Σχέδιο ‘απόδρασης’ Τσίπρα βλέπει ο Μητσοτάκης

Σχέδιο ‘απόδρασης’ Τσίπρα βλέπει ο Μητσοτάκης
Συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2017, στην Βουλή, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε το πρωθυπουργό ότι έχει ήδη μονογράψει το 4ο μνημόνιο και ετοιμάζεται για εκλογές. Αίσθηση όμως προκάλεσε και η επίθεση στο Γιώργο Παπανδρέου

Ως ένδειξη σχεδίου απόδρασης του Αλέξη Τσίπρα από την πρωθυπουργία ερμήνευσε το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί του προυπολογισμού του 2017.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει ήδη μονογράψει το τέταρτο μνημόνιο και πως έχει ήδη συμφωνήσει σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2018, θέλοντας να ναρκοθετήσει την επόμενη κυβέρνηση και τη χώρα, αν και δήλωσε βέβαιος πως η δική του κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί δημοσιονομικό χώρο, διότι θα είναι αποφασισμένη να κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Και εάν η επίθεση στον κ.Τσίπρα ήταν αναμενόμενη, η σκληρότερη από κάθε άλλη φορά επίθεση στον  Γιώργο Παπανδρέου προκάλεσε αίσθηση. Από τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ ακούστηκαν έντονες διαμαρτυρίες και ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έδειξε έκπληκτος, καθώς ο κ.Μητσοτάκης δεν άσκησε απλώς κριτική στο “λεφτά υπάρχουν” αλλά κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως πρώτα υποσχέθηκε, μετά έβαλε τη χώρα σε μνημόνιο και στη συνέχεια δραπέτευσε από τις ευθύνες του. Ορισμένοι μάλιστα ερμήνευσαν αυτή τη σκληρή κριτική στον κ.Παπανδρέου ως κάθετη διαχωριστική γραμμή με το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ.Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας έναν απολογισμό των δύο ετών διακυβέρνησης Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία από ανάπτυξη γύρισε ξανά σε ύφεση, ότι ανακόπηκε η πορεία μείωσης της ανεργίας και πως ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ “ακύρωσαν μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η παιδεία και η δημόσια διοίκηση για να ικανοποιήσουν την κομματική τους πελατεία”.

Σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό: “Υποσχεθήκατε να σκίσετε τα μνημόνια και έχετε ήδη υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, το συμπληρωματικό μνημόνιο και έχετε μονογράψει το 4ου. Τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με μνημόνιο μετά το τρίτο μνημόνιο”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως θα δώσει τέλος στη λιτότητα και θα διαγράψει το χρέος και πρόσθεσε: “Αποτύχατε και στα δύο”.

Επισήμανε ειδικότερα ότι η κυβέρνηση αποδέχεται ήδη πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για χρονική διάρκεια που ξεπερνά κατά πολύ το τρίτο μνημόνιο, επικαλούμενος το κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup που έχει την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου και το οποίο όπως σημείωσε αποδέχεται το δημοσιονομικό κενό του 2018, διατηρεί το στόχο πρωτογενούς 3,5% και μετά το 2018 και δεσμεύεται σε λήψη πρόσθετων μέτρων και ενεργοποίηση κόφτη.

“Αυτά έχουν την υπογραφή σας κ.Τσίπρα”, είπε στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι αυτό που δε γνωρίζουμε είναι για πόσα χρόνια θα διατηρηθούν τα υψηλά πρωτογενή, όμως είτε είναι για 10 ή για 15 χρόνια η ζημιά είναι τεράστια και η λιτότητα πιο σκληρή από ποτέ.

“Ανεβήκατε στην εξουσία με σημαία ότι θα καταργήσετε τη λιτότητα με ένα νόμο και ένα άρθρο και επιβάλατε λιτότητα διαρκείας, ναρκοθετώντας τις επόμενες κυβερήσεις και τη χώρα. Έχετε μονογράψει το τέταρτο μνημόνιο γιατί τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με μνημόνιο μετά το τρίτο μνημόνιο”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ .

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ θα στηρίζει κάθε προσπάθεια για το χρέος, υπενθυμίζοντας εξάλλου ότι πρόκειται για μία δέσμευση που είχαν αναλάβει οι εταίροι από το Νοέμβριο του 2012, δηλαδή επί Σαμαρά.

Αμφισβήτησε όμως την αποτελεσματικότητα των βραχυπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup. “Τι πετύχατε: δεν μειώνεται το χρέος σε ονομαστικές τιμές, δεν μειώνεται το χρέος τα πρώτα χρόνια, αλλά μετά το 2040 με κόστος υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Πανηγυρίζετε για μία ρύθμιση που έχει βραχυπρόθεσμο κόστος και έχει οφέλη 45 χρόνια μετά”, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κατηγόρησε εξάλλου τον κ.Τσίπρα ότι μοιράζει την υπέρβαση του πλεονάσματος του 2016 πριν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία και πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και αναρωτήθηκε “Δε σας πέρασε από το μυαλό ότι τα πρωτογενή είναι το καλύτερο όπλο για να διαπραγματευθείτε μικρότερα πλεονάσματα;”, καταγγέλοντας ότι ο πρωθυπουργός θυσιάζει τις προσπάθειες του λαού στο βωμό ενός επικοινωνιακού πυροτεχνήματος

“Εκτός εάν κ.Τσιπρα έχετε σχέδιο να αποδράσετε από την εξουσία πάνω σε ένα κρεσέντο παροχών, δημιουργώντας μία τεχνητή κρίση με τους πιστωτές για να φορτώσετε το λογαριασμό στους επόμενους” πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σχολίασε μάλιστα: “Το “Τσοβόλα δώστα όλα” το πλήρωσε πολύ ακριβά η χώρα. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για τη χώρα, εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας” και στο σημειο αυτό άφησε αιχμές και κατά του κ.Παπανδρέου προκαλώντας αίσθηση: “Αν νομίζετε ότι με ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο παροχών θα ανακάμψετε, πλανάσθε, κι άλλοι έκαναν παροχές, μετά μας έβαλαν στα Μνημόνια και τώρα δεν είναι καν σε αυτή την αίθουσα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα