Σκάνδαλο Novartis: Στήριγμα Καραμανλή αναζητεί ο Μητσοτάκης

11ο τακτικό εθνικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
11ο τακτικό εθνικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στη ΝΔ. Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση της Ντόρας. Ο ρόλος του Νικήτα Κακλαμάνη. Τις επόμενες μέρες συγκαλείται η κοινοβουλευτική ομάδα

Το ισχυρό σοκ που αναζητούσε η ηγεσία της ΝΔ για να ταρακουνήσει τους γαλάζιους βουλευτές προκειμένου να στηρίξουν τη γραμμή και τη ρητορική του Μοσχάτου για «σκευωρία» στο σκάνδαλο της Novartis ενόψει και της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής δεν λειτούργησε αρχικά με τη διαγραφή Αντώναρου. Παρά το γεγονός ότι κάπως αφύπνισε κάποια στελέχη και τα υποχρέωσε να συνταχθούν με την ακολουθούμενη γραμμή από τον πρόεδρο της ΝΔ, εντούτοις φαίνεται να γέννησε περισσότερα ερωτηματικά και απορίες στο εσωτερικό της ΝΔ μήπως κυοφορείται το ξέσπασμα ενός νέου μετώπου ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή.

Έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας αναζητήθηκε εναγωνίως και με διάφορους τρόπους από την πλευρά Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη η στήριξη του πρώην πρωθυπουργού για να εμπεδωθεί μια εικόνα ενότητας μπροστά σε μια κρίσιμη μάχη που έχει να δώσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος ουσιαστικά αναβάθμισε την πολιτική κάλυψή του στους φερόμενους ως εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς και τον Αντώνη Σαμαρά μιλώντας για «πολιτική δίωξη» από την κυβέρνηση κατά της ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καραμανλής έγινε είτε στόχος επιθέσεων φιλίας, είτε κυρίως επιθέσεων που υποδαύλιζαν τα περί υπόγειων διαδρομών του με τον ΣΥΡΙΖΑ τα οποία εκπορεύονται από το σαμαρικό στρατόπεδο και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή ουσιαστικά διαβεβαίωσαν για το αυτονόητο, ότι δηλαδή η επιλογή του Ευάγγελου Αντώναρου να θέσει και με τον τρόπο που έθεσε το ζήτημα παραίτησης του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν προσωπική του και δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού.

Μάλιστα μέσα σε αυτό το κλίμα ιδιαίτερο ρόλο ανέλαβε ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος έχοντας εκφράσει τη στήριξή του στον Άδωνι Γεωργιάδη το Σάββατο, φρόντισε χτες να γνωστοποιήσει ότι είχε προηγηθεί την Παρασκευή συνάντησή του με τον Κώστα Καραμανλή, λέγοντας παράλληλα ότι λυπάται, αλλά συμφωνεί με τη διαγραφή του κ. Αντώναρου.

Η δημόσια στήριξη που ουσιαστικά αναζητούσε στον Κώστα Καραμανλή η πλευρά Μητσοτάκη οφείλεται στο γεγονός ότι το Μοσχάτο θέλει να σκεπάσει το κατεξοχήν πρόβλημα που έχει εκφραστεί και είναι η απουσία μαχητικής και δημόσιας μέχρι σήμερα υποστήριξης της ακολουθούμενης γραμμής στο ζήτημα της Novartis από κορυφαία στελέχη της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση είναι ενδεικτική η διαφορά ύφους και τόνων στην χτεσινή τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για πρώτη φορά από τη μέρα που διαβιβάστηκε η δικογραφία στη βουλή. «Η ΝΔ έχει από την αρχή τοποθετηθεί: όλα στο φως. Βεβαίως θέλουμε να γίνει προανακριτική, η οποία όμως θα συζητήσει την ουσία του προβλήματος. Ο τρόπος με τον οποίο το χειρίστηκε η κυβέρνηση δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά, τεράστιες αντιδράσεις και κινδυνεύει για άλλη μια φορά να αφήσει την ουσία του προβλήματος απέξω» είπε η πρώην υπουργός εξωτερικών. Σε ανάλογο μήκος κύματος είναι και η ρητορική του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη ή του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου Νίκου Δένδια κα. Είναι δε ενδεικτικό ότι στα social media μόνο μετά τη διαγραφή Αντώναρου άρχισε να παρατηρείται μια ορισμένη κινητικότητα από κάποια στελέχη που για σχεδόν μια ολόκληρη εβδομάδα δεν είχαν αρθρώσει λέξη για το σκάνδαλο της Novartis κρατώντας αποστάσεις και επιφυλάξεις για το αν είναι ενδεδειγμένη η στάση της ΝΔ να ταυτιστεί με τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους.

Το μούδιασμα αυτό παραδέχεται και κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ εξηγώντας ότι αυτό θα αλλάξει τις επόμενες μέρες όσο τα στελέχη του κόμματος θα γίνονται γνώστες των λεπτομερειών της υπόθεσης και θα γνωρίζουν τα στοιχεία που συνθέτουν τη δικογραφία. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να συνεδριάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ σήμερα το μεσημέρι Μαρία Σπυράκη, Μάκης Βορίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος θα δώσουν έκτακτη συνέντευξη τύπου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: novartis, Μητσοτάκης, Καραμανλής, Νέα Δημοκρατία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αντώναρος: Αντικαταστατική και κόντρα στις αξίες της κεντροδεξιάς η διαγραφή μου

Αντώναρος: 'Τα περί προσχωρήσεως μου στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι γελοία'

Εμφύλιος στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Αντώναρου για το χατίρι του Άδωνι

ADVERTISING

SHARE: