Σε διάλογο καλεί τους αγρότες ο Βαγγέλης Αποστόλου

Πανελλαδική σύσκεψη αγροτών πραγματοποίησε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων το μεσημέρι της Κυριακής 30 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας, στη Λάρισα. (EUROKINISSI)
Πανελλαδική σύσκεψη αγροτών πραγματοποίησε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων το μεσημέρι της Κυριακής 30 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας, στη Λάρισα. (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Διαβεβαιώσεις στους αγρότες σπεύδει να δώσει ο αρμόδιος υπουργός θέλοντας να προλάβει ένα νέο κύμα μεγάλων κινητοποιήσεων. Σημείωσε ότι για τις ενισχύσεις προβλέπονται κοινοτικά κονδύλια άνω των 2,7 δισ. ευρώ, και προαναγγέλλει 6 δισ. στην 5ετία. Τι λέει για το φορολογικό

Στις αγροτικές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, και θα εξελίσσονται έως και τις 15 του μήνα, από τους άνθρωπος του πρωτογενούς τομέα, που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Είναι κάτι που το βιώνουμε επαναλαμβανόμενα τα τελευταία χρόνια. Είναι δικαίωμα των αγροτών να διεκδικούν και να επιλέγουν τον τρόπο που θα υποστηρίξουν τα αιτήματά τους». Πάντως, απευθύνοντας κάλεσμα για διάλογο στον αγροτικό κόσμο, τόνισε: «Δεν γίνεται να μιλάμε αόριστα. Χρειάζεται μια προσέγγιση που να πείσει για το δίκαιο των αιτημάτων τους».

Εκφράζοντας την απορία του για το φορολογικό ζήτημα που βάζουν στο πλάνο των διεκδικήσεων τους αγρότες και κτηνοτρόφοι, ο κ. Αποστόλου είπε: «Το να μπαίνει το φορολογικό ως πρόβλημα, όταν από την 1η Ιανουαρίου του 2016 έχουμε αφορολόγητο ατομικό στα 8.500 ευρώ, που αυξάνεται στα 9.500 αν πρόκειται για οικογένεια και όταν σύμφωνα με τα στοιχεία των δηλώσεων του 2015 των ίδιων των αγροτών, ποσοστό 96% είναι κάτω των 8.500 ευρώ, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι δεν υπάρχει καμία φορολογική επιβάρυνση, ιδίως τη φετινή χρονιά που θα έχουμε και επιστροφές προκαταβολών από το 2015».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι αγωνίζεται για τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά, όπως είπε, μπορεί σε κάποια θέματα να μη συμφωνεί μαζί τους και να τους στενοχωρεί, ωστόσο: «Οφείλουμε κάποια πράγματα να τα λέμε με το όνομά τους, για να έχουμε ξεκάθαρη σχέση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ακατάσχετο λογαριασμό, ξεκαθάρισε ότι όλοι δικαιούνται έναν ατομικό, ύψους 1.250 ευρώ, και σημείωσε ότι αυτόν δε θα τον... πειράξει κανείς, αρκεί να δηλωθεί. «Έχω επαναλάβει πολλές φορές να τον ζητήσουν και εφόσον το πράξουν, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να τον δώσει». Ένα μάλιστα γνωστό ότι αναφορικά με τις πληρωμές που γίνονται ως το τέλος του 2016 και δεν μπαίνουν στο φορολογητέο εισόδημα του αγρότη, όπως πρασίνισμα, εξισωτική, και συνδεδεμένες ως το ποσό των 12.000 ευρώ, «να ζητηθεί και γι αυτές αντίστοιχος ακατάσχετος».

Σχετικά με τις αποζημιώσεις από ζημιές, λόγω καιρικών συνθηκών, ο κ. Αποστόλου επισήμανε: «Πληρώνουμε ζημιές εντός έτους, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει». Πρόσθεσε, δε, ότι παρότι ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να πληρώνει πέραν του 80% των εισφορών, που λαμβάνει, και αν κι έχει ξεπεραστεί, έγινε η υπέρβαση.

Για τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού περί τον αγροτικό τομέα, ο υπουργός επισήμανε ότι αυτές αφορούν κυρίως την κρατική συμμετοχή που απαιτείται σε προγράμματα που «τρέχουν». Είπε ακόμη ότι την επόμενη 5ετία προβλέπονται για τον αγροτικό χώρο, μέσω του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, κοινοτικά κονδύλια άνω των 6 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα προκηρυχθούν έργα 1,5 δισ. ευρώ για το 2017. Επιπλέον, σημείωσε ότι για τις ενισχύσεις προβλέπονται κοινοτικά κονδύλια άνω των 2,7 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αγρότες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συμβολικές κινητοποιήσεις ξεκινούν από το Σάββατο οι αγρότες

ADVERTISING

SHARE: