Σε αγρότες και προσφυγικό επικεντρώνει το Μαξίμου

Σε αγρότες και προσφυγικό επικεντρώνει το Μαξίμου

Σε μια ακόμα πρωινή σύσκεψη στη Βουλή ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να βάλει τους άξονες μιας πολύς κρίσιμης εβδομάδας, που κατά πολλούς θα κρίνει την πορεία της διαπραγμάτευσης

Τα χαρτιά της, όσον αφορά το εναλλακτικό σχέδιο για το αγροτικό ζήτημα, αναμένεται να ανοίξει η κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα, καθώς ακόμα και σήμερα δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί πότε θα γίνει ο διάλογος με τους  αγρότες.

Το Σαββατοκύριακο με επαφές που είχε ο πρωθυπουργός τόσο με τον Γιώργο Κατρούγκαλο όσο και με τον Βαγγέλη Αποστόλου έγινε ο τελικός σχεδιασμός για την αντιπρόταση της κυβέρνησης προς τα μπλόκα και τους παραγωγούς που θα περάσουν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.

Βάζοντας στο τραπέζι του διαλόγου θέματα, όπως το μητρώο των κατ’ επάγγελμα αγροτών, τις διευκολύνσεις για τη μεταβατικότητα των διατάξεων, τις εισφορές, το φορολογικό, αλλά και το «καυτό» πεδίο που αφορά τον ΟΓΑ, κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία για τον τερματισμό των κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη υποσχεθεί πως δεν θα αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των αγροτών για το 2016.

Οι αγρότες, πάντως επέστρεψαν στα μπλόκα τους από το πρωί της Κυριακής και έχει σημασία, από τη στιγμή που θα γίνει η συνάντηση, ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι αυτών που θα αποφασίσουν να βρεθούν στην Ηρώδου Αττικού τις επόμενες ώρες.

Στο Μαξίμου επιθυμούν το συντομότερο δυνατό να αντιστρέψουν το κλίμα από τις εικόνες με τον προπηλακισμό των βουλευτών, καθώς γνωρίζουν καλά πως λειτουργούν αποθαρρυντικά για το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ακόμα και η συνεχής ενημέρωση που πραγματοποιείται προς τους βουλευτές δεν είναι αρκετή για να τους καθησυχάσει, καθώς μεταφέρουν τη δυσαρέσκεια των τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούν, τις οποίες σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούν καν να επισκεφτούν.

Πολιτική διαπραγμάτευση

Στη Σύνοδο Κορυφής η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε να καθοριστούν και τα χρονοδιαγράμματα μέσα στα οποία θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με την ψήφιση των νόμων που απομένουν. «Κλειδί», όπως έχει εξελιχθεί η διαπραγμάτευση, αναμένεται να είναι το Eurogroup της 7ης Μαρτίου. Ασφαλιστικό, δημοσιονομικό κενό, κόκκινα δάνεια και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι τα τελευταία «αγκάθια» για το Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά και το «σκληρό» άρθρο του Πολ Τόμσεν, που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη επιχειρεί από την πλευρά του ΔΝΤ να πιέσει και να περάσει στον μέγιστο βαθμό τις απόψεις του, ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες στις 18-19 Φεβρουαρίου θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να εξηγήσει πως η Ελλάδα κινείται εντός των συμφωνημένων.

Πιστό στην γραμμή του το Μέγαρο Μαξίμου, πως εκτός από τα τεχνικά κλιμάκια υπάρχει και η πολιτική διαπραγμάτευση που μπορεί να απεμπλέξει την κατάσταση, ο Αλέξης Τσίπρας θα εξηγήσει μέσα στην εβδομάδα στον Ντόναλντ Τουσκ, τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και την Άνγκελα Μέρκελ ότι η καθυστέρηση δεν συμφέρει καμία πλευρά.

Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι πως υπάρχει διαφωνία στρατηγικής μεταξύ των θεσμών, που αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο με τον άρθρο του Πολ Τόμσεν. Σε αυτή την γραμμή ο πρωθυπουργός αναμένεται στις Βρυξέλλες να ζητήσει να επικρατήσει μια κοινή στάση, η οποία θα δώσει την τελική ώθηση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Σε αυτή την γραμμή κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν πως μέσω της Ανίκα Μπράιτχαρντ η Κομισιόν «άδειασε» των αξιωματούχο της Ουάσιγκτον για τις απόψεις του.

Το προσφυγικό στο προσκήνιο

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, πριν από την επίσημη έναρξη της Συνόδου Κορυφής θα έχει συναντήσεις για το προσφυγικό επιχειρώντας να προετοιμάσει το έδαφος για τη σύσκεψη των ηγετών της Ευρωζώνης που έχει ως κύριο θέμα στην ατζέντα την κρίση στις ακτές του Αιγαίου.

Το σχέδιο δράσης Ε.Ε – Τουρκίας, η τήρηση των συμφωνηθέντων από την ελληνική πλευρά, η εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με την δέσμευση πως η κάθε χώρα θα επιχειρεί στα δικά τής χωρικά ύδατα και το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων αναμένεται να κυριαρχήσουν στις Βρυξέλλες στο τέλος της εβδομάδας.

«Φουλ» στην επίθεση

Είναι προφανές πως προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εσωτερικό μέτωπο στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη επιλέξει να περάσουν στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας ένα σύστημα διαπλοκής που μάχεται την κυβέρνηση, προβάλλοντας το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους με την αντιπολίτευση.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην κυβέρνηση δεν αφήνουν τίποτα αναπάντητο από τις ανακοινώσεις της Συγγρού υπογραμμίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει εμπόδια όχι μόνο στην διαπραγμάτευση, αλλά και στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος που δεν έχει να κάνει με το μνημόνιο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα