Σε συλλαλητήρια για το Σκοπιανό καλεί ο Άνθιμος – Ο Μητροπολίτης δεν χαράζει πολιτική απαντά ο Μπουτάρης

Σε συλλαλητήρια για το Σκοπιανό καλεί ο Άνθιμος – Ο Μητροπολίτης δεν χαράζει πολιτική απαντά ο Μπουτάρης
Στιγμιότυπο από την τελετή των εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014, στην Θεσσαλονίκη. (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ) Eurokinissi

Τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν σε πρώτο πλάνο το πρωί στον εορτασμό των Θεοφανείων στην παραλία της πόλης

Έτοιμος να δημιουργήσει κοινωνική ένταση εμφανίστηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, που έκανε λόγο για ανάληψη πρωτοβουλιών αναφορικά με το Σκοπιανό. Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπουτάρης φρόντισε να υπενθυμίσει στον ιερωμένο πως τόσο ο Δήμαρχος της πόλης, όσο όμως και ο Μητροπολίτης της δεν εκφράζουν την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος μιλώντας κατά την τελετή του αγιασμού των υδάτων και λίγο πριν τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον Θερμαϊκό είπε ότι η «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα και Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία». Και συνέχισε: «Θέλουμε καλές σχέσεις με όλους, σεβόμεθα τις απόψεις των άλλων όταν είναι συμφέρουσες για αυτούς, αλλά όχι μόνο γι αυτούς, αλλά πρέπει να είναι προηγουμένως και για μας».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως «είμεθα διατεθειμένοι να την υπερασπιστούμε (σσ τη Μακεδονία) με τρόπους ειρηνικούς, μέσα στα πλαίσια που καθορίζονται από τις συνεννοήσεις και τις συμφωνίες που κάνουν τα μεγάλα κράτη, αλλά που κατά επανάληψη δεν θα αλλάζει ότι Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία και Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα».

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στα συλλαλητήρια για το θέμα της Μακεδονίας εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει ένα συλλαλητήριο από την Εκκλησία της Ελλάδος και ότι η διάσπαση και τα πολλά συλλαλητήρια δεν βοηθούν την επιτυχία του θέματος.

Κάθετα αντίθετος στα συλλαλητήρια o Μπουτάρης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, από την πλευρά του, εξέφρασε την αντίθεσή του στη διοργάνωση συλλαλητηρίων για το θέμα της Μακεδονίας, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Άνθιμου είπε: «Ούτε εγώ ούτε ο μητροπολίτης εκφράζουμε την εξωτερική πολιτική της χώρας, ούτε την χαράσσουμε. Εγώ ξέρω ένα πράγμα, ότι πρέπει με τους γειτόνους μας να έχουμε καλές σχέσεις».

Σε ό,τι αφορά το συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο για 21 Ιανουαρίου είπε: «Σαφώς διαφωνώ και έχω πει μάλιστα και ορισμένες κακές λέξεις για τα συλλαλητήρια. Γιατί αυτά τα συλλαλητήρια δεν εκφράζουνε την κοινή γνώμη. Δεν μπορεί ο καθένας να σηκώνεται και να τσιρίζει και να φωνάζει στις πλατείες και στους δρόμους. Δεν ξέρω τι θα προκύψει, πάντως μπαίνουμε σε μία φάση τέτοια όπου υπάρχει μία διαδικασία στις 19 Ιανουαρίου. Έχει ανακοινωθεί ότι έχουνε συνάντηση στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας Δεν μπορεί σε μία τέτοια φάση να υπάρχουν τέτοιες ακραίες αντιλήψεις με συλλαλητήρια και τέτοια. Τα Σκόπια δεν κάνουν συλλαλητήρια».

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ TYPOSTHESS

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα