κ.Τσίπρα ότι κέρδισε τις εκλογές λέγοντας ότι θα φέρει συμφωνία μέσα στο ευρώ, προσθέτοντας όμως ότι ακόμη και να περάσει τη συμφωνία δε θα έχει τη δυνατότητα να κάνει εκλογές.

“Δεν απειλείτε εμάς, τη χώρα και τον εαυτό σας απειλείτε. Κοιτάξτε μην γίνετε εσείς ο μοιραίος άνθρωπος της Ελλάδας, όταν πριν από μήνες μας λέγατε οτι εμείς διαπραγματευόμαστε στα τέσσερα, δεν θα το σχολιάσω αυτό, να αφήσετε μεγαλοστομίες και να δουλέψετε”, συνέχισε ο κ. Σαμαράς και έκλεισε λέγοντας ότι ο ίδιος και η Ν.Δ είναι εδώ για να εγγυηθεί την ομαλότητα: “Εγώ για αυτό είμαι εδώ, εσείς κοιτάξτε να μην γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος της Ελλάδας.”

Ο πρόεδρος της ΝΔ ύψωσε τους τόνους στη δευτερολογία του.

Κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα για ακραία δημαγωγία και συγκεκριμένα ότι επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τις θέσεις της ΝΔ.

“Ή θα κάνουμε εθνική συνεννόηση ή θα φέρετε τη συμφωνία και τότε θα σας πούμε ακριβώς τι ψηφίζουμε και τι όχι” ειπε κοφτά στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ. Αναρωτήθηκε εξάλλου για ακόμη μια φορά: “Ζητάτε να στηρίξουμε αυτό που δεν θέλουν να στηρίξουν οι δικοί σας;” και πρόσθεσε: “

Τι νομίζετε ότι είμαστε εμείς, η πιο υπάκουα συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ;”

Σχολίασε μάλιστα απευθυνόμενος κυρίως σε στελέχη της ΝΔ που έχουν ταχθεί υπέρ της στήριξης μιας συμφωνίας ότι ένα κόμμα που ανήκει στο φιλελεύθερο χώρο δε μπορεί να στηρίξει μια φοροεπιδρομή.

Υπενθύμισε επίσης στον κ Τσίπρα πως όταν ο ίδιος ως πρωθυπουργός μιλούσε για αναδιάρθρωση χρέους ο τοτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε διαγραφή χρέους και τώρα κάνει κι εκείνος λόγο για αναδιάρθρωση .

Κάλεσε επίσης τον κ.Τσίπρα να μη μιλά για Ζάππεια αλλά να απαντήσει για τη Θεσσαλονίκη, ενώ υπερασπίστηκε το Ζάππειο κάνοντας λόγο για πρώτη ατζέντα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα την οποία τώρα όλοι υιοθετούν

“Κάθε ημέρα που περνάει σε βάρος της οικονομίας, του τόπου, ο μόνος τρόπος είναι να υπάρξει αυτή η αλλαγή πορείας με τη μεγάλη συνεννόηση. Δεν τη θέλετε; Δικαίωμα σας. Αλλά φέρτε εδώ μία συγκεκριμένη, χειροπιαστή συμφωνία να σας πούμε που συμφωνούμε και που διαφωνούμε και γιατί”, είπε.

“Δεν θα το πείτε μνημόνιο, έχετε άλλες λέξεις, συμφωνία πχ. Δουλεύετε τον κόσμο. Διότι εσείς δεν θα μας φέρετε Μνημόνιο, συμφωνία θα μας φέρετε”.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ, κάλεσε τον πρωθυπουργό, μόλις αυξήσει τον ΦΠΑ, να πάνε μαζί μία βόλτα στα νησιά.

“Εάν δεν μπει ο ΦΠΑ στα νησιά, θα πιστωθεί ΝΔ και Σαμαράς, αν μπει θα μείνει όλος δικός σας κ.Τσίπρα”, είπε χαρακτηριστικά

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα