Σήμερα η απαντητική επιστολή Μητσοτάκη στη Γεννηματά για τη συνταγματική αναθεώρηση

Σήμερα η απαντητική επιστολή Μητσοτάκη στη Γεννηματά για τη συνταγματική αναθεώρηση
O Προέδρος της ΝΔ Eurokinissi

Στο πνεύμα των αποστάσεων της αρχικής διαρροής της ΝΔ η απάντηση στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής. Δεν προτίθεται στη ΝΔ να αναλάβουν πρωτοβουλία οι ίδιοι για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το δίλημμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η σύμπτωση με Βενιζέλο

Σήμερα θα στείλει, σύμφωνα με πληροφορίες, την απαντητική του επιστολή στη Φώφη Γεννηματά για τη συνταγματική αναθεώρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να κινηθεί στο πλαίσιο της αρχικής διαρροής με την οποία υποδέχτηκε η ΝΔ την πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Ουσιαστικά η ΝΔ έχει αποστασιοποιηθεί από την πρωτοβουλία της Φώφης Γενημματά για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι θεωρεί ανεπαρκές το πλαίσιο των συνταγματικών αλλαγών που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής και ο δεύτερος λόγος είναι το ότι το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θεωρεί ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές συνθήκες για συναίνεση με το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνητική πλειοψηφία, άποψη την οποία εκφράζει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μάλιστα χτες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 προανήγγειλε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να προσυπογράψει την πρόταση της Φώφης Γενημματά τονίζοντας ότι η ΝΔ έχει περισσότερο «φιλόδοξη ατζέντα» για τις αλλαγές που χρειάζεται το σύνταγμα.

Στη ΝΔ πάντως επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει πρόταση στον Αλέξη Τσίπρα σε ανύποπτο χρόνο να συμφωνήσουν στα προς αναθεώρηση άρθρα και η επόμενη βουλή να καθορίσει με τους νέους συσχετισμούς το περιεχόμενο της αναθεώρησης του συντάγματος. Χωρίς γενικώς η πρόταση αυτή να έχει πάψει να ισχύει, από το Μοσχάτο αφήνουν να εννοηθεί ότι προτίθενται να αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση πριν από τις εκλογές, πολύ περισσότερο να επαναλάβουν την πρόταση. Όπως τονίζουν «η πρόταση κατατέθηκε και ο κ. Τσίπρας την απέρριψε».

Σε κάθε περίπτωση, από τη ΝΔ τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δεν διαμορφώνει συνθήκες πολιτικής συνεννόησης και συναίνεσης, ωστόσο την ίδια στιγμή στην αξιωματική αντιπολίτευση στο βαθμό που η κυβέρνηση πάρει την πρωτοβουλία δεν έχουν αποφασίσει ακόμα πως θα απαντήσουν. Όπως παραδέχονται στο Μοσχάτο είναι υπαρκτό το δίλημμα που ενδεχομένως τεθεί, αν θα δεχτεί δηλαδή η ΝΔ να συναινέσει σε μιας μικρής έκτασης αναθεώρηση άρθρων του συντάγματος ακυρώνοντας τη δική της ατζέντα για ευρύτατη αναθεώρηση ή αν θα αρνηθούν έστω και μια μικρής έκτασης αναθεώρηση τώρα, απομακρύνοντας έτσι τη δυνατότητα αναθεώρησης του συντάγματος κατά μια τουλάχιστον πενταετία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε φοιτητές του Stanford ζήτησε ισχυρή εντολή στις επόμενες εκλογές σημειώνοντας ότι «όσο πιο ισχυρό είναι το κόμμα μας την επόμενη των εκλογών τόσο πιο σταθερή θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Εάν λάβεις μία ισχυρή εντολή, είσαι σε θέση να εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου. Θέλουμε να μπορούμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που έχουμε σχεδιάσει. Θέλουμε αναθεώρηση του Συντάγματος για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό είναι ευθυγραμμισμένο με τις προτεραιότητες της χώρας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα